Denizlerdeki kirliliğin artması deniz ürünlerinde de ağır metal oluşumunu tetikledi. Bazı balık türleri yüksek miktarda cıva içeriyor. Ağır metal cıvanın en fazla dip balıkları ve midye, istiridye gibi kabuklu ürünlerde görüldüğünü belirten öğretim üyesi Murat Doğan, ''Dip balıklarında tehlike daha fazla ama yüzey balıkları ve hamsi, istavrit gibi küçük balıklarda tehlike daha az. Haftada 1 kere büyük balık tükettiğinizde problem yaşamayabilirsiniz'' uyarısında bulundu. Yıllar önce cıva zehirlenmesi geçiren ve ellerinin titremesinin nedeninin bundan kaynaklandığını söyleyen yemek eleştirmeni Vedat Milor, “Midye yemek, pil yemek gibidir. Kuruntu yapmayın ancak kendinizde yavaşlık, dengesizlik, karıncalanma hissediyorsanız o zaman doktora görünüp ağır metal testi yaptırın" dedi.
#İstanbulGastronomi dünyasının ‘rockstar’ıydı, sosyal medyayı kullanmaya başladıktan sonra fenomene dönüştü. Yeme-içme yazarı olarak kaleme aldığı restoran eleştirileri de, sosyoloji hocası olarak yaptığı Türkiye analizleri de büyük ilgi görüyor. Uzun yıllardır hayatımızda ama hakkında çok az şey biliyoruz. Yazarımız Vedat Milor’la buluştuk. Mutsuz çocukluğunu, etkileyici eğitim geçmişini, yemek merakının kökenini, “Hayat ona güzel” diyenler hakkındaki düşüncelerini, ellerinin titremesine yol açan hastalığını, sosyal medyayla birlikte keşfettiklerini sorduk.
#Vedat MilorYapılan araştırmalara göre Türkiye’deki çocukların yüzde 51’i çamur, toprak, sabun, pil, kireç gibi yabancı maddeleri yiyor. Bu tür davranışlarda bulunan çocukların birçoğuna ‘pika sendromu’ teşhisi konuluyor. Hayli şaşırtıcı bir hastalık olan pika sendromuna dair her şeyi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Sarı ile konuştuk.
#Pika SendromuGünümüzde fosil yakıtlar hızla tükenirken benzin,dizel,kömür ve doğal gaz kullanımının yol açtığı küresel ısınma ile çevre kirliliği artıyor. Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir Dünya bırakmayı hedefleyen Avrupa birliği ülkeleri,Türkiye,Çin ve ABD ile birlikte dünyanın en temiz teknolojilerinden biri olan yakıt pillerine odaklanıyor.
#YakıtBaşkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. 7 üniversite öğrencisinin hayatını kaybettiği olayın karbonmonoksit zehirlenmesinden kaynaklandığını açıkladı. Eğer bu evde karbonmonoksit dedektörü bulunsaydı belki de 7 genç halen aramızda olacaktı. ABD'de ve birçok Avrupa ülkesinde doğal gaz kullanılan her evde bulunan bu aletin Türkiye'de neden zorunlu tutulmadığı ise soru işareti?
Vücuda su, besin ve solunum yoluyla giren kurşun, en çok çocukları etkiliyor. Etkileri, zeka ve başarının azalması yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, baş ağrısı, genel yorgunluk ve hareketlerde yavaşlama, kas ağrıları, işitme kaybı, felç ve komaya neden oluyor. <br>