Beykoz’da bulunan ve İstanbul’u ilk kuşatan askerlerin kabirlerinin yer aldığı Anadolu Hisarı Mezarlığı'nın bakımsız hali tepkiye yol açtı. Yıldırım Bayezid tarafından 1393’te yaptırılan ve 14’üncü yüzyıla ait izler taşıyan mezarlıkta, yeniçerilerin naaşları bulunuyor. Her bir kabirde, yeniçerilerin kalpaklarını temsilen eklenen yapıların ise kırıldığı, eksildiği ve yer değiştirdiği görülüyor. Tarihçi Zafer Bilgi, "Bunların teker teker korunup o kalpaklarının, hazır olanları var ise, tekrar yerine konulup bir onarımdan geçirilip, açık hava müzesi şeklinde Anadolu Hisarı‘na dahil edilerek, belki Hisarla birlikte ilgili kesimi aydınlatıcı bilgilerle kazandırılması gerekiyor" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden ise mezarlığın restorasyon projelerinin hazırlandığı ve ilgili koruma kurullarınca onaylandığı, kısa sürede restore edileceği bilgisi verildi.
#İstanbulDünyanın en güçlü finans hanedanlarından Rothschild ailesinin lideri Jacob Rothschild, geçen pazartesi 87 yaşında öldü. 300 yıldır ismi hep parayla anılan bu ailenin önemli mensuplarından Evelyn Rothschild ise 107 yıl önce Gazze’de Türk askerleriyle çatışırken öldürülmüştü.
#Lord RothschildRami Kışlası, tarihi değeri ile İstanbul üzerinde bulunan önemli eserler arasında yer alıyor. Yapımı 18'inci yüzyıla dayanan Rami Kışlası, askeri anlamda kullanımının haricinde eğitim amaçlı da kullanılmıştır. 19'uncu yüzyılda mühendishane öğrencilerine hizmet veren Rami Kışlası, Cumhuriyet döneminde de TSK tarafından kullanılmıştır. 80'li yılların başında belediyeye teslim edilen kışla, bir süreliğine gıda toptancılarına tesis edildi. Son dönemde ise müze ve kütüphane olarak kullanılmasında karar kılındı.
#Rami KışlasıOsman Bey’in oğlu Orhan Gazi merak edilen isimlerden biri. Kuruluş Osman dizisinde Osman Bey, oğulları Orhan ve Alaeddin'le yeni döneme başlıyor. Peki, Osman Bey’in oğlu Orhan Gazi kimdir, nasıl öldü? İşte hayatı ve ölümü
#Orhan GaziGüvenlik güçlerinin mafya tipi organize suç örgütlerine yönelik operasyonları sürüyor. Bu tür yapıların öncüleri olan eşkıyalara dair yazılan “Ege’de Eşkıyalar” adlı kitap ise dönemin ünlü efesi Çakırcalı Mehmet Efe ile bölgenin zengin ve güçlü İngiliz aileleri arasındaki ilişkiyi ortaya koydu.
#ÇakırcalıTarihte güçlü olmak için çaba harcamış birçok devlet vardı. Güçlü olmak ve toprakları korumak ise savaşları kazanmakla mümkün olmaktaydı. Sizler için Prut Savaşı tarihi ve önemi nedir? Prut Savaşı tarafları, nedenleri ve sonuçları nelerdir? Tüm detayları ile derledik.
Ben, 33. Alay Komutanı, Çanakkale şehidi Binbaşı Ali Faik Bey’in tek oğlu merhum Albay Ahmet Naci Kabatepe’nin tek oğluyum. Soyadımız büyükbabamın şehit düştüğü tepeden gelmektedir. Ailemiz, Çanakkale Savaşı’nda iki kardeş subayı birden şehit veren tek ailedir.
#YazarKuruluş Osman dizisinin başlamasıyla, 20. yüzyıla kadar varlığını sürdüren Osmanlı Devleti ile ilgili bilgiler merak konusu oldu. Tarihi bilgilere göre, Osmanlı Devleti'nin hangi yılda ne zaman kurulduğunu öğrenmek isteyenler, Osmanlı Beyliği'nin kurulması ile başlayan Osmanlı Devleti'nin padişahları ve kuruluş detaylarını araştırma yapıyor. Peki, Osmanlı Devleti ne zaman kuruldu? İşte, en geniş sınırlarına 1683 yılında ulaşan Osmanlı Devleti'nin tarihi...
#Osmanlı Devleti Ne ZamanRusya’da tarihi araştırmalar ve kazı çalışmaları gerçekleştiren sivil toplum örgütü “Gubernskiy Desant”, Osmanlı Devleti’nin batı sınırındaki Tuna (Balkan) Cephesi’nde hem de doğu sınırındaki Kafkas Cephesi’nde yaşanan 1877-78 Rus-Türk savaşı dönemine ait esir Osmanlı askerleri mezarlarını buldu.
#GazetehaberleriTekfurun kızının kale kapısını Abdurrahman Gazi’ye açtığı hikâyesiyle Malkoçoğlu ve Battal Gazi filmlerine ilham kaynağı olan tarihi Aydos Kalesi 10 milyon liraya restore edildi. Hürriyet, ziyarete açılmadan önce aslına uygun restore edilen kalenin son durumunu görüntüledi.
#Aydos KalesiFatih Sultan Mehmed'in hayatı dizi ve sinema projelerine konu olmaya devam ediyor. Yüzyıllarca çeşitli milletler ve pek çok devlet adamı tarafından kuşatılan ancak bir türlü fethedilemeyen İstanbul’u ele geçirme şerefi 'Ya ben Bizans’ı alırım, ya Bizans beni” diyen Fatih Sultan Mehmed’e nasip olmuştur. İşte İstanbul’u fethettikten sonra Çağ Açan Hükümdar olarak anılan Fatih Sultan Mehmed kimdir?
#Fatih Sultan MehmedFarklı ülkelerde pek çok farklı festivaller kutlanıyor. Bu festivallerden bazıları bize çok ilginç gelse de yerli halka göre bunlar normal. Bu seferki festival Mohaç Buşo şenlikleri. Macaristan'ın Mohaç şehri sadece Osmanlı tarihinden bilinen Mohaç meydan muharebesiyle değil, aynı zamanda Buşo şenlikleriyle de ünlüdür.
#FestivallerProf. Dr. Erhan Afyoncu, Osmanlı'nın son yıllarında Katar nedeniyle yaşanan sorunları köşesine taşıdı. Prof. Dr. Afyoncu, "Osmanlı’nın son döneminde Katar gündemdeydi. Sadrazam Mahmud Şevket Paşa, 'İrak’taki istikbalimiz için Katar gibi devlet için hiçbir faydası olmayan yeri İngiltere’ye terk edelim' derken Küçük Said Paşa, Oskan ve Beherya efendiler bu düşünceye karşı çıkmışlardı" diye yazdı.
#Erhan Afyoncu