İstanbul Karaköy’de restorasyon faciasına kurban giden 450 yıllık Pir Mehmed Çeşmesi’ndeki ikinci restorasyonunda da ilginç görüntüler oluştu. Eski duvarları kesme taş ve alev tuğlalarından oluşan yapıya farklı boyutlarda, kesilmemiş taşlardan duvar inşa edildi. Esnaf “Pir Mehmed Çeşmesi yamalı çeşme oldu” dedi.
#GazetehaberleriÜzerine kaçak kat çıkılan, kitabesi çalınan, üstü grafitiyle kaplanan tarihi Pir Mehmed Çeşmesi, geçen yıl restorasyona alındığında da duvarı balyoz darbeleriyle çökmüştü. Etrafı levhalarla kapatılan tarihi çeşmenin restorasyonuna tekrar başlandı.
#GazetehaberleriRestorasyon faciasına kurban giden Pir Mehmed Çeşmesi’nde yaşanan ihmaller zincirine bir yenisi daha eklendi. İBB’den yapılan açıklamada “Sökülen özgün yapı taşlarının çeşme mahallinde yer almadığı görülmüştür” denildi. Mahalle sakinleri tarihi taşların moloz halinde çöpe atıldığını söyledi.
#GazetehaberleriTARİHİ Galata semtinde uygun olmayan bir yöntemle demir kafes içine alınarak hırsızlardan korunmaya çalışılan 700 yıllık Harup Kapı (Yanıkkapı) üstünde bulunan ve Ceneviz arması taşıyan kitabe için İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararını verdi.
#Gazetehaberleriİstanbul’un tarihi Galata semtine dadanan kitabe hırsızları, Mimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Serhat Şahin’i harekete geçirdi. En son Mimar Sinan yapısı Pir Mehmed Çeşmesi’nin kitabesi çalınınca 700 yıllık Yanıkkapı üstünde bulunan ve Ceneviz arması taşıyan kitabe, demirden bir kafesle korumaya alındı.
#Gazetehaberleri