Onlar dağda bayırda hayvanlarla iç içe yaşıyor, doğaya bakıp hayatlarına yön veriyor ve onun takvimini kullanıyorlar. Toplum içinde meslekleri vasıfsızlıkla eş görülse de aslında çoğu kişinin bilmediğini biliyor, görmediğini görüyor ve yüzyıllar öncesinin doğa kültürünü günümüze taşıyorlar. Çobanlık mesleğinin önemini uzmanlardan, mutluluğunu yapanlardan dinledik.
#Yücek Sönmez81 yaşına girmeye hazırlanan Türk sinemasının yaşayan efsanesi Cüneyt Arkın, geçen ay Pantene Altın Kelebek Ödül Töreni’nde oğlu Murat Arkın’ın desteğiyle çıktığı sahnede hem yaptığı konuşma hem de mütevazılığıyla bir kez daha Türk halkının gönlünü kazandı.
#Cengiz SemercioğluHer şehrin sırları vardır ama İstanbul bir başka... Hikâyeler yüzlerce yıl katman katman birikmiş... En zengin aileler kuruyup gitmiş, etkili topluluklar tükenmiş, aşklar bitmiş... Büyük savaşlar, dehşetli çileler, eksantrik insanlar... Şimdi tekrar hatırlanmayı, keşfedilmeyi, yaşama dönmeyi bekliyorlar. Bir hukuk profesörü ve iki fotoğrafçının emeği ‘İstanbul’un Gizlisi Saklısı’ bu gizemli şehri yeni baştan yaşamak için...
#İstanbulun SırlarıHobisini işe çevirerek mutluluğu yakalayanlarla, bunu yapamayanlar arasındaki fark belki yetenek, hırs, beceri eksikliği gibi kalın bir çizgi... Belki birilerinde olup da diğerlerinde olmayan şey cesaret. Belki de temel fark bir şeyi yapmayı sevmekle ona tutkuyla bağlanmak arasındaki kadar derindir kim bilir?
Adı da mesleği de dedesinden miras. Nahiye müdürü, kaymakam vekili Hüseyin Avni Mutlu’nun torunu. Rizeli olmasına ve Mersin’de doğmasına rağmen babasının işleri yüzünden çocukluğu da gençliği de İstanbul’da geçiyor. Bisiklete binmeyi Fatih Camii’nin avlusunda öğreniyor. 5 kuruşa sinema oynattığı, statta gazoz sattığı günleri unutamıyor. Ve yıllar sonra anılarında yaşattığı İstanbul’a vali olarak dönüyor. İstanbul valilerinin hayatını yazan Basın Müdürü Nazır Şentürk, İstanbul’un 24. Valisi Hüseyin Avni Mutlu’yu ‘En İstanbullu İstanbul Valisi’ olarak tanımlıyor
Sonbahar İstanbul’da yüzünü göstermeye eylülün ikinci yarısından sonra başlar. Ama asıl ekimden itibaren kentin kapısını çalar. Sonbaharın izlerini görebilmek için parklara, korulara gitmek gerekir. Çünkü caddelerde ve sokaklarda artık yapraklarını uçuracak pek ağaç kalmamıştır. Sonbahar İstanbul’u sarıya boyar, canlandırır. Yeni yaşamlara kapılar açılır.
Mavi Yolculuğa ne zaman çıkılır. Aslında ne zaman canınız isterse o zaman çıkabilirsiniz. Türkiye’nin güneyindeki cennet koylar her zaman konuklarını ağırlamaya hazırdır. Ama bu yolculuğun öncülerinden biri olan Azra Erhat’a kulak verecek olursanız, o size ekim, kasım aylarını önerecektir. Çünkü o aylarda Muğla’nın denizi “tahta” gibi dümdüz olur, oltalar balıkla dolar. Bu hafta, geçen yıl yaptığım kısa bir mavi yolculuğun izlenimlerini sizlerle paylaşacağım.
Sonbaharın renkleriyle yazın sıcağını birleştiren dört günlük eylül tatili için hazır mısınız? Eğer planınızı hâlâ yapmadıysanız seyahat yazarlarına kulak verin. Londra’da bu hafta festival atmosferi yaşanıyor. Prag sonbaharın renklerine büründü. Sanat şehri Floransa bağbozumu döneminde bir başka güzel. Guilin yılın en güzel dolunayını şölenle kutluyor. Yurtiçinde kalacaksanız Bozcaada, Abant, Alanya ve Kemaliye sayısız sürprizler vaat ediyor.
İnsanlık adına, hayvan hakları için yıllardır seferberlik yürüten Hürriyet’in, "Uygarlık sınavının seyir defteri" sayfaları 5. yılına girdi. Her geçen yılın fotoğrafının çekildiği sayfalar artık bir Hürriyet klasiği haline geldi. Hayvan dostlarımızın 2006 dünyasına baktığımızda yine birbirinden ilginç olaylar vardı. Sevindiren şu ki; artık hep itlaf, öldürme gibi kötü olaylar azaldı.