AB’nin başını çektiği G7 ülkeleri ve Avustralya’nın da destek verdiği plan çerçevesinde Rus ham petrolüne varil başına 60 dolarlık tavan fiyat getirildi. Yaptırımın Rusya’nın doğalgazdan sonra petrol gelirlerine de darbe vurması bekleniyor. Moskova tepkili, Ukrayna ise yeterli bulmadı.
#RusyaSuudi Arabistan ve Irak ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) Rusya ve diğer OPEC dışı üreticiler ile birlikte oluşturduğu "OPEC+" grubunun "üretim kısıntısı" anlaşmalarına bağlı olduklarını duyurdular.
#OpecRusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Rusya ve diğer ülkeler arasında yapılan petrol üretim kısıntısı anlaşması sayesinde fiyat oynaklığının ve stok fazlasının azaldığını, bu nedenle fiyatları yükseltmek için yeni tedbirler alınmasının aciliyeti olmadığını söyledi.
#EnerjiOPEC’in petrol üretimini kısmaya yönelik Cezayir’de aldığı kararın amacı, yaklaşık 1 yılda % 60 değer kaybeden petrol fiyatlarını yeniden yükseltebilmek. Henüz kısıntı ve fiyatları nasıl etkileyeceği kesinleşmese de bu karar Türkiye için çok önemli. Uzmanlara göre fiyat artışı Türkiye’de cari açık görünümü için oldukça olumsuz sonuçlar yaratabilir.
#Cari AçıkPetrol, doğalgaz ve kimyasal ürünler alanında dünya devi olan Shell'in en üst düzeyde yöneticisi Paul Skinner, Bakü- Ceyhan Petrol Boru Hattına ( BTC) Shell'in katılımı konusunda umut verdi. Skinner ‘‘Bakü- Hazar havzasında büyük miktarda petrol rezervleri olduğuna inanıyorum, BTC ekonomik bir projedir ve projenin gelişimini yakından takip ediyoruz’’ dedi.