Pesto sos, Türkiye’de de yaygın olarak kullanılan ve yapılan sos çeşitlerinden biri. İtalyanların en bilinen soslarından pesto sosuyla makarna, pizza veya salatları hareketlendirebilmek mümkün. Peki, pesto sos nedir, yapımında hangi malzemeler kullanılır? İşte malzemeleriyle pesto sos yapımının aşamaları...
#Pesto SosuPesto sosu, özellikle makarnaya çok yakışıyor. Üstelik lezzetli olmasının yanı sıra yapımı çok da pratik. Kızarmış ekmek dilimleriyle de bu nefis sosun tadına doyum olmuyor. Peki pesto sosu nasıl yapılır? İşte ev yapımı pesto sos tarifi...
#Pesto SosPesto sos, makarnaya en çok yakışan sos olması dolayısıyla yemeklerine lezzet katmak isteyen kişilerin uğrak noktası oldu. Pesto sos aracılığıyla makarnalarında farklı bir tat yakalamak isteyen birçok kişi, internet üzerindne Pesto sos tarifi hakkında araştırmalarına devam ediyor. Peki, Pesto sos nasıl yapılır? İşte, o detaylar
#Pesto SosDünyanın gıda kaynakları azalıyor. Devir ‘atıksız mutfak’ devri! Geleneklerimizde bir ürünün sapını, kökünü, yaprağını ayrı ayrı değerlendirmek zaten var. Biz de biraz özenle kendi atıksız mutfağımızı yaratabiliriz. Örneğin turunçgillerin kabuklarını reçel yapabilir, asma yaprağının sapını tencerenin dibine yayarak sarmanın lezzetine lezzet katabiliriz. Tasarımcı Gönül Paksoy, şef Aylin Yazıcıoğlu, yemek programları yapan Şerife Aksoy ve şef Pelin Çakar’dan konuya yaklaşımlarını dinledik, tarifler aldık, çeşitli püf noktaları öğrendik...
#Yemekİtalya’nın sembollerinden biri, lazanya... Kendini farklı damaklara sevdiren bu yemeğin çeşidi de çok! Kimi yerlerde kıyma yerine mantar kullanılır, domates sosu yerine pesto sosla yapan da var. Ben bu hafta size, kızarmış patlıcanlı, ricotta peynirli ve bol domates soslu bir versiyonunun tarifini vereceğim. Sicilya’ya özgü, nefis bir lazanya bu... Eminim çok hoşunuza gidecek.
#LazanyaBiraz sarımsakla lezzetini katlamış basit bir spagettiden, mantarla birleşip sınıf atlamış pappardelle’ye herkese hitap eden bir makarna var. Peki, hamurunu açarken, haşlarken ve soslarken neye dikkat etmek gerekiyor? Taze makarna yapıp pakette satan dükkân Yolk İstanbul ve sadece taze makarna servis eden restoran Oklava’nın şeflerine göre deneyip yanılarak kendi damak zevkimize uyan tarifi bulmak hiç de zor değil...
#MakarnaYaz aylarının benim için en güzel meyvesi tartışmasız karadut! Sosunu yapıp cheesecake’in üzerine döküyor veya limonatalara ekliyorum. Reçelini kaynatmayı da seviyorum, tatlılarda bitter çikolatayla birlikte kullanmayı da... Semizotu salatasına ve peynir tahtalarına çok yakıştırdığım karadutu, bazen etleri marine edeceğim sosa bile ekliyorum. Neye katarsanız katın muhteşem uyum sağlayan bu özel meyveyle mutfağımda neler yapıyorum, anlatayım...
#KaradutElbette pek çoğunuz adını duydunuz, tattınız ve hatta evinizde yaptınız. İtalya’da çok sevilen; makarna, salata ve et yemeklerinde sıklıkla kullanılan pesto sostan söz ediyorum. İçindeki fesleğen sayesinde müthiş kokan bu sosun pek çok versiyonu var. Kimi badem ve domates ekliyor, kimi çamfıstığı yerine ceviz kullanıyor. Çeşitlerini inceleyelim, sonra da bu sosla müthiş bir ılık salata yapalım!
#Pesto SosBirçok yemek kitabında imzası olan, Kelebek yazarlarından Elvan Uysal Bottoni’nin yeni çalışması çıktı: ‘Emma Teyze’nin Kitabı-Yeni Başlayanlar İçin İtalyan Mutfağı’. Roma’da yaşayan yazarla İtalyan mutfağının özünü, bu mutfağın koronavirüsten nasıl etkilendiğini konuştuk.
#GazetehaberleriSıradan tavuk tariflerine bir alternatif arayanlar için ağız sulandıran bir önerimiz var: Milföy sarma but. Tavuk butları, dondurucuların olmazsa olmazı milföy hamuruyla sarılıyor, ortaya gözleri ışıldatan bir görüntü çıkıyor. Peki, milföy sarma but nasıl yapılır?
#Milföy Sarma ButMakarna tarifleriyle özdeşleşen pesto sosu bir de tavuk bonfileyle denemeye ne dersiniz? Pesto soslu iç harç tavuk bonfileyle buluşuyor, davet sofraları şenleniyor. Peki, pesto sos nasıl yapılır? İşte, pesto sos için gerekli malzemeler ve pesto soslu sarma tavuk bonfile tarifi
#Pesto Sos Nasıl YapılırNefis iki dilim ekmek arasına sığdırılmış onlarca lezzetin ifadesi olan sandviçler, damak çatlatan zenginlikteki bir iç malzemeyle öğünün başkahramanı haline gelirler. Sandviç yaparken kullandığınız malzemeleri satın alma konusunda İncili Gastronomi Rehberi’nin Lezzet Noktaları size yol gösterecektir. İşte İncili Gastronomi Rehberi proje ekibinden Gamze İneceli’nin kaleminden, İstanbul, Bodrum ve Çeşme’nin bu konuda rüştünü ispatlamış adresleri...
#SandviçTezgâhlar yıl boyunca beklediğiniz meyve ve sebzelerle doluyor. Ramazan mesaisi, yaz mevsimi derken mutfakta hareket asıl şimdi başlıyor. Üç ‘fine dining’ restoranın yüksek mutfağına sızdık. Personel yemeklerinin tadına baktık, tarifler kopardık. Başrolde mevsim malzemeleri, gastromiye yön veren ekiplerden yıkama, saklama ve pişirmeye dair basit fikirler aldık.
#Mutfak Tüyolarıİtalyan mutfağının en popüler lezzetlerinden olan pizza, kendini Türklere de sevdirdi. Pide ve lahmacun geleneğimize rağmen pizzayı bağrımıza bastık, kendi damak tadımıza uydurduk. Zaten pizza da girdiği her sofraya ve ortama kolay uyum sağlayan bir yiyecek. Hızlı karın doyurmalara da, şık yemek masalarına da yakışıyor.