Oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler, 31 Mart yerel seçimleri yaklaşırken gündeme geldi. Yapılacak seçimlerle 5 yıl boyunca görev yapacak büyükşehir belediye başkanları, il belediye başkanları, ilçe belediye başkanı, köy muhtarı, ihtiyar heyeti, belediye meclis üyeleri belirlenecek. Oylar, seçmen kağıdında yer alan okul ve sandıklarda kullanılacak. Doğru sandığın bulunmasının ardından seçmenler, geçerli kimlik belgesini görevlilere teslim ederek oy pusulası ve mührü alarak oy kullanımını tamamlayacak. Peki doğru oy nasıl kullanılır? Geçersiz oy kullanmamak için nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar...
#Oy Nasıl KullanılırOy kullanırken nelere dikkat edilmeli, oylar hangi durumda geçersiz sayılır soruları, 28 Mayıs Pazar günü Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimleriyle gündemde yer alıyor. Oy verebilmek için ilk olarak bilinmesi gereken aşama, seçmenin doğru sandığı bulmasıdır. Oy kullanacaklar seçmen kağıdında yer alan doğru okul ve sandıkta oy kullanmalıdır. Doğru sandığın bulunmasının ardından seçmenler, geçerli kimlik belgesini görevlilere teslim ederek oy pusulası ve mührü alacak. Bu seçimler 2. tur olduğundan sadece Cumhurbaşkanı adayı olan 2 isim pusulada yer alacak. Pusulasında yanlış yere mühür basılması durumunda ikinci bir pusula verilmeyecek. Pusula üzerinde mühür dışında imza, isim yazılması, resim çizilmesi vb. hareketlerde bulunulması durumunda yine geçersiz sayılır. Peki doğru oy nasıl kullanılır? Hangi durumlarda oy geçersiz olur? İşte, detaylar…
#Doğru Oy Nasıl KullanılırOy nasıl kullanılır sorusunun yanıtı gündemde öne çıkan konulardan biri. Bugün (14 Mayıs Pazar) seçmenler, seçmen kağıdında belirtilen bilgilerle ve kayıtlı oldukları sandıklarda oy verme işlemini yerine getiriyor. Özellikle 18 yaşına yeni giren ve ilk defa oy kullanacak seçmenler, oyların geçersiz ve geçerli olacağı durumları araştırıyor. 28. dönem milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 60 milyondan fazla seçmen oy kullanmak için sandık başında. Bu yıl seçime katılan siyasi partilerin fazla olması ve milletvekili adayları sebebiyle oy pusulasının uzunluğu seçmenlerin gözünü korkutuyor. Bizde geçerli oy kullanabilmek için adım adım oy kullanma aşamasını sizler için derledik. Peki Oy nasıl kullanacağım? Oy kullanırken nelere dikkat edilir? İşte, geçerli oy kullanma yöntemi...
#Oy Nasıl Kullanılır14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne ilişkin oy kullanma rehberi Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından paylaşıldı. Vatandaşlık görevini yerine getirmek için yurt içi ve yurt dışında sandık başına gidecek olan vatandaşlar, geçersiz oy kullanmamak için yapılması gerekenlere hassasiyet gösteriyorlar. Peki, hangi oylar geçersiz sayılacak? İşte oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler...
#Geçersiz OyYerel seçimler ne zaman yapılacak sorusunun yanıtı yüz binlerce vatandaş tarafından sorgulanan konular arasında yer almaya başladı. 5 yılda bir gerçekleştirilen yerel seçimlerin bu yıl ki takvimi belli oldu. İşte detaylar.
#Yerel SeçimlerMahalli idarelerin belediye başkanlarının belirleneceği yerel seçimler için geri sayım başladı. Siyasi partilerin yarışta yer alacağı yerel seçimlerde 13 parti boy gösterecek. Seçmenler, büyükşehir olan illerde büyükşehir belediye başkanı, olmayan illerde ise İl Genel Meclisi Üyeliği için oy kullanacak. Her iki durumda da ilçe belediye başkanı, belediye meclis üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar heyeti oylamanın içerisinde yer alacak. Peki, yerel seçimler ne zaman gerçekleşecek? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Secim2019YSK, referandum oylamasındaki yanlış anlamaların önüne geçebilmek için bir duyuru yayınlandı. Evet ve Hayır şeklinde iki seçeneğin bulunduğu oylamanın en doğru şekilde gerçekleşmesi için vatandaşların dikkat etmesi gereken bazı detaylar var. Peki, Nasıl oy kullanacağız? Referandumda doğru oy nasıl kullanılır?
#YskNerede oy kullanacağım? sorusu günün erken saatlerinden beri vatandaşların gündeminde! Henüz referandum için sandığa gitmemiş olan vatandaşlar, E-Devlet sistemine girerek rahatlıkla YSK sandık sorgulama işlemini gerçekleştirebiliyor. Oy kullanacak vatandaşların nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi veya sürücü belgesini yanında bulundurması gerekiyor. Peki, seçmen kağıdı olmayanlar oy kullanabilir mi?
#YskVe referandum heyecanı başladı. Oy verme işlemi doğudaki 32 ilde saat 07.00’de, diğer illerde ise saat 08.00’de başladı. Saat 07.00’da oy verme işleminin başladığı illerde sandıklar saat 16.00’da, saat 08.00’de oy verme işleminin başladığı illerde ise saat 17.00’de kapanacak ve tasnife geçilecek. Cumhurbaşkanlığı sistemini içeren Anayasa değişikliği için bugün yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 seçmen sandığa gidiyor. Referandum sonuçlarına ilişkin bütün yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak ancak YSK 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verebiliyor.
#ReferandumTürkiye'nin en eski kamuoyu araştırma şirketlerinden KONDA, 16 Nisan'da yapılacak olan anayasa değişikliği kanununa ilişkin referandum için tahminini ilk kez açıkladı. Ankette en dikkat çeken konu yüzde 9 olan kararsızların oranı. Bu oran istatistiki olarak dağıtıldıktan sonra ise 'Evet' önde görülüyor.
#Son DakikaReferandum için yurtdışı temsilciliklerde oy verme işlemi tamamlandı. 57 ülkede 1 milyon 400 bin 46 vatandaş oy kullandı. Katılım yüzde 47 ile rekor kırdı. 1 Kasım 2015 genel seçimlerindeki katılım oranı yüzde 41.5 olarak gerçekleşmişti. Almanya, Lüksemburg ve Hollanda'da dikkat çeken sonuçlar var.
#Yurtdışı OyİÇİŞLERİ Bakanı Süleyman Soylu, referandumda sandık güvenliğine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, "Oyların sayımı sırasında planlı bir sabotaj veya kendiliğinden gerçekleşebilecek herhangi bir elektrik arızasına karşı gerekli bütün tedbirler önceden alınmıştır. Halk oylaması sonuçlarının kısmen veya tamamen belli olmasından sonra istenmeyen olayların meydana gelmemesi, herhangi bir taşkınlık yaşanmaması için gerekli bütün tedbirler planlanmıştır" dedi. Soylu Okmeydanı'nda gerçekleşen silahlı tehdit olayı için ise, "Dün akşam Okmeydanı’nda 2-3 serseri, bir kıraathaneye girdi ve orada vatandaşımıza güya ’Biz buradayız’ deyip, bir taraftan da arkalarına bakarak, korkak ve ürkek şekilde, maskeyle tehdit etmeye çalıştılar. Fakat bir yanlış yapmışlar. İçlerinden birisi pantolonunu değiştirmeyi unutmuş" dedi.
#Süleyman SoyluSeçim sırasında ortaya çıkabilecek suçları ortaya çıkartabilmek ve sorumluların cezalandırılmasını sağlayabilmek için müşahit organizasyonu seçimlerde önemli bir konumdadır. Seçim öncesinde, seçim sonrasında ve oy sayım anında müşahitler nelere dikkat etmeli?
#1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi