Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, 2030 yılına gelmeden 100 milyar dolar turizm hedefine ulaşacaklarını belirterek, Türkiye’yi dünyada turizmde dev ülkeler arasında getirmeyi planladıklarını kaydetti.
#Nadir AlpaslanRana Kibar, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü olarak atanmasının ardından biyografisi ve kariyeri ile araştırılmaya başlandı. Rektörlük koltuğunda oturmadan önce Fen Edebiyat Fakültesinde Profesör unvanı ile eğitim veren Rana Kibar, kariyeri ile merak konusu oldu. Peki, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Rana Bayar kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Rana KibarResmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, 20 üniversiteye yeni rektör atandı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den boşalan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörlüğüne, eski Ak Parti Başkanvekili ve eski TBMM Başkanvekili Prof. Dr. Mehmet Naci Bostancı getirildi.
#Resmi GazeteYükseköğretim Kurulu (YÖK) üyeliğine 5 kişinin atanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı atama kararına göre, 20 üniversiteye yeni rektör atandı.
#Resmi GazeteYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “İnanıyoruz ki bölgesel kalkınmayı hedefleyen üniversitelerimize vereceğimiz destekler arttıkça Türkiye’de bölgeler arası iktisadi eşitsizliğin daha da ciddi bir şekilde kapanacağı, bölgeler arası nispi bir yakınlaşmanın, iktisadi bir yakınlaşmanın ortaya çıkacağın anlaşılmaktadır” dedi.
#Kastamonu ÜniversitesiTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, “Birleşmiş Milletler esasen İkinci Dünya Savaşı'nın galiplerinin kurduğu bir sistem. Birleşmiş Milletler işlevsiz hale geldi. İşe yaramaz hale geldiğini, fonksiyon icra etmediğini görüyoruz” dedi.
#Mustafa ŞentopTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, “Birleşmiş Milletler esasen İkinci Dünya Savaşı'nın galiplerinin kurduğu bir sistem. Birleşmiş Milletler işlevsiz hale geldi. İşe yaramaz hale geldiğini, fonksiyon icra etmediğini görüyoruz” dedi.
#Mıustafa ŞentopKastamonu’nun yerlileri ona Cephane Yolu diyor. Kurtuluş Savaşı sırasında kullanılan ve İnebolu-Ankara arasında uzanan lojistik hattı, deniz kıyısından başlıyor, dik yokuşlara dönüşerek dağları, tepeleri, nehirleri aşıp bozkıra varıyor. Teknelerle gelen gönüllülerin, cephanenin kağnılarla cepheye ulaştırıldığı yol bu. 10 yıl önce İstiklal Yolu adıyla düzenlenip yürüyüş rotasına dönüştürülen güzergâh, geçen hafta milli park ilan edildi. Her mevsim güzel; Küre Dağları’nda sarının her tonunu bulabileceğiniz bu zamanlar bir başka güzel.
#KastamonuRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 EseriTürkiye’de yaşanan son tartışmaların ardından, farklı üniversitelerden 611 profesör, doçent ve yardımcı doçent bir bildiri yayınladı. Aralarında Prof. Dr. Daron Acemoğlu ve Prof. Dr. Dani Rodrik dahil dünyaca ünlü akademisyenlerin de bulunduğu grup, fikir ve ifade özgürlüğü vurgusu yaptı.
#Akademisyenler