Nuh Çimento, evsel ve fabrika atıklarını işlemden geçirip yakıt olarak kullanıyor. Bütün su ihtiyacını deniz suyunu tatlı suya çevirerek karşılıyor. 22 milyon dolarlık son yatırımla kurulan yeni tesis de bütün baca gazlarını yeniden enerjiye dönüştürecek ve grubun elektrik faturasını yılda 10 milyon lira azaltacak.
Nuh Çimento, 40 milyon dolara Hereke’de atık çamuru kurutma tesisi kurdu ve bütün Kocaeli’nin evsel atık çamuruyla, Trakya’dan Adapazarı’na kadar 60 fabrikanın kimyasallar da içeren atık çamurlarını bertaraf etmeye başladı. Nuh Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, “6 yılda yatırım amorti oluyor, çevreyi de pislikten kurtarıyoruz” dedi.
Türkiye’nin özellikle sanayi atıklarının imhası ya da değerlendirilmesi konusunda sıkıntı yaşayacağını öngören Hüseyin Erkanlı’nın kurduğu Erksan Çevre, partnerlik anlaşması imzaladığı dünyanın önde gelen atık imha ve değerlendirme şirketlerinden Sita-Suez’in desteği ile 1 yılda 50 sanayi şirketinin 4 bin ton atığını değerlendirdi. Şimdi değerli sanayi atığı ihracatına başlıyor.
Enerji maliyetlerini aşağı çekmek isteyen şirketler, alternatif yollar arıyor. Son zamanlarda bu alternatif yollardan biri de atıklardan enerji elde etmek. Şirketler, kurutma çamurları, yağlar, lastik, çöplerin yanı sıra iş sürecinde ortaya çıkan buhar, odun kabuğu, talaş gibi atıkları da enerji için kullanılıyor.
Kapasite fazlası olan çimento sektörüne Nuh Çimento bombası düştü. Şirket, dünyanın önde gelen çimento grubu Holcim ile 650 milyon dolarlık ihracat sözleşmesi yapınca üretim, enerji ve liman kapasitesini 2 kat artıracak yatırım başlattı. 135 milyon dolarlık yatırım eylülde bitecek.