Ramazan ayı bugün başlıyor. Vatandaş sahur ve iftar sofraları için Eminönü’nün yolunu tuttu. İftar sofralarının yıldızı hurmanın kilogram fiyatı 260 TL’den başlıyor, 770 TL’ye kadar çıkıyor. Pastırmanın kilosu ise 1500 ila 2 bin lira bandında seyrediyor. Eminönü tezgâhlarında 4 kişilik bir ailenin bir haftalık sahur ve iftariyelik alışverişi 2 bin TL’den başlıyor.
#Sahur AlışverişiRamazana haftalar kala büyük bir hareketlilik yaşanılan Eminönü’nde bu yıl deprem felaketinin burukluğu hissediliyor. Esnaf iftarlık tezgâhları açtı ancak satışların hem deprem hem de fiyatların artışı nedeniyle önceki ramazanlara göre yüzde 20-30 oranında düşük olduğuna dikkat çekiyor. İftar sofralarının yıldızı hurma ise İskenderun Limanı’ndaki yangın nedeniyle çarşıya geç düştü. Hürriyet ramazan telaşını yerinde izledi...
#EminönüKahvaltının mutlulukla ilgisi var ama cebinizle de var... Özellikle hafta sonu birçok aile dışarıda kahvaltı yapmayı tercih ediyor. Bu talebi gören işletmeler de açık büfe ya da serpme kahvaltı mönüleriyle yarış halinde. Kahvaltıda verilen ürünler benzerlik gösterse de fiyatlar oldukça farklı. İstanbul’da bir kişilik kahvaltı faturası 25 TL’den başlıyor, 300 TL’ye kadar çıkıyor.
#GazetehberleriBesilik hayvan ithalatının artması, balık sezonunun açılması, tavuk etine olan talebin artması kırmızı etin fiyatını da etkiledi. Bunlara bir de Et ve Süt Kurumu’nun üreticiden 28 liradan aldığı karkas eti marketlere ucuz et sağlanması için 20 liradan sanayiciye vermesi eklenince karkas etin kilogram fiyatı 26 liraya kadar düştü.
#GazetehaberleriBir kilogram sucuk yaklaşık 30 TL’ye mal edilirken, raflara gelene kadar işletme giderleri, vergiler ve kârlar da eklenince fiyatın 50 TL’yi bulması gerekiyor. Polonez Genel Müdür Andaç Günsoy, “Üretici hiç kâr etmeden sucuğu markete satsa dahi raftaki fiyatı en az 46 liraya çıkar. Bu fiyatın altına dikkat edilmesi gerekiyor” dedi.
#SucukTürkiye'de dört kişilik bir aile için restorandaki iftar sofrasının maliyeti yaklaşık 74 lira olurken, orucunu 5 yıldızlı otellerde açmak isteyenler genellikle açık büfe organize edilen iftarlar için kişi başına 85-285 lira ödeyecek. Ramazanın vazgeçilmez iftariyeliği hurmanın kilogram fiyatı 10-120 lira arasında değişirken, pastırmanın da kilogramı 75-130 liradan satılıyo
#RamazanGıda, Tarım ve Havancılık Bakanlığınca başlatılan kırmızı et fiyatlarındaki tavan fiyat uygulaması, ham maddesi et olan pastırma ve sucuğa yansımadı. Kayseri Ticareti Borsası Şaban Ünlü Kayseri'de fiyatların yaklaşık bir yıldan beri değişmediğini, zam yapılmadığını bu yüzden sucuk ve pastırmaya da indirim gelmeyeceğini söyledi.
#Pastırma