İlkini sevenlere müzikal animasyon “Şarkını Söyle 2”, Juliette Binoche’un başrolünde olduğu Fransız yapımı “Ayrı Dünyalar” ve Sarah Paulson’lı gerilim “Gizli Gerçek”, sinemalarda haftanın filmleri. Selman Nacar’ın San Sebastián, Torino, Antalya başta olmak üzere yarıştığı her festivalden ödüllerle dönen filmi “İki Şafak Arasında” da ekranların öne çıkanı... Beş müzisyen ve yüzlerce gencin canlı yayında kolektif kaydettikleri şarkı “Tersyüz” müzik platformlarında, Haydar Ergülen’in denemelerini buluşturan “Yayayn Yapıldak” raflarda haftanın tavsiyeleri.
#Uğur YükselBazı kitaplar vardır; kesintisiz, uzun yaz günlerine, tatil molasının sakin akan saatlerine saklar kendini. Bazı okurlar vardır; kendisini heyecanlandıran kitapları okumak için ‘özgür günler’i iple çeker. Edebiyat, sinema ve müzik dünyasından 10 isme, tatil günlerinde baş başa kalmamızı önerdikleri kitapları sorduk.
#KitapsanatŞarkılara, türkülere dökülen şiirleri, çığır açan öykücülüğü, her biri başyapıt niteliğindeki romanları ve trajik hayat hikâyesiyle Sabahattin Ali, edebiyat tarihimizin en büyük isimlerinden biri. Pek çok yayınevi, 2019’da telifi serbest kalan Sabahattin Ali’nin eserlerini yeni edisyonlarla okuyucuyla buluşturacak.
#Sabahattin AliRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 EseriNew York’a gelip 130 yıllık Brooklyn Köprüsü’nde yürümeyen azdır. Kar, kış, fırtına, ne olursa olsun, gezginin alın yazısıdır oradan Büyük Elma namlı şehre bakmak. Bakın işte şubat soğuğu, kar, rüzgar demeden, her gelişimde olduğu gibi, yine bu köprünün üstündeyim...
Bir meslek düşünün ki tüm gayretinizle ve özverinizle çalışmanıza rağmen hep eleştirilen... Hayatınızın merkezinde hep başkaları var. Güzel bir gelecek hayali için kendi hayatınızı bir kenara bırakıp başkaları için uğraşıyorsunuz, üstelik de karşılığında hiçbir şan, şöhret olmadığını bile bile...