Otonom haberleri sayfasında Otonom hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3187 Otonom haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Otonom araçların test prosedürleri, teknik ve onay süreçlerine ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Düzenleme, Avrupa Birliği standartlarına göre hazırlanırken, otonom sürüş sistemlerine ilişkin tip onayı üç senaryo kapsamında değerlendirilecek.
#Resmi GazeteOxford Üniversitesi'nde geliştirilen Nitrojen Atom Tabanlı Endohedral Fullerene adlı maddenin, 1 gramının 106 milyon sterlinle (4,7 milyar TL) dünyanın en pahalı maddesi olarak kaydedildi. Bu madde, son derece hassas atomik saatlerin üretiminde kullanılmak üzere tasarlanırken sürücüsüz araç teknolojisinde devrim yaratma potansiyeli taşıdığı belirtildi.
#MaddeUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Akıllı Ulaşım Sistemleri teknolojisi ile donatılmış Yavuz Sultan Selim Köprüsü Kuzey Çevre Otoyolu’nda şehir dışı lojistik merkezleri arasında sürücüsüz lojistiğe imkân tanıyacak Ford Trucks’ın Seviye-4 Otoyol Pilotu Teknolojisine sahip otonom kamyonunu test etti. Bakan Uraloğlu gerçekleştirdiği basın açıklamasında, “Otonom araçların optimum düzeyde çalışabilmesi için onlara uygun olarak yolların da akıllı ulaşım sistemleriyle donatılmış akıllı yollar olması gerekiyor. Bu kapsamda tüm ulaşım modlarında mevcut yol kapasitelerini etkin kullanarak; seyahat sürelerini azaltmak, trafik güvenliğini arttırmak ve enerji verimliliği sağlayarak ülke ekonomisine katkı sağlamak için akıllı ulaşım sistemlerini yaygınlaştırıyoruz.” dedi.
#Bakan UraloğluAdana Fen Lisesi öğrencileri, deniz madenciliği ve mikrobiyoloji çalışmalarına katkı sunmak amacıyla tasarladıkları otonom su altı aracı “ALESTA” ile Singapur’da düzenlenecek olan AUV Challenge yarışmasında finale katılma hakkı kazandı.
#Fen LisesKalyon PV, Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) ve Bilişim Vadisi tarafından hayata geçirilen “Yenilenebilir Enerji Kaynakları” iş birliği, otonom (sürücüsüz) araç yazılımı ve teknolojilerinin geliştirilmesi çalışmalarıyla devam ediyor. HKÜ ve Bilişim Vadisi otonom araç iş birliğinin ilk adımı olarak gerçekleştirilen etkinlikte, Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu ve beraberindeki heyetin katılımlarıyla birlikte Türkiye’nin en büyük inovasyon merkezi Bilişim Vadisi’nde geliştirilen otonom sürüş sistemlerine hazır araç platformunun tanıtımı yapıldı.
#OtonomDünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST için geri sayım devam ederken, geleceğimizi değiştirecek otonom araçlar için BİLİŞİM VADİSİ, TÜBİTAK ve HAVELSAN yürütücülüğünde düzenlenen Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması muhteşem anlara sahne oldu. Katılımcılarını otonom araç teknolojileri alanında özgün tasarım, algoritma ve raporlama hususlarında yetkinlik kazanmaya teşvik eden yarışma Kocaeli Bilişim Vadisi’nde heyecanlı anlar yaşattı.
#TeknofestTürkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Bilişim Vadisi ve HAVELSAN'ın düzenlediği Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması'nın finalinde 2'si lise 15'i çeşitli üniversitelerden olmak üzere 17 takım mücadele edecek.
#TeknofestTürkiye Otomobili Girişim Grubu Üst Yöneticisi Mehmet Gürcan Karakaş "2022'nin ortasında dış dünyadaki araçlar yavaş yavaş piyasaya girmeye başladığında biz de elektrikli aracımızı piyasaya sürmeye başlayacağız. Ve buradaki araç 3'üncü seviyeye hazır otonom bir araç olacak" dedi.
#Yerli OtomobilBosch ve Daimler, şehir içi ortamlarda tamamen otonom ve sürücüsüz sürüş konusunda, Nisan 2017’den bu yana devam ettirdikleri iş birliğiyle şehirlerde trafik akışını iyileştirmeyi, yollarda emniyeti artırmayı ve trafiğin gelecekteki durumu için önemli bir yapı taşı sağlamayı hedefliyor.
#OtonomSürücüsüz (otonom) bir otomobilin ilk kez bir yayanın ölümüne yol açması, gözleri yapay zekâ gerçeğine çevirdi. Dünyaca ünlü bilim insanlarına göre yapay zekânın işlediği suçtan hukuken sorumlu tutulamayacak olması dünyayı çok büyük bir tehdide sürüklüyor. Aralarında BM’ye mektup yazarak öldürme yeteneği olan robotların yasaklanmasını talep eden bilim insanlarının da bulunduğu dünyanın önde gelen yapay zekâ uzmanları, yapay zekâ ve katil robotların insanlığın geleceğini nasıl tehdit ettiğini Hürriyet’e anlattı.
#Otonomİlk düzenlendiği 2018 yılından bu yana havacılık, uzay ve teknoloji alanlarında dünyanın öncü festivali haline gelen TEKNOFEST kapsamında düzenlenen Teknoloji Yarışmaları, 2025 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde teknoloji ve inovasyon tutkunu katılımcıları bir araya getiriyor.
#TEKNOFESTSanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, "Türkiye’ye İnsansız Hava Aracı vermediler, dünyanın en gelişmiş İHA’larını, SİHA’larını ürettik. İHA’larda kullandığımız kameraları vermediler. Çok daha ileri kabiliyetleri olan kameralar ürettik. Geliştirdiğimiz füzelerde kullandığımız motorları vermediler. Kendi imkanlarımızla turbojet motorları geliştirdik, ürettik. Herkes bilsin ki, hangi alanda, gizli açık ambargo konuyorsa, Türkiye o alanda daha büyük işler yapacaktır" dedi.
#Bakan KacırYıldız Teknik Üniversitesi’nin (YTÜ) genç mühendisleri Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği'nin (GYHİB) düzenlediği '13’üncü Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması'nda ‘Balıkçı Gemisi’ dalında düzenlenen yarışmada özel ödül dahil tüm ödüllerin sahibi oldu. Yarışmada 35 öğrenci 14 proje ile yer aldı. ‘0’ karbon, çevre dostu ve otonom özellikleriyle öne çıkan projeler Norveç için hazırlandı.
#Yıldız Teknik ÜniversitesiFahrettin Kerim Gökay Anadolu Lisesi öğrencilerinin oluşturduğu havacılık kulübü, 24-26 Haziran'da ABD'de düzenlenecek insansız hava araçları yarışması Student Unmanned Aerial Systems (SUAS) 2025'te Türkiye'yi temsil edecek.
#Fahrettin Kerim Gökay Anadolu LisesiRekorlarına bir yenisini ekleyen Bayraktar TB2, 1 milyon uçuş saatini aşan ilk milli hava aracı oldu. Bu uçuş süresiyle gökyüzünde yaklaşık 150 milyon kilometre mesafe kateden milli SİHA, dünyanın çevresini 3 bin 742 kez dolaşmaya eşdeğer mesafeye ulaştı.
#Bayraktar TB2Bağcılar Abdurrahman ve Nermin Bilimli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, yaptıkları otonom araç ve dronlarla geleceğin araç teknolojisini okullarına getiriyor. Öğrencilerin otonom kara araçları, Togg ve Tesla gibi hareket halindeyken otomatik kararlar alabiliyor. Hürkuş, Anka ve Solobilim adındaki dronlar ise saatte 200 kilometre hıza ulaşabiliyor. Bu araçlar katıldıkları son yarışmada birincilikten dördüncülüğe kadar bir çok ödülün sahibi oldu.
#Abdurrahman Ve Nermin Bilimli Mesleki Ve Teknik Anadolu LisesiOtonom araçların test prosedürleri, teknik ve onay süreçlerine ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Düzenleme, Avrupa Birliği standartlarına göre hazırlanırken, otonom sürüş sistemlerine ilişkin tip onayı üç senaryo kapsamında değerlendirilecek.
#Resmi GazeteDünya Robot Olimpiyatı’nın (WRO) uluslararası finali bu yıl Türkiye’de düzenlendi. First Lego League’i de düzenleyen Bilim Kahramanları Derneği tarafından ilk kez ülkemizde yapılan finale, 90 ülkeden 562 takım ve 3 bin 500 öğrenci katıldı. Yarışma kapsamında, dünyanın sınırlı kaynaklarının verimli ve adil kullanımı üzerine robotik çözüm projeleri geliştirilidi. Üç gün süren ve 30 Kasım’da sonuçlanan finalde Türkiye’den 8 takım yer aldı.
#Dünya Robot Olimpiyatıİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) APİG TECH takımı, dostu düşmanı ayırt edebilen ve atış kararını kendi verebilen bir yazılım geliştirdi. ‘Agile Hunter’ adındaki bu sistem, İtalya’nın başkenti Roma’da 22-23 Kasım tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Fibonacci Robot Olimpiyatları-Dünya Şampiyonası’nda ikinci oldu.
#İTÜİletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Bir yandan ülkemizin küresel itibarını, marka değerini arttırmak için çabalıyoruz, daha da güçlendirmek için çabalıyoruz, öte yanda hakikat odaklı iletişim anlayışını hakim kılmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
#İletişim BaşkanıAlmanya’da akıllı kapılar, akıllı bürolar, akıllı yollar ve ‘Belntelli’ projesi çerçevesinde ‘otonom otobüsle’ önümüzdeki 4-5 yılda toplu taşımada tam bir çağ atlama yolunu açan Prof. Şahin Albayrak, Almanya’da politikacılar ile yöneticilerin yeni teknolojileri ihmal ettiklerini söyledi. ‘Almanya’yı akıllandıran Türk’ ve ‘yapay zekâ uzmanı’ olarak bilinen Prof. Albayrak, ülkedeki otomotiv sanayine köklü değişim çağrısında bulundu.
#AlmanyaDışişleri Bakanı Hakan Fidan, dünyada ve bölgemizde yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Suriye ile normalleşme adımlarına değinen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "İyi niyetimizi ortaya koyduk" değerlendirmesinde bulundu. ABD'de 60. Başkanlık seçim yarışını Donald Trump'ın kazanmasına ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Trump'ın ilk döneminde gerçekleştirdiği politikalara bakarak gelecekte yapacağı politikaların analiz edilemeyeceğini belirtti.
#DışişleriJames Cameron'ın ikonik filmi Terminatör'ün üzerinden 40 yıl geçti, ancak yapay zeka ve robot teknolojilerinin potansiyel tehlikeleri hâlâ gündemde. Uzmanlar, Terminatör benzeri makinelerin insanlığı tehdit etme kapasitesinin henüz olmadığını belirtse de, yapay zeka destekli sistemlerin kontrolü konusundaki endişeler artıyor. Elon Musk, yapay zeka teknolojilerinin potansiyel olarak "nükleer silahlardan daha tehlikeli" olduğunu vurgulayarak, bu alanda dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.
#Yapay ZekaOxford Üniversitesi'nde geliştirilen Nitrojen Atom Tabanlı Endohedral Fullerene adlı maddenin, 1 gramının 106 milyon sterlinle (4,7 milyar TL) dünyanın en pahalı maddesi olarak kaydedildi. Bu madde, son derece hassas atomik saatlerin üretiminde kullanılmak üzere tasarlanırken sürücüsüz araç teknolojisinde devrim yaratma potansiyeli taşıdığı belirtildi.
#MaddeÜnlü yönetmen Alex Proyas, "I, Robot" filminin tasarımlarını Tesla'nın yeni ürünleriyle karşılaştırarak Elon Musk'ı "fikirlerini çalmakla" suçladı. Proyas, sosyal medya üzerinden Musk'a, "tasarımlarımı geri alabilir miyim lütfen" diye sordu. Tesla'nın Optimus ve Robotaxi ürünlerinin tanıtımı, Proyas'ın filminin ismine benzerliği bulunan "We Robot" etkinliğiyle yapıldı.
#Alex Proyas