otizm spektrum bozukluğu haberleri sayfasında otizm spektrum bozukluğu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 240 otizm spektrum bozukluğu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Otizm Spektrum Bozukluğuna (OSB) dikkat çekmek için 2 Nisan, Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak kutlanıyor. Otizmli çocuklar için daha kapsayıcı bir toplum oluşturmayı amaçlayan gün, 2007 yılından beri onların anlayış ve desteğe duyduğu ihtiyacı hatırlatıyor.
#Prof. Dr. ErbaşSosyal medyada gezinirken gördüğü bir paylaşım sayesinde hayatı değişen ve 46 yaşında otizm teşhisi konan Jane McNeice, asıl şoku çocuklarının da otizmli olduğunu öğrendiğinde yaşadı. Üstelik teşhis konduğunda kızı 26, oğlu ise 10 yaşındaydı. Peki nasıl oldu da otizm kendini bu kadar uzun zaman saklayabildi? Kadınlarda otizmi anlamak daha mı zor ve en önemlisi dikkat edilmesi gereken kritik belirtiler neler?
#OtizmÇocuklarda otizm görülme oranı 1985 yılından bugüne kadar yaklaşık 50 kat arttı. 1985’de 2 bin 500 çocuktan 1’inde görülen otizm, günümüzde her 44 çocuktan birinde görülüyor. Veriler, Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) 2021 istatistiklerinde yer alıyor. Uzmanlar bu büyük artışın en önemli nedeninin otizm ile ilgili farkındalık çalışmalarından kaynaklandığını belirtiyor.
#Otizm Spektrum BozukluğuTohum Otizm Vakfı tarafından Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) tanısı olan çocuklar ve gençlerin, eğitime ulaşmalarını sağlamak, yaşamlarını sürdürebilmelerine yönelik gereksinimlerini karşılamak ve ihtiyacı olan devlet okullarına materyal desteği sunmak amacıyla yürütülen Sınıf Donanımı Projesi kapsamında donatılan 131’inci özel eğitim sınıfı açıldı. Otizmli çocukların ihtiyaçlarını karşılayacak özel eğitim materyalleri ile donatılan yeni sınıfın açılışı İstanbul’da İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi desteğiyle, Şehit Burhan Öner İlkokulu’nda yapıldı.
#Tohum Otizm VakfıMerhabalar sevgili okurlar. Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılık. Bu farklılığın beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülüyor.
#OtizmOtizm spektrum bozukluğu hastalığı, 12 – 18 ay öncesinde daha sık görülürken 18-24 aya kadar normal gelişim, sonrasında gerileme ve beceri düzeylerinde sabitlik şeklinde de geç ortaya çıkabiliyor. Otizm tedavisinde uygulanan DIRFloortime seanslarının çocuğun doğal ortamında gerçekleştirildiğini belirten uzmanlar, bu sayede çocuğun diğerleri ile birlikte olmayı, etkinlik başlatmayı, kendi isteklerini karşı tarafa iletmeyi öğrendiğini ifade ediyor. Ergoterapi Uzmanı Cahit Burak Çebi, otizm spektrum bozukluğu ve hastalığın tedavisinde kullanılan DIR Floortime yöntemi hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#DırfloortimeOtizmin erken teşhisi genellikle zor oluyor ve çocukların çoğu beş yaşına kadar tanı almıyor. Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sorunu çözmek için yapay zeka ve fonksiyonel MRI kullanarak genetik belirteçleri yüksek doğrulukla tespit eden yeni bir yöntem geliştirdi. Peki bu umut verici gelişme, otizmde neleri değiştirebilir ve aileler için belirsizlik tamamen ortadan kalkabilir mi?
#SağlıkAysel Önder kimdir, sorusu günün öne çıkan başlıkları arasında yer alıyor. Paralimpik Olimpiyatlarında Türkiye adına yarışan ve atletizmde Dünya rekoru kırarak adını tarihe yazdıran Aysel Önder, olimpiyatları yakından takip eden binlerce vatandaşın araştırdığı isim olmaya başladı. Paralimpik Olimpiyatlarında engel türüne göre yarışılması dolayısıyla Aysel Önder'in hangi engel türünde yarıştığı konusu da gündeme geldi. Peki, Aysel Önder kimdir? Aysel Önder'in engeli T20 nedir?
#Aysel Önder38 yıl boyunca size kendinizi ‘anormal’ hissettiren bir ortamda yaşadığınızı düşünün... Kimi zaman kabalıkla, kimi zaman da patavatsızlıkla suçlandığınızı. Üç dil bildiğiniz halde başarısız olarak nitelendirildiğinizi. AVM’lere giremediğinizi, hamile kadınlardan korktuğunuzu… Ve tüm bu ‘tuhaflıklar’ın bir açıklamasının bulunamadığını. 38 yaşında otizm tanısı alan Burçak Akdeniz hayat öyküsünü anlattı.
#OtizmYeni bir araştırma, otizmin tanısını koymada devrim niteliğinde bir yöntemi gözler önüne serdi. Bilim insanları, 1600'ün üzerinde dışkı örneğini inceleyerek otizmli çocuklarda benzersiz biyolojik işaretler tespit etti. Bu çığır açan keşif, otizm tanısındaki belirsizlikleri ortadan kaldırıyor. Peki bu gelişmeyi nasıl yorumlamak gerekiyor? Artık tam teşhisin konması için 3-4 yıl beklemek gerekmeyecek mi? İşte araştırmanın detayları ve uzman görüşleri...
#SağlıkÇocuklarda geç konuşma birçok aileyi tedirgin eden konuların başında gelirken, Konuşma ve Ses Bozuklukları Uzmanı Dr. Emel Arslan Sarımehmetoğlu, bu durumun 2-5 yaş arasındaki çocuklarda görülme oranının yüzde 12’ye kadar çıktığını söyledi. Sarımehmetoğlu, ekran karşısında geçirilen zamanın artmasının da konuşma gelişimini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
#Emel Arslan SarımehmetoğluOtizm Spektrum Bozukluğuna (OSB) dikkat çekmek için 2 Nisan, Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak kutlanıyor. Otizmli çocuklar için daha kapsayıcı bir toplum oluşturmayı amaçlayan gün, 2007 yılından beri onların anlayış ve desteğe duyduğu ihtiyacı hatırlatıyor.
#Prof. Dr. ErbaşOtizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan bireyler için anlayış ve destek gereksiniminin önemli bir hatırlatıcısı olan Dünya Otizm Farkındalık Gününü 2 Nisan tarihinde anılıyor. Dünya Otizm Farkındalık Günü mesajları da bu önemli güne dikkat çekmek isteyen kişiler tarafından paylaşılıyor. Otizm Dünya Farkındalık Günü aynı zamanda otizm spektrumunda olan bireylerin ailelerine ve bakım verenlerine de destek sağlama fırsatı sunar. İşte Dünya Otizm Farkındalık Günü sözleri!
#2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık GünüOtizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan bireyler için anlayış ve destek gereksiniminin önemli bir hatırlatıcısı olan Dünya Otizm Farkındalık Gününü, her yıl olduğu gibi bu yıl da 2 Nisan’da kutluyoruz. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2007 yılında belirlenen bu gün, OSB hakkında farkındalık yaratmayı ve OSB olan çocuklar için daha kapsayıcı bir toplum oluşturmayı amaçlıyor.
#Konuk YazarTürkiye’nin voleybol sahnesinin parlayan yıldızlarından biri olan Vakıfbank’ın başarılı smaçörü Zehra Güneş, aşk hayatına dair sürpriz bir adım attı. Son zamanlarda adından sıkça söz ettiren genç sporcunun, Eyüpspor’un yetenekli kalecisi Berke Özer ile birlikte olduğunu öğrendim.
#Zehra GüneşKendini gizleyebilen ve anlaşılması pek de kolay olmayan otizmin yanında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor. Genellikle 2-3 yaş aralığında kendini belli eden bu iki hastalık, son yıllarda aynı anda görülmeye başladı. ‘AuDHD’ olarak adlandırılan bu durum, gençleri ve yetişkinleri de hedef alıyor. Peki nasıl oluyor da iki hastalık aynı anda ortaya çıkıyor? AuDHD'nin ülkemizde görülme sıklığı nedir? Nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyor? Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Semra Yılmaz ile mercek altına aldık.
#SağlıkSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler nedeniyle hayatını kaybedenler var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? Uzmanlarla enine boyuna tartıştık.
#MeyveSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya medyasında sık sık gündeme geliyor. Çok acı ama bu nedenle hayatını kaybedenler bile var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ve Uzman Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Rumeysa Kalyenci ile konuştuk...
#PestisitSosyal medyada gezinirken gördüğü bir paylaşım sayesinde hayatı değişen ve 46 yaşında otizm teşhisi konan Jane McNeice, asıl şoku çocuklarının da otizmli olduğunu öğrendiğinde yaşadı. Üstelik teşhis konduğunda kızı 26, oğlu ise 10 yaşındaydı. Peki nasıl oldu da otizm kendini bu kadar uzun zaman saklayabildi? Kadınlarda otizmi anlamak daha mı zor ve en önemlisi dikkat edilmesi gereken kritik belirtiler neler?
#OtizmAİLE ve Sosyal Hizmet Bakanı Derya Yanık, "Otizmli bireylerin çalışma hayatına ve toplumsal hayata dahil olmalarına katkı sağlayacak 30 eylem alanına ilişkin 78 faaliyeti hayata geçirmiş olacağız" dedi.
#Aile Ve Sosyal Hizmetler BakanıOtizmle mücadelede erken tanı ve eğitim büyük rol oynuyor. Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Burçak Karakaya “3-4 yaştan önce haftada en az 20 saat yoğun özel eğitim alan çocukların yaklaşık yarısında otizmin belirtileri kontrol altına alınabilmekte” diyor.
#OtizmİZMİR Çiğli’de eğitim öğretim hayatına başlayan, farklıbir eğitim anlayışıyla yolaçıkan Özel Yaşam ÇiçeğimÖzel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, özgün eğitimuygulamaları ve etkinliklerledikkat çekiyor. Uluslararası standartlarda ölçme vedeğerlendirme uygulamalarıyla öğrencilerin ihtiyaçlarıtespit edilen merkezde, herihtiyaca özel ve kişiselleştirilmiş eğitim programlarıuygulanıyor.
#1Otizm hastalığı yani tam adı ile de otizm Spektrum bozukluğu genellikle ilk 3 yaştan başlayan ve hayat boyu da devam eden, kişinin etrafı ile sözel ve sözel olmayan şekilde uygun bir ilişki kuramaması şeklinde de ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur. Çocuklarda otizm belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır sizler için derledik.
#ÇocukKonuşma bozuklukları erken yaşlarda tedavi edilmediği takdirde, çocukların okuma ve yazmayı öğrenmesini zorlaştırabilir. Konuşma bozukluğu, diğer koşullarla ilgili olmayan çocuklar için konuşma terapisi önemli bir fark yaratabilir. İşte, tüm detaylar.
#ÇocukOtizm spektrum bozukluğu yaşamın ilk yıllarında kendini gösteren karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılık. Otizm, bireyleri iki temel alanda etkiliyor: sosyal iletişim ve etkileşim becerilerinde sınırlılıklar ve tekrarlı/takıntılı davranışlar ya da ilgiler. Otizmli bireyler işaret edilen yöne bakmama, göz teması kurmama, akranları ile iletişim kurmada zorluklar yaşama, birinin sözel övgüsüne tepki vermeme, bazen konuşmanın geriden gelmesi ve sohbeti sürdürememe gibi sosyal iletişim ve etkileşim sorunları yaşarlar.
#Konuk Yazar