AÇEV kurucuları arasında yer alan Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı anısına İstanbul’da bir konferans düzenlendi. Etkinlikte konuşan AÇEV Genel Müdürü Nalan Yalçın, “Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı’nın en önemli özelliklerinden biri, bilimin topluma hizmet için de kullanılması ve insan hayatını iyileştirecek her alana sirayet etmesi konusundaki tutkusuydu. Biz bugün, bu anlayışın yaşatılmasına ve geliştirilmesine dikkat çekmek istiyoruz” dedi.
#AÇEVBilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödül Programı (BAGEP) 2017’nin sonuçları açıklandı. Farklı üniversitelerden 42 genç akademisyen matematikten siyasete, ziraattan hukuka kadar farklı alanlardaki çalışmalarıyla ödüle layık görüldü. BAGEP, en iyi genç akademisyenlerin belirlenmesi, ödüllendirilmesi ve yeni araştırmalar için desteklenmesi amacıyla 2013’ten beri veriliyor.
#Bilim AkademisiBilim Akademisi çatısı altında faaliyetlerini sürdüren popüler bilim platformu Sarkaç 23 Nisan’da açıldı. Platformda doğa bilimlerinden siyasete, mühendislikten ekonomiye birçok bilim alanında güncel içerikler paylaşılacak. Ayrıca akademi bünyesinde yapılan çalışmalarla ilgili metin ve görsellere de yer verilecek.
#Bilim AkademisiProf. Jocelyn Bell Burnell, Oxford Üniversitesi Astrofizik Bölümü’nde çalışıyor. Evrenin en ilginç cisimlerinden biri olan pulsarları keşfeden Prof. Burnell, Türkiye’deydi. Pulsarlar da ne mi? Brunell’in anlatımıyla, evrenin deniz fenerleri. “Uzay gemimizle galaksiler arasında yolculuk yapacağımız zaman bu deniz fenerlerini kullanarak yolumuzu bulabiliriz” diyor, “Dünya’daki laboratuvarlarımızda test edemeyeceğimiz fiziksel koşulları anlamamıza olanak sağladığı için bu cisimlerin incelenmesi doğanın nasıl işlediğini algılamamıza çok yardımcı olur.” İşte Prof. Brunell’in bilim ile ilgili anlattıkları ve bilim insanı olmak isteyen gençlere önerileri.
#Prof. Jocelyn Bell BurnellBOĞAZİÇİ, İTÜ, İstanbul, Hacettepe, ODTÜ ve Marmara gibi üniversitelerden tanınmış profesörlerin de aralarında olduğu 611 akademisyen, ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ adlı bildiriye imza atan meslektaşlarına karşı uygulanan cezai önlemlere bir bildiri imzalayarak tepki gösterdi.
#Akademisyen BildiriTÜBİTAK tarafından yayımlanan Bilim ve Teknik Dergisi’nde ünlü bilim insanı Charles Darwin’e uygulanan sansür, başta AKP’liler olmak akademi kökenli siyasetçiler arasında farklı yorumlara yol açtı. CHP ve MHP, bunun TÜBİTAK’taki siyasi kadrolaşmanın bir sonucu olduğunu iddia ediyor. TÜBİTAK Başkanı Nüket Yetiş ise sorulara cevap vermedi.TÜBİTAK'ın bağlı olduğu Devlet Bakanı Mehmet Aydın'dan 'Darwin sansürüne' şu yorum geldi: Bilime ne kadar yanlış yapsa, sansür işimiz değil. Bizim ne kavgamız olabilir. Adam ölmüş gitmiş.
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) düzenlediği 'Geleceğimiz için Eğitimi Birlikte Konuşmak' başlıklı etkinliğin protokol konuşmasını yapan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, program sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Öte yandan Bakan Tekin, konuşmasında "Tekin, “Türkiye’nin her bölgesinde mesleki ve teknik eğitim mezunlarının istihdamını kolaylaştırmak için ‘bölge’, ‘ihtisas’, ‘sektör içi’ ve ‘sektöre entegre’ olmak üzere 4 yeni okul modelini hayata geçireceğiz. Bunlar dışında da sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını giderecek her türlü öneriye de açık olduğumuzu açıkça ifade etmek isterim” dedi.
#Yusuf TekinTürkiye’nin eğitime odaklanan ilk bağımsız düşünce kuruluşu olan Eğitim Reformu Girişimi’nin (ERG) yolculuğunu anlatan 'Bir Ortak Akıl Deneyimi: Eğitim Reformu Girişimi' kitabı yayımlandı. Aytaç Demirci tarafından kaleme alınan kitap, ERG’nin kurumsal yolculuğunu, ülkenin yakın tarihindeki eğitim politikalarının hayata geçiş süreçleri ve sonuçlarıyla birlikte, tanıklıklar eşliğinde anlatıyor.
#Eğitim Reformu GirişimiGübre, tohum ve yem desteği ayni olarak yapılsın. Deprem bölgesinde su kullanımı hizmet bedeli alınmasın!Bölge, bir tarım ve hayvancılık bölgesi. Yaklaşık 13.5 milyon insanımızın yaşadığı, depremden etkilenen 11 ilimizdeki tarımsal üretim hem bu bölge hem de Türkiye için çok büyük bir öneme sahip.
#DepremVehbi Koç Vakfı tarafından, insanların yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda bulunan kişi ve kurumları teşvik etmek amacıyla her yıl; kültür, eğitim ve sağlık alanlarından birine verilen Vehbi Koç Ödülü, bu yıl eğitim alanındaki öncü nitelikteki çalışmalarından dolayı İlköğretim Okullarına Yardım (İLKYAR) Vakfı ve vakfın kurucusu Prof. Dr. Hüseyin Vural’a verildi.
#Vehbi Koç VakfıTürkiye’de yaşanan son tartışmaların ardından, farklı üniversitelerden 611 profesör, doçent ve yardımcı doçent bir bildiri yayınladı. Aralarında Prof. Dr. Daron Acemoğlu ve Prof. Dr. Dani Rodrik dahil dünyaca ünlü akademisyenlerin de bulunduğu grup, fikir ve ifade özgürlüğü vurgusu yaptı.
#AkademisyenlerFarklı gerekçelerle çocuklarını aşılatmak istemeyen ailelere bir itiraz da Bilim Akademisi’nden geldi. Akademi başkanı Prof. Dr. M.Ali Alpar, aşıların insan sağlığını koruma ve bulaşıcı hastalıklara karşı savunmada modern tıp biliminin geliştirdiği en etkin, ekonomik ve yan etkileri çok düşük yöntem olduğunu hatırlattı.
#Aşı2011’de kurulan Bilim Akademisi’nin 40 yaş altı genç bilim insanlarını bilimsel çalışmalara teşvik etmek amacıyla verdiği ‘Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Programı (BAGEP) Burs Ödülü’ kapsamında 42 adaya ödül verildi. İki yıl süreyle yıllık 10 bin TL olan ödüllerin 28’i fen ve mühendislik, 10’u sosyal bilimler, 4’ü de tıp alanına gitti. Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen törende ödül alan bilim insanlarının 19’u kadın akademisyenlerden olştu.
#BursBilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı’nın hazırladığı ‘Gençlerin Potansiyeli ve Din Eğitimi: İmam-Hatipler ve Din Dersleri’ raporuna göre, 2002 yılında Türkiye’de 450 imam hatip lisesi ve bu okullarda 71 bin 100 öğrenci vardı. 2013’te ise imam hatip ortaokul ve liselerinin sayısı 2 bini buldu.
Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı’nın hazırladığı ‘Gençlerin Potansiyeli ve Din Eğitimi: İmam-Hatipler ve Din Dersleri’ raporuna göre, 2002 yılında Türkiye’de 450 imam hatip lisesi ve bu okullarda 71 bin 100 öğrenci vardı. 2013’te ise imam hatip ortaokul ve liselerinin sayısı 2 bini buldu.