2011 yılının 29 Nisan günü, İngiltere tahtının gelecekteki sahibi Prens William, halktan bir aileden gelen Catherine Elizabeth Middleton ya da basının ona çoktandır taktığı ismiyle Kate Middleton ile hayatını birleştirdiğinde bu, bütün dünyada büyük olay oldu. Kolay değil... Tam 8 yıl sabırla, inişli çıkışlı bir ilişkiyi sürdüren çift sonunda muradına ermişti.
#Kate MiddletonOdessa Güzel Sanatlar Müzesi’nde Kandinski’nin eserlerini de barındıran 10 bin parçalık koleksiyon, Dünya Mirası Listesi’ndeki Ayasofya Katedrali ve daha niceleri... Ukrayna’daki savaşta pek çok eser de risk altında! Kiev’de bazı müzelerin büyük hasar gördüğünü söyleyen sanat tarihçisi Dr. Fırat Arapoğlu “Ukrayna’da müze çalışanlarının eserleri bilinmeyen yerlere depoladıkları gelen bilgiler arasında” diyor.
#Odessa Güzel Sanatlar MüzesiBatı, Ukrayna işgali yüzünden, geçmişte Putin’e destek verdiği bilinen Rus sanatçılarla ve kurumlarla bağlarını koparıyor. Temsiller, sergiler iptal ediliyor, Rus sanatçıların yerini başka milletlerden meslektaşları alıyor. “Bu ‘bıçak sırtı bir konu’, içinde kültürel ırkçılık tehlikesi barındırıyor” diyen uzmanlar, böyle bir ortak yaptırımın sonucunun da olumsuz olacağını belirtiyor.
#ÇaykovskiVizesiz girilebilen ülkeler listesinde yer alması ve birçok noktaya sağladığı uçuş alternatifleri nedeniyle Katar, kısa bir mola için sıklıkla tercih ediliyor. Mimari yapıları, sanata olan ilgisi nedeniyle ziyaretçileri oldukça şaşırtan Katar’ın başkenti Doha, ezberinizi bozacak bir gezi rotası. Kısıtlı bir zamanınız varsa ve Doha’yı hızlı bir şekilde keşfetmek istiyorsanız bu yazı tam size göre.
#KatarTürkiye’nin bebek ve çocuklar için ilk ve tek uluslararası festivali olan Atta Festival beşinci yılında tüm seneye yayıldığı yeni bir forma bürünüyor. Atta Festival 2020, festivalin içinden doğan yeni platform attahygge ile aileleri ve çocukları Danimarka’nın meşhur mutluluk felsefesi hygge ile tanışmaya davet ediyor. Festival ayrıca bu sene itibariyle özel gereksinimli çocuklar için ‘Engelsiz Atta’yı hayata geçiriyor.
#Atta FestivalDünya müzik tarihinin en önemli ve ünlü bestecilerinden Ludwig van Beethoven’ın 250. yaş günü kutlamaları sanatçının doğduğu kent olan Bonn’da başladı. Etkinlikler, ‘Beethoven’ı yeniden keşfetmek’ sloganıyla 300’ü sadece Bonn’da olmak üzere Almanya çapında bir yıl boyunca sürecek.
#BeethovenRoma'nın saygın opera evi Teatro dell'Opera'da bugünlerde genç bir Türk tenor sahne alıyor. Samsun'da büyüyen ve lisedeyken Türk sanat müziğine ilgi duymaya başlayan 26 yaşındaki Murat Can Güvem, Teatro dell'Opera'nın, operayı şehrin kenar mahallelerine taşıyan OperaCamion projesinde yer alıyor.
#Son DakikaTürkiye’de ilk kez savaştan kaçan Suriyeliler tarafından, Suriyelilerin yaşamlarını konu alan profesyonel bir tiyatro oyunu sergileniyor. Suriyeli dramaturg ve oyuncuların, gerçek deneyimlerinden yola çıkarak oluşturdukları tiyatro oyunu, hem Suriyeli hem de Türk seyirciye hitap etmesi amacıyla Arapça ve Türkçe oynanacak.
#SuriyeliGeliştirdiği Gesamtkunstwerk (bütünlüklü sanat eseri) kavramıyla müzik dünyasında önemli bir yol açan Richard Wagner’in Bayreuth Festivali, bu yıl 140. yaşını kutluyor. Wagner’in operalarına adanan etkinlikte FEST Gezginleri üç eseri; Parsifal, Tristan ve İsolde ile Uçan Hollandalı’yı (Der fliegende Holländer), Bayreuth Festspielhaus’ta izleyecek.
Fransa’da 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez olağanüstü hal ilan edildi ve terörün vurduğu Paris’te asker sokağa indi. 129 kişinin öldüğü terör saldırılarının ardından bayrakların yarıya indirildiği ülkede 3 gün yas var. Fransa’nın sembolü Eyfel Kulesi süresiz kapandı. Dünyanın en canlı başkentlerinden biri yasa büründü.
Suriye’de 2011’den beri ömür biçilen Esad yönetimi ülkenin belkemiği sayılan kentleri elinde tutuyor. Şam, Halep, Humus, Tartus ve Lazkiye’yi gezdik, günlük hayatın fotoğrafını çektik. Kontrol noktaları ve muhaliflerin kırsaldan attığı roketler sayılmazsa Şam’da hayat her şey normalmiş gibi akıyor. Devlet işliyor, maaşlar ödeniyor, belediye çalışıyor. Sünni’siyle Alevi’siyle konuştuğumuz insanlara göre bu artık rejimi değil Suriye’yi koruma savaşı. Bu yol hikâyesinde, cephe hattında ordu korumasında ilerleyen TIR’ları, bölünmüş Halep’i, devasa fabrikaların yağmalandığı Şeyh Neccar’ı, ‘Şebbiha’ diye anılan milisleri, milyonlarca Sünni göçmene güvenli liman olan Lazkiye ve Tartus’u, Suriye için savaşan Filistinlileri, Humus’taki korkunç yıkımı ve Türkçe türkülerle kederlenen Ermenilerin hikâyelerini bulacaksınız…
#Suriye