Yazar Hakan İşcen’in yeni şiir kitabı “Keşke Yaşamak da Bulaşıcı Olsa” raflardaki yerini aldı. Simurg Art Yayınları tarafından, “Karantina Günlükleri” alt başlığıyla okurlara sunulan eser, İşcen’in koronavirüs pandemisi nedeniyle ev hapsinde geçirdiği 90 günde yazdığı şiirlerden oluşuyor. İşcen’le pandemi sürecinde hayatını kaybeden tüm sağlık emekçilerine ithaf ettiği kitabını konuştuk.
#Keşke Yaşamak Da Bulaşıcı OlsaAnne-babalar çocukları için yaptıkları fedakârlıkları “Senin için saçımı süpürge ettim” ya da “Senin için nelere katlandım ben, bir bilsen” gibi sözlerle dile getirebiliyor. Ancak bu tutum doğru değil. Çocuklar sık duydukları bu tip sözlerden dolayı derin bir suçluluk hissedebiliyor.
#ÇocukYarıyıl tatili bu yıl üç hafta. 2020-2021 Eğitim Öğretim yılının ilk dönemi tıpkı bir yıl öncenin ikinci döneminde olduğu gibi ağırlıklı olarak uzaktan eğitimle devam etti. Salgının hafiflemesi ve okullarda yüz yüze eğitimin 15 Şubat’tan itibaren başlaması artık herkesin ortak dileği. Ama görülen o ki önümüzdeki haftalarda yani tatil döneminde yine evlerdeyiz. Zaten evlerdeydik ama dersler vardı, şimdi derslere üç haftalığına ara veriyoruz. Peki bu arayı en iyi şekilde değerlendirmek için neler yapabiliriz. Bunun için ebeveynlerin, çocukların ve gençlerin evlerde yapabileceği pek çok etkinlik var. Yani tatil günlerini hem eğlenerek hem de en verimli şekilde geçirmek mümkün. Peki bunun için ebeveynler ve öğrenciler ne yapmalı? Bugünlerde pek çok eğitim öğretim kurumu bu soruya farklı yanıtlar veriyor. İşte kurumlardan ve uzmanlardan bir birinden değerli ara tatil önerileri:
#TatilPsikolog Doğan Cüceloğlu bu kez öğretmenlerin içindeki gizil gücü ortaya çıkarmak için yazdı. “Öğretmenim bir bakar mısın?” kitabı öğretmenliğe salt bir bilgi meselesi olarak bakmıyor, öğretmenliğin bir varoluş konusu olduğunu ifade ediyor. Cüceloğlu’yla buluştuk hem yeni kitabını hem de günümüz eğitimini konuştuk.
#Doğan CüceloğluBoğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi ve BÜYEM iş birliği ile düzenlenen 'Yaratıcı Yazarlık Eğitim Programı', dileyen herkesin katılımına açık olarak; hafta içi / hafta sonu program seçeneği ile başlıyor.
#Boğaziçi ÜniversitesiÜlkemizde Edebiyat denince akla gelen en önemli isimlerden birini, büyük bir heyecanla sayfalarımıza taşıyoruz: Semih Gümüş. Yıllardır en ücra köşelerinden, en yüksek tepelerine kadar tüm edebiyat coğrafyasını dolaşmış, eleştirileriyle yol gösterici olduktan sonra kendi romanını da yayımlayarak bambaşka bir açıdan edebiyata katkı sunmuş Semih Gümüş, Dünya Kitap Günü’nü de içini alan bu haftada gururla, Hürriyet Kampüs sayfalarında.
#Semih GümüşDâhi biliminsanı Albert Einstein’ın en bilinir sözlerinden biridir; “Öğrenmeyi bıraktığınızda, ölmeye başlarsınız”. Hayat boyu öğrenme, son 10 yıldır konuşulan, giderek daha fazla önem verilen bir başlık. Hatta Avrupa Birliği, 1996’yı ‘Avrupa Yaşam Boyu Öğrenme Yılı’ ilan etmişti. Kısacası öğrenmenin, hayata yeni bakış açıları, beceriler katmanın, kişiliğinizi zenginleştirmenin yaşı yok. Hem belki sonunda kendinizi yeni biri gibi hisseder, yeni başlangıçlar yapabilirsiniz.
#Yaşam Boyu EğitimBoğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi’nin düzenlediği ‘’5 Hafta 5 Roman Eğitim Programı’’nda yazar, akademisyen Murat Gülsoy, iyi yazar olmanın iyi okur olmaktan geçtiğini bilenler için çağdaş edebiyatın sıra dışı romanlarını mercek altına alıyor.
#BoğaziçiUğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (UMAG), yaklaşık 2 ay önce başlayan fotoğraf söyleşilerinde Cuma akşamları fotoğraf tutkunlarını biraraya getiriyor. Bu haftada benim konuk olacağım, alanında usta pek çok ismin ağırlandığı UMAG Fotoğraf Sohbetleri yıl boyunca devam edecek.
Türkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...