Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. Türkiye dahil yedi ülkede gerçekleştirilen klinik denemeler kapsamında İngiltere’de bir hastaya ilk doz aşı yapıldı. Peki akciğer kanseri aşısı hastalıkta neleri değiştirebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkKoronavirüse yakalanan Semra Şenbaşlar, hiç belirti göstermediği için gittiği doktorda akciğerlerinde tümör olduğunu öğrendi. 2 çocuk annesi 63 yaşındaki Semra Şenbaşlar, “Teşhisi ilk duyduğumda korkmuştum ama şansıma iyi huylu çıktı ve erkenden müdahale edildi. Doktoruma da çok teşekkür ediyorum. İnsanlar kontrollerini aksatmasın” dedi.
#KoronavirüsKoronavirüsle mücadelede birçok Avrupa ülkesinin satın aldığı AstraZeneca aşısı uygulanan 22 kişide kanda pıhtılaşma görülmesi kriz çıkardı. Peş peşe 23 ülke, AstraZeneca aşısını durdurma kararı alırken, Avrupa'da yaşanan kriz, Aralık ayında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın AstraZeneca aşısıyla ilgili yaptığı açıklamayı akıllara getirdi. Bakan Koca açıklamasında "AstraZeneca bize aşı vermek istiyor. Almaktan yana olmadım. Uzun vadeli sonuçlarını bilmiyoruz. Erken dönem başarı sonuçlarını dünya göremedi" demişti. Prof. Dr. Mustafa Çetiner ve Prof. Dr. Celalettin Kocatürk, AstraZeneca krizindeki son durumu değerlendirdi...
#AstrazenecaTürkiye’de illere göre vaka haritası açıklandı. Karadeniz’de ve büyük kentlerde artış devam ediyor. Salgındaki son durumu değerlendiren Prof. Dr. Celalettin Kocatürk, ''Vaka sayılarının artışta olduğu bir dönemde açılmaya gittik. Görüntüler bize 1 Haziran’ı hatırlatıyor'' dedi. Prof. Dr. Mustafa Çetiner ise, ''5 binlerden başlayan vaka sayısının 11 binlere ulaştığını görüyoruz. Burada Salı günü başlayan normalleşmenin etkisi olduğunu söyleyemeyiz. 6 gün biraz erken, önümüzdeki Salı’dan itibaren etkisini göreceğiz.'' ifaderini kullandı.
#HaberTürkiye’de illere göre vaka haritası açıklandı. Karadeniz’de alarm durumu devam ediyor, büyük kentlerde artış devam ediyor. Salgındaki son durumu değerlendiren Prof. Dr. Celalettin Kocatürk, ''Vaka sayılarının artışta olduğu bir dönemde açılmaya gittik. Bize 1 Haziran’ı hatırlatıyor görüntüler. Kısıtlamalar bir anda kaldırılmıştı.'' dedi. Prof. Dr. Mustafa Çetiner ise, ''5 binlerden başlayan vaka sayısının 11 binlere ulaştığını görüyoruz. Burada Salı günü başlayan normalleşmenin etkisi olduğunu söyleyemeyiz. 6 gün biraz erken, önümüzdeki Salı’dan itibaren etkisini göreceğiz.'' ifaderini kullandı.
#İstanbulNormalleşme süreciyle birlikte, kafeler ve restoranlar da hizmet vermeye başladı. Ziyaretçilerin maskeleriyle oturmak zorunda olması hakkında konuşan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Celalettin Kocatürk, “Maskeler çene altına inmemeli. Yemek yerken ve bir şeyler içerken çıkarılan maske temiz bir peçete ile saklanmalıdır. Çene altına inen maskeyi kullanmayın” uyarısında bulundu.
#Prof. Dr. Celalettin KocatürkCOVID-19 çok hızlı bir şekilde akciğerlere iniyor ve ağır hasar yaratıyor. Hastada daha öksürük ve ateş belirtileri başlamadan akciğerde buzlu cam görüntüsü oluşmaya başlıyor. Ama vakaların yüzde 80’inden fazlasında hastalığın hafif bir ateş, halsizlik ya da boğazda kuruma gibi çok hafif belirtilerle seyrettiği görülüyor. Bu hastalar kendilerinden şüphe etmedikleri için hastaneye de gitmiyor.
#GazetehaberleriGöğüs cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Celalettin Kocatürk sigara ve nargile kullanımının akciğer kanserine olan etkisini anlattı. Akciğer kanseri önlenebilir hastalık grubunda yer alıyor. Tabi, en önemli kanser sebebi tütün ürünlerini ortadan kaldırırsanız. Sigara ve nargile içenlerde akciğer kanseri harici birçok hastalık görülebiliyor. Özellikle bir nargilede bir paket sigaranın tütünü bulunmaktadır, aromatize edilmiş ürünlerle birlikte kanser riski daha çok yükselecektir...
#Htvarpanet