Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, temmuz ayından bu yana Türk mallarına karşı gümrüklerde sürdürdüğü tam sayım uygulaması büyük sıkıntı yarattığı Rusya ile ihracatın normale dönmesi yolunda ümitlerin arttığını söyledi.
Türkiye’nin en büyük tavukçuluk firmaları arasında yer alan Keskinoğlu, yeniden üretime geçmeye hazırlanıyor. Bankalarla yapılandırma anlaşması yaptığı öğrenilen Keskinoğlu Tavukçuluk’un faaliyetlerine başlayacak olması bölge halkını da sevindirdi. Keskinoğlu Tavukçuluk bünyesindeki 7 fabrikanın da sektördeki rekabet açısından büyük önem taşıdığı ifade ediliyor.
#YAZAREge Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Türkiye’nin 2019 yılında 2 milyar 514 milyon dolarlık su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı gerçekleştirdiğini, birlik olarak bu ihracata yüzde 38’lik katkı sağlayarak 957 milyon dolarlık ihracata imza attıklarını söyledi. Girit, pandeminin etkilerini pek çok sektöre göre daha az hissettiklerini kaydetti.
#Ege Su Ürünleri Ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları BirliğiTavuk üretim tesislerine sahip olan Gedik Piliç, Çin ve Filipinlerden dünyaca ünlü tatil merkezi olan Şeysel Adalarına kadar dünyanın dört bir köşesine Türk tavuğu ihracatı yapıyor. 50 ülkeye ihracat yapan ve Çine de özellikle tavuk ayağı ihraç eden firma son 7 yılda cirosunu, 1 milyar 357 milyon liraya ulaştığını duyurdu.
#Gedik PiliçAvrupa, son günlerde hızla yayılan ve Hong Kong’a kadar uzanan ‘zehirli yumurta’ kriziyle boğuşuyor. Hollanda ve Belçika’da evcil hayvanlarda bit oluşmaması için kullanılan ‘Fipronil’ isimli ilacın tavuk çiftliklerinde kullanılmasıyla ortaya çıkan kriz Türkiye için fırsat yaratabilir. Türk üreticiler ihtiyaç halinde AB’ye yumurta satacak kapasitelerinin olduğunu belirtiyor.
#YumurtaHavaların ısınmasıyla birlikte mangal sezonu da başladı. Özellikle hafta sonlarını fırsat bilen vatandaşlar, soluğu mesire alanlarında mangal başında alıyor. Talep yoğunluğundan dolayı geçen haftaya kadar kilosu 10-12 lira seviyesinde seyreden tavuk kanadının kilosu 17 liraya çıktı.
#MangalDünya piliç eti ticaretinde dördüncü sırada yer alan Türkiye, en büyük pazarı Irak’ı getirilen ek vergiler sonrası kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. Kuzey Irak Kürt Serbest Bölgesi’nde bu hafta başından itibaren uygulamaya konulan yeni vergilendirme ile Habur sınır kapısından Irak’a giriş yapan Türk piliç etine ton başına 290 dolar vergi ödenmesini kararlaştırdı. Daha önce kesilen vergi 35 dolardı.
- Türkiye'nin su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı yüzde 15’lik artışla 2 milyar 277 milyon dolara ulaştı - Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birliği Başkanı Kızıltan: - "2023 yılı için ortaya koyduğumuz 5 milyar dolar ihracat rakamına kolaylıkla ulaşacağız”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanılığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol, ekmekteki tuz oranını yüzde 2'den yüzde 1,5'e düşürdüklerini, hedeflerinin oranı yüzde 1'e indirmek olduğunu bildirdi. Erol, "Peynirle ilgili bir çalışma yapıyoruz. Farklı peynir tiplerine göre tuz oranını yüzde 12 ile yüzde 40 arasında azaltacağız" diye konuştu.
- Rusya'nın Avrupa Birliği ve ABD'ye koyduğu ithalat yasağı, beyaz et sektörüne yaradı. Kanatlı sektörü son 3 ayda 13 milyon dolarlık ihracat yaptı - Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Başkanı Koca: "Batıya ambargo uygulayan Rusya, bizden beyaz eti altın gibi alıyor. İhracat her geçen ay artıyor. Ağırlık mekanik ettir ama geçtiğimiz ay itibariyle bütün ve parça piliç de gitmeye başladı"