Koronavirüsle mücadelede en önemli çağrı ‘Evde kal’. Pek çoğumuz bu çağrıya uydu, kendisini evde sosyal izolasyona aldı. Peki ya sokağa çıkmak zorunda olanlar? Bankacısı, doktoru, sağlık çalışanı, şoförü, bakkalı, tezgâhtarı ne gibi önlemler almalı? İşte uzmanların yanıtı...
#YazarDiyetisyen Nurdan Balakçı, ofis çalışanlarının daha az hareket ettiklerini daha çok beyin enerjilerini kullandıklarını belirterek, "Akşam eve döndüğünüzde dolabınızda mutlaka haşlama sebze bulunsun. Örneğin karnabahar, brokoli, kabak, taze fasulye vb. Sebzeler hazır olduğu takdirde ister sade halde ister salata sosu ekleyerek tüketebilirsiniz" dedi.
#Mutfak TüyolarıObezite, kişinin sağlığını tehdit edecek boyutta kilolu olması durumu. Çağımızın en yaygın hastalığı olan obezite 7'den 70'e herkesin sıkıntısı. Öyle ki, kapalı yöntemle ameliyatlardaki gelişmeler sayesinde ABD’de her yıl 200,000’den fazla obezite ameliyatı yapılmakta. Prof. Dr Abdulkadir Bedirli obeziteyi bu kadar yaygın hâle getiren sebepleri, sorunları obeziteyi ve obezite cerrahisini 10 maddede özetledi.
#ObeziteTürkiye’de 1.650 çalışanı olan ilaç şirketi Sanofi, iş-özel yaşam dengesini sağlamak için ‘Sanofi’de Hayat’ diye bir program başlattı. Bu kapsamda çalışanlara esnek çalışma saatleri, ayda iki gün evden çalışma hakkı veriliyor, sağlıklı hayatı teşvik etmek için de spor imkanları ve ara öğünlerde meyve gibi sağlık atıştırmalıklar servis ediliyor. Sanofi Türkiye İK Direktörü Türkan Özcan, “Sağlık sektöründe hizmet veriyoruz, bu konuda çalışanları bilinçlendirmek görevimiz” diyor.
#SanofiTürkiye’de iş kazaları her geçen yıl artıyor. Sadece geçen yıl 1.730 işçi öldü. Son 10 yılda ölen işçi sayısı 15 bini geçiyor. 2012’de yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na rağmen iş kazalarında bir azalma olmadı... Çünkü inşaatlar hızla yükseliyor, cezalara rağmen işyerlerinin yarısından fazlası yasal yükümlülükleri yerine getirmiyor ve ne işverende ne işçide ‘iş güvenliği kültürü’ yok.
#İş Güvenliği200’ü aşkın şirkette 20 binin üzerinde personele yemek yediren Keyveni Kurumsal Hazır Yemek, ‘hangi sektör çalışanlarının, ne yediklerini’ derledi. Keyveni Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Çelik’in verdiği bilgiye göre teknoloji sektöründe daha çok fast food, ağır sanayide tencere yemekleri tercih edilirken, hizmet sektörü ince eleyip sık dokuyor. Beyaz yakalılar ise salata barları ve zeytinyağlıları tercih ediyor.
10, 20 hatta 30 yıldır aktif olarak iş hayatındasınız diyelim. Onca yıl hem işte başarılı olacağım hem evde diyerek hep bir şeylerin peşinden koşturdunuz, didindiniz durdunuz. Ve ne çok şeyi ıskaladınız, kim bilir nelere özlem duydunuz. Mesela çocukları okuldan almak, kitap okumak, bütün gün film izlemek, bir kafede boş boş oturup kahvenizi içmek, o çok istediğiniz eğitime katılmak, hamur açmak... Elinize bir fırsat geçse, hep ertelediğiniz şeyleri yapmanız için işinize 6 ay, 1 yıl ara verseniz, kafanızı dinleseniz, sonra yenilenmiş olarak işe dönseniz ne güzel olurdu değil mi? Bunu yapabilenlerimiz var. Çalışanların verdikleri bu kariyer molasına batılılar ‘sabbatical leave’ diyorlar.
Grip, verem, kızamık, hepatit B, hepatit C, HIV bulaşıcı hastalıklardan sadece birkaçı. Hava, solunum, sindirim sistemi, kan veya temas yolu ile bulaşan pek çok hastalık var. Ofisler, plazalar, alışveriş merkezleri gibi kapalı ortamlar bulaşıcı hastalıklar için büyük risk oluşturuyor. Oysa küçük tedbirler alarak bu riskleri en aza indirmek mümkün.
Sabahları zar zor kalkıp hızlı bir şekilde hazırlanıp kendimizi dışarı atıyoruz. İş güç, toplantı derken beslenmeye gerekli önemi vermiyoruz. Özellikle de kahvaltıya. Oysa bu koşturma içinde en çok dikkat etmemiz gereken şeylerden biri sağlıklı beslenme. Uzmanlar düzenli kahvaltı edenlerin daha başarılı olduğunu, etmeyenlerde ise konsantrasyon bozukluğu ve dengesizlikler olabileceğini söylüyor. Sağlıklı beslenme konusunda şirketlere de iş düşüyor. Çalışanlara verilen yemeklerin içeriğine ve besin değerlerine dikkat etmek gerekiyor.