Osmanlı coğrafyasında kadınların yüksek öğrenim ve iş hayatına katılımının kapılarını açan kişi olarak tanınıyor Nuriye Ulviye. Kafkasya’dan göçen ailesinin 6 yaşındayken yoksulluk nedeniyle Yıldız Sarayı’na gönderdiği, burada 13 yaşında II. Abdülhamid’in sütkardeşi Hulusi Bey ile evlendirilen Nuriye Ulviye, 20 yaşında dul kaldı. Nisan 1913’te ülkenin ilk kadın hakları dergisi olan ‘Kadınlar Dünyası’nı çıkardı. Bir ay sonra kurduğu Osmanlı Müdafaa-i Hukuk-ı Nisvan Cemiyeti (Osmanlı Kadın Hakları Savunma Derneği) sayesinde kadınların üniversite eğitimi almasının önü açıldı. İlk kez kadınlar istihdama katıldı.
#OsmanlıTÜBİTAK’ın bilimsel ve teknolojik alanlarda araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemek, bilim insanlarının, araştırmacıların yetiştirilmesine imkan sağlamak amacıyla verdiği ‘TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri’ 2021 yılı değerlendirme çalışmaları sonuçlandı. 2021 yılında 3 Bilim Ödülü ve 14 Teşvik Ödülü verilmesine karar verildi.
#TÜBİTAK2011’de kurulan Bilim Akademisi’nin 40 yaş altı genç bilim insanlarını bilimsel çalışmalara teşvik etmek amacıyla verdiği ‘Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Programı (BAGEP) Burs Ödülü’ kapsamında 42 adaya ödül verildi. İki yıl süreyle yıllık 10 bin TL olan ödüllerin 28’i fen ve mühendislik, 10’u sosyal bilimler, 4’ü de tıp alanına gitti. Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen törende ödül alan bilim insanlarının 19’u kadın akademisyenlerden olştu.
#Burs