prof haberleri sayfasında prof hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 163875 prof haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, ABD, İngiltere, Filipinler, Güney Afrika, Brezilya, Avrupa, Avustralya, Güneydoğu Asya gibi bölgelerden bildirilen 15 tane mutant suş (Bir bakteri veya virüsün farklı alttürlerinin, aralarında genetik farklılıklar bulunan gruplar) olduğunu belirterek, hızla artan koronavirüs vakalarından, bu mutant virüslerin sorumlu olduğunu düşündüğünü açıkladı.
#Mutant VirüsFransız doktor Yves Cohen'in, "Fransa'da ilk vaka aralık ayında görüldü" ifadeleri büyük tartışma yaratmış ve dünya basınında manşet olmuştu. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise konu ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.
#Fransız DoktorANKARA Üniversitesi Cinsel Taciz ve Saldırıya Karşı Destek Birimi (CTS), Veterinerlik Fakültesi'nde görevli Prof. Dr. Hasan B.'nin (53), kendisine ait hayvan hastanesinde çalışan veteriner hekim Ç.B.'ye (23) tecavüz ettiği iddiasıyla tutuklanmasının ardından, komisyon kurdu.
#Ankara ÜniversitesiAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, FETÖ’den en çok mağdur olanlardan biri olduğunu belirterek, "FETÖ üyeliği iddiası tam bir rezalet" dedi.
#Akdeniz Üniversitesi15 Temmuz darbesinin tartışıldığı canlı yayında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ınhalkı sokağa çağırmasına tepki gösterip, 'Ben bilimsel bir tespityaparken 'şehit' demek zorunda değilim. Şehitlik dini bir kavramdır'diyen Prof. Dr. Nurşen Mazıcı, diğer konuşmacıların tepkisiyle karşılaştı. Prof. Mazıcı, reklam arası programdan alındı.
#Prof“Her gün 10yumurta 2 turp yiyin” diyen Prof. Dr. Canan Karatay, zeytin diyarıGömeç’te bir oturuşta 71 adet zeytini tek tek yedi. Kendisi gibi bol bolzeytin yenmesini önerdi. Prof. Dr. Canan Karatay, zeytinin altındandaha kıymetli olduğunu söyleyerek "Zeytin insanlara hayat verir. Ömrüuzatır" dedi. Balıkesir’in Gömeç İlçesi’nde düzenlenen zeytin hasat şenliğine katılan Prof. Dr. Canan Karatay’ınyanı sıra Dr. Ümit Aktaş ve sosyal medya üzerinden oluşturulan’Çocuğuma Şeker Verme’ kampanyasını başlatan ’Sağlıklı Yaşıyoruz’ grubuüyeleri katıldı. Kahvaltı yapan Prof. Dr. Canan Karatay, yediği 71 zeytininçekirdeklerini sayarak basın mensuplarına gösterdi. Prof. Dr. Karataydaha sonra şalvar giyip beline sepet bağladı ve Karaağaç Mahallesi’ndekizeytin hasat şenliğine katıldı. Prof. Dr. Canan Karatay gruptaki kadınlarla birlikte zeytin hasadıyaparken Dr. Ümit Aktaş da zeytin hasat makinesini kullandı. Buradatoplanan zeytinleri zeytinyağı fabrikasına götüren grup, zeytinlerinsıkımını izledi ve taze zeytinyağını tattı. Prof. Dr. Canan Karatay "Zeytin altındır. Zeytinyağı da altın suyudur.Altından daha kıymetlidir zeytin. Çünkü insanlara hayat verir. Ömrüuzatır. Burada güneşin altında grup olarak zeytin topluyoruz. Çokmutluyuz" diye konuştu.
#ŞalvarRize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halis Süleyman, 8 yıldır yürüttüğü çalışmada bir bitkiden kanser hücresini öldüren madde geliştirdiğini açıkladı. Dünyada mide kanserinden 1 yılda yaklaşık 1.5 milyon insanın öldüğünü kaydeden Prof. Dr. Süleyman, "Bu maddeyi hızlı bir şekilde ilaca dönüştürürsek dünyada sadece mide kanserinden bu kadar insanın ölmesini engellemiş oluruz" dedi. Bulunan maddeyi gönüllü hastalar üzerinde deneme aşamasına geçilebileceğini ifade eden Süleyman, "Bunun için maddi desteğe ihtiyaç var. Gerçekten bir çalışma yapılacaksa ABD sistemine geçelim. Ne yapıyor ABD, para veriyor, senden ürün istiyor. Bizde o yok, varsa da ben görmedim. Şu anda 'adenokarsinom' dediğimiz kanser hücresine bu madde çok etkili. Dünyada sadece mide adenokarsinomdan ölen sayısı yılda 1 milyon 500 bini geçiyor. Çok önemli bir rakam. Bu maddeyi hızlı bir şekilde ilaca dönüştürürsek birçok insanın ölmesini engelleriz" dedi. DHA
#RizeSon dakika hava durumu tahminleri il il Meteoroloji tarafından yayınlandı. Sıcaklıklar yurt genelinde hissedilir derecede düşerken, yeni hafta için uyarı geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son hava durumu raporuna göre Zonguldak, Bartın, Sinop, Karabük, Kastamonu, Bolu, Sivas, Hatay, Antalya, Mersin ve Adana'da kuvvetli yağış görülecek. Öte yandan CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "Bu hafta aşırı meteorolojik olayları art arda göreceğiz. İstanbul'da Perşembe günü lodos ile birlikte şiddetli yağmur geliyor." dedi. Peki, bugün hava nasıl olacak? İstanbul'da yağmur var mı? İşte, il il 19 Kasım hava durumu raporu.
#Hava DurumuTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, "Terörist neredeyse bizim hedefimiz orası. Bunların peşindeyiz. Mehmetçik bunların korunakları, sığınakları tek tek buluyor ve bunları imha ediyor. Teröristleri etkisiz hale getiriyor" dedi.
#TBMMCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Cumhurbaşkanlığına bağlı yeni bir Siber Güvenlik Başkanlığı oluşturuyoruz. Çok güçlü bir yapıyla bu alandaki süreçleri düzenleyecek ürünleri ve firmaları akredite edecek çok daha etkili bir şekilde ülkemizin, insanımızın, firmalarımızın siber güvenliğini sağlayacak bir yapılanmaya gidiyoruz" dedi.
#Cevdet YılmazEğitim sistemini oluşturan pek çok öge içinde öğretmen, öğrenci ve eğitim programı (müfredat) üçlüsü, diğerlerine oranla daha öne çıkar. Bu üçlü içerisinde de diğerlerini etkileme gücü daha fazla olan öğretmendir. Öğretmenlik ise Altan’ın (2006) da belirttiği üzere zihinsel bir uğraştır; öğretmen de bir bilgi teknisyenidir.
#Prof. Dr. Kasım KıroğluMeteoroloji Genel Müdürlüğü 10 il için sarı kodlu alarm verdi. Yapılan açıklamada sel, su baskını, buzlanma ve don gibi olumsuzluklara dikkat çekildi. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, yeni haftayla ilgili hava durumu tahmini paylaştı. Şen, "Bu hafta aşırı meteorolojik olayları art arda göreceğiz. İstanbul'da Perşembe günü lodos ile birlikte şiddetli yağmur geliyor. Cumartesi de yağmur şiddetli, sıcaklık hafta sonu 10 dereceye düşer" dedi.
#Hava DurumuProf. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu, İzmir’de iklim kriziyle mücadelenin artık bir tercih değil, zorunluluk haline geldiğini vurguladı. Bu küresel sorunun çözümünde, bireylerin ve kurumların iş birliğiyle hareket etmesi gerektiğini ifade eden Biresselioğlu, İzmir’in de bu süreçlerin içinde yer alması gerektiğini belirtti.
#1İzmir’de beş küçük kardeşin anneleri yokken evlerindeki yangında ölümü yürekleri yakarken, ‘çocuk koruma sistemi’ de sorgulandı. En çok sorulan ise neden koruma altına alınmadıkları oldu. Akıllardaki soruları çocuk hakları uzmanı Prof. Dr. Tarık Tuncay’a sordum. İdeal çocuk koruma sistemi nasıl olmalı? Kötü koşullardaki çocuklar annenin itirazına rağmen korumaya alınabilir miydi?
#İzmirKaraciğer nakli yapan ilk Türk doktor Prof. Dr. Münci Kalayoğlu' biyografisi ve hayatı, ölümünün ardından gündeme geldi. Son dakika haberine göre Münci Kalayoğlu 84 yaşında hayatını kaybetti. Dünya'nın önde gelen karaciğer nakli otoritelerinden biri olarak kabul edilen ve 50 yılı aşkın mesleki kariyerinde binlerce nakil gerçekleştiren Hacettepe Üniversitesi mezunu Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, tıp dünyasında ‘Altın neşter’ olarak anılıyordu. 1977'de profesör unvanını alan Kalayoğlu, ABD'de organ transplantasyonu konusunda uzmanlık eğitimi aldıktan sonra oradaki nakillerle de karaciğer naklini yapan ilk Türk hekim unvanına sahip oldu. Peki, Prof. Dr. Münci Kalayoğlu kimdir, kaç yaşında, neden öldü? İşte, Prof. Dr. Münci Kalayoğlu'nun hayatı hakkında bilgiler.
#Münci Kalayoğlu KimdirSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "yenidoğan çetesi"ne ilişkin, "Bu insanların bırakın sağlıkçı olmayı insani değerlerinden bir şey almadıklarını biliyoruz. Bu tür çetelerle, bu tür yanlış davranışlar içinde olan insanlarla mücadelemizi yaptık, yapmaya da devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanıTürk Dünyası Ortak Marş hazırlıklarına başladı. Alfabe başta olmak üzere birçok konuda ortak kullanım alanlarını hayata geçiren Türk devletleri, sanat alanındaki kelimelerle ortak sanat sözlüğü ve ortak marş projelerini de hayata geçirecek. Sözlük çalışmasına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Türk Devletleri Sanat Üniversiteleri Birliği Dönem Başkanı ve Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden, İbn-i Sina'nın tıpla ilgili eserinde olduğu gibi sanat alanında da ansiklopedik bir çalışma yapılacağını söyledi. İşte, Türk Dünyası Ortak Marş çalışması hakkında önemli bilgiler
#Türk DünyasıÇukurova Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı törenle başladı. Sabah saatlerinde Üniversitedeki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayıp Mithat Özsan Amfisi’nde devam eden törene Adana Vali Vekili İbrahim Küçük, Milletvekilli Abdullah Doğru, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, ATÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Sözen, askeri ve mülki erkân, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, bilim insanları ile öğrenciler katıldı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden törende Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Gençlik Orkestrası ve Ortaokul Korosu tarafından dinleti sunuldu, öğrenciler adına Ziraat Fakültesi öğrencisi Gizem Çelik konuştu.
#Çukurova ÜniversitesiAkdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (ATHİB), inovatif ve özgün tasarımlar geliştirmek, uluslararası tekstil pazarında etkin olmak ve modayı belirleyen ülkeler arasında yer almak amacıyla 13’üncüsünü düzenlediği Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nda genç tasarımcıları ödüllendirdi.
#Adanaİstanbul Bağcılar’da bir binanın hafriyat kazısı sırasında, miyosen dönemine ait yaklaşık 10 milyon yıllık deniz minaresi fosili bulundu. İnşaatta çalışan ekip tarafından bulunan tarihi eser, alt tarafı betonlaşmış kum yığının arasından çıkarıldı. Buluntunun beklenen büyük Marmara depremine karşı ipuçları verdiğini aktaran Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Depreme karşı İstanbul’un en zayıf bölgesini miyosen dönemine ait 10 milyon yaşlı deniz fosili tabakalar oluşturuyor. İstanbul’da Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Esenler ve Topkapı’ya kadar uzanan bu istif depreme karşı en zayıf bölgeyi gösteriyor” dedi.
#İstanbulBağcılar’da bir binanın hafriyat kazısı sırasında, miyosen dönemine ait yaklaşık 10 milyon yıllık deniz minaresi fosili bulundu. İnşaatta çalışan ekip tarafından bulunan tarihi eser, alt tarafı betonlaşmış kum yığının arasından çıkarıldı. Buluntunun beklenen büyük Marmara depremine karşı ipuçları verdiğini aktaran Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Depreme karşı İstanbul’un en zayıf bölgesini miyosen dönemine ait 10 milyon yaşlı deniz fosili tabakalar oluşturuyor. İstanbul’da Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Esenler ve Topkapı’ya kadar uzanan bu istif depreme karşı en zayıf bölgeyi gösteriyor” dedi.
#İstanbulMeteoroloji Genel Müdürlüğü güncel hava durumu raporunu yayımlayarak bazı iller için kuvvetli sağanak yağış ve kar yağışının beklendiğini açıkladı. 6 il için sarı kodlu alarm verilirken sel, su baskını, yıldırım, gibi olumsuz durumlara dikkat çekildi. Öte yandan CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen de, hava durumuna ilişkin değerlendirmesinde Marmara için tarih verip kuvvetli yağış uyarısında bulundu.
#Hava DurumuRize’de meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin, bölgede son zamanlarda sıkça yaşanan heyelanlara karşı etki ve risklerine ilişkin konuşan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nden (RTEÜ) Prof. Dr. Ayberk Kaya, ‘Doğu Karadeniz’de deprem olmaz’ algısının yanlış olduğuna dikkati çekti.
#RizeKanser en korkutucu hastalıkların başında geliyor ama bir taraftan da tedavisinde her geçen gün yeni adımlar atılıyor. Tıp dünyası kasım ayında akciğer ve pankreas kanserleriyle ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Her şeyi bilmek çok önemli çünkü o zaman erken teşhis şansına sahip olabiliyoruz. Ayrıca bu iki kanser türüyle mücadelede yeni gelişmeler var.
#Hazan Aköz IşıkKronik obstrüktif akciğer hastalığı yani halk arasında bilinen ismiyle KOAH; akciğer dokusunu oluşturan hava keseciklerinin yapısının bozularak hava yollarının daralmasına neden olan, zamanla ilerleyerek nefes alış-verişimizi zorlayan ve yaşam kalitemizi bozan bir hastalık. 20 Kasım Dünya KOAH Günü vesilesiyle uzmanlar bu hastalıkla ilgili bilmemiz gerekenleri anlattı.
#Melis Yılmaz1839 yılının 3 Kasım’ında okunan fermandan bu yana 185 yıl geçti. Tanzimat Dönemi’nin asıl önemli gelişmesi merkezi devlet teşkilatında yenilenme, taşralarda mahalli halkın kısmen idareye iştirak edilmeye başlaması gibi bir sürecin devam ettirilmesidir. Mühendislik ve tıp eğitimi başlamıştı, bu bir yeniliktir ama asıl önemlisi Türkiye idaresi eğitim alanında büyük bir teşkilatlanma ve ilerlemeye şahit oldu.
#Tanzimat DönemiSigara içen birinin ciğerleri, damarları sigara içtikten sonra hiç sigara içememiş biri gibi olabilir mi yoksa illa bir hasar alır mı? Yeni bir çalışma, bir kişinin sigarayı bıraktıktan sonra kalp hastalığı riskinin ortalamaya düşmesinin yirmi yıldan fazla sürebileceğini, kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin 25 yıl süreceğini söylüyor.
#SigaraÜnlü sunucu Deniz Akkaya son dönemde eski eşi ve kızıyla yaşadığı olaylarla gündeme gelmiş ve onlarla davalık olmuştu. O davaların birinden önemli bir karar çıktı. Mahkeme "Akkaya'nın tüm malvarlığına tedbiren el konulsun" dedi. Ayrıca akıl sağlığının testi için de hastaneye sevk etti. Hastaneden çıkan Deniz Akkaya yaşadıklarını ve "amatem" sürecini ilk kez anlattı, "Hesaplarım bloke edildi, beş parasız kaldım" dedi. Kanal D Haber'den İbrahim Konar'ın özel haberi...
#Deniz Akkaya