Tava ciğeri ve badem ezmesinden daha öte lezzetler peşindeyim. Bir kadın kooperatifinin kurucu başkanı Ayşe Saz’a ulaşıyorum. Kısa sürede öyle bir sofra kuruyor ki! Siz de 9/8’lik şarkılar ve bol muhabbet eşliğinde bir Edirne yolculuğuna çıkarsanız ciğerden öte, bu yöresel tatları da denemenizi öneririm.
#GastronomiŞu sıralar İstanbul sokaklarında yürürken çevrenize biraz daha dikkatli bakın. Dün başlayan 17. İstanbul Bienali kapsamında her an karşınıza sürpriz bir mekânda, sürpriz bir eser çıkabilir. Contemporary İstanbul yarından itibaren 17’nci edisyonuyla sanatseverlerle buluşuyor. Sadece bunlarla da sınırlı değil. Borusan Contemporary’den Sakıp Sabancı Müzesi’ne, Dirimart’tan Meşher’e birçok yerde yeni sergiler açıldı. Biz de şehri renklendirip daha da güzelleştiren sanat etkinliklerini gezdik; gittiğimiz semtlerin lezzet duraklarına uğramayı da ihmal etmedik.
#17. İstanbul BienaliPe, polietilen maddesinin sembolüdür. Pe ile başlayan en popüler isimlerden bazıları şunlardır: 1- Perihan 2- Perran 3- Pelin 4- Pervin. İlk iki harfi Pe olan en uzun kelimeler ve deyimler ise şu şekilde sıralanabilir: 1- Peşine takılmak 2- Per perişan 3- Perişanlık. 4- Pes doğrusu. Pe ile başlayan 3, 4, 5, 6, 7, 8 harfli kelimeleri sizler için derledik.
#EğitimOğlak kebabı, özellikle Hıdırellez maksadıyla gidilen mesirelerde pişirilmesi bir geleneğe dönüşmüştür. Bu yönüyle bir hıdırellez yemeği olarak da değerlendirebiliriz. Hayvancılığın en layıkıyla yapıldığı Trakya’da ve dolayısıyla baharla birlikte hayvanların yavrulaması ve sürülerin büyümesi ile oluşan bereket artışı konu-komşu ve aile efradıyla paylaşılan oğlak kebabı gibi bir baş yemekle kutlanır. Misafirlerinize verdiğiniz değerinde bir manada göstergesidir.Yeri gelmişken oğlak kebabını oğlak çevirme ile karıştırmamak . Oğlak kebabı parçalanan oğlak etinin siniye dizilerek tatlandırılması ve fırında pişirilmesi yöntemiyle hazırlanır. Odun ateşi ile harlandırılmış köy fırınlarında pişirilebilmesi geleneksel pişirme yöntemidir. Buna karşılık yörede peçka denilen kuzine sobalarda ve modern mutfakların fırınlarında pişirme süresi bir parça daha uzun tutularak hazırlanabilmektedir. Fırından çıkarmaya yakın taze soğan ile tatlandırılmış sos ile demlendirilmesi bu lezzetin olmazsa olmazlarındandır.
#Oğlak KebabıSchalke uzatma devresinde bulduğu gollerle Hannover'i 2-= mağlup ederek 3. tura yükseldi. Berkant Göktan'ın bir gol atıp yıldızlaştığı karşılaşmada 1860 Münih, Mainz'ı 2-0 yenerek kupa drışına itti. Hansa Rostock'un Kickers Offenbach'ı 6-0 yendiği karşılaşmada Zafer Yelen'de bir gol kaydetti.
G.Saray yarın, Şampiyonlar Ligi 3. Ön Eleme Turu'nda Çek temsilcisi Mlada Boleslav'ı konuk edecek. Bugüne kadar ön elemelerde hiç üzülmeyen sarı kırmızılılar, rövanş için avantajlı bir skor arayacak. Avrupa Kupaları'nda 190. maçına çıkacak G.Saray'ın rakibi ise Avrupa'da ilk defa boy gösteriyor.