Noterde tapu devri ve gayrimenkul satışı yapma imkanı da tanıyan düzenleme hayata geçti. Normalde Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen tapu devri, yeni dönemde noterde gerçekleşecek. Peki, noterde tapu devri nasıl yapılır? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#NoterdeNoterlere ev satışı imkanı tanıyan sistem, 4 Temmuz Salı günü resmen başlıyor. Noterler, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapabilecek ve bu sözleşmeyi taraflardan birinin talep etmesi, harç ve giderleri ödemesi halinde tapu bilişim sistemi vasıtasıyla tapu siciline şerh verebilecek, taşınmaz satış sözleşmesi yapabilecek. İşte, Adalet Bakanı Tunç'tan noterlerde ev satışı hakkında açıklama
#NoterPandemi sonrası başlayan arsa ve tarla ilgisi hız kesmiyor. Artan fiyatlar nedeniyle ev alamayanlar yatırımlarını bu alanda değerlendiriyor. Yılın ilk 6 ayında konut satışları yüzde 22 gerileyerek yaklaşık 566 bin olurken, konut dışı gayrimenkul satışı 800 bine yaklaştı. İlginin sürmesini bekleyen uzmanlar, ‘Araştırmadan almayın’ diyor.
#KonutNoterde ev alım satım işlemi için geçtiğimiz aylarda önemli bir adım atılmıştı. Bir dönem Emniyet Müdürlükleri aracılığıyla yapılan araç alım satım işlemlerinin notere aktarıldığı gibi gayrimenkul alım satım işlemlerinin de tek yetkili tarafından düzenlenmesi kararlaştırılmıştı. Peki, noterlerde ev alım satımı yapılabilecek mi? İşte, konuyla ilgili Resmi Gazete detayları
#Noterden Ev SatışıDevremülk, sıklıkla merak edilen konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Devremülk nedir öğrenebilir ve nasıl alınıp satıldığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Devremülk nedir? Nasıl alınır ve satılır? Devremülk tapusu nasıl devredilir detaylarıyla derledik.
#SözlükPandemi sonrası kendi evini yapmak isteyenlerin arsa alımına yöneldiğini belirten Tapu ve Kadastro Genel Müdür Zeki Adlı, tarım arazilerinde mantar gibi kaçak evler türediğini, bazı uyanıkların tarım arazilerini arsa gibi satarak vatandaşı kandırdığını söyledi. Adlı, noterdeki sözleşmelerin geçerliliği olmadığını, satışların tapu müdürlüklerinde olması gerektiğini vurguladı.
#Zeki AdlıAdalet Bakanı Bozdağ aranan HDP eski milletvekili hakkında, “23 Mart’ta yakalama kararı çıktı. Kolluk da gerekli arama taramayı yaptı. Ama bilinen adreslerinde ulaşılamadı. Yurtiçinde mi yoksa yurtdışına çıktı mı? Resmi kanallar açısından yurtdışına çıkış görünmüyor. Kaçak mı çıktı tahkik ediliyor” diye konuştu.
#Bekir BozdağKonut piyasasında son aylarda hiç olmadığı kadar kararsız alıcı ve satıcı ile karşılaşıldı. Satış sözleşmesi yapıldığı, kaparo verildiği halde tapudan dönenler oldu. Uzmanlar her iki tarafın cayma hakkı olduğunu, ancak bazı durumlarda vazgeçen tarafın tazminatla karşılaşacağını söyledi. İşte son dakika iptallerde tüketicilerin hakları...
#Konut PiyasasıEkonomik gücü yetersiz firmaların kentsel dönüşüme girmesi binlerce dönüşümzede yaratırken yeni bir mağduriyet daha doğdu. İnşaatlar yarım kalınca sadece evi yıkılanlar değil, yapılan yeni projelerden ev alan tüketiciler de zarar gördü. Vatandaşın ödeme yaptığı, hatta tapusunu aldığı evi kaybetme riski var.
#GazetehaberleriKredi faizlerinin düşmesiyle araç ve gayrimenkul satışlarıyla beraber noterlerin mesaisi de arttı. Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, “Geçtiğimiz haziran ayında mart ayına oranla yüzde 45’lik bir artış gerçekleşti” dedi. Satışlardaki artışla birlikte vatandaşları dolandırıcılık olaylarına karşı uyaran Cin, araç alım satımında Güvenli Ödeme Sistemi’nin kullanılmasını önerdi.
#Ayça Gözde ÇETİNGenç yaşta hayatını kaybeden iş insanı Emin Altın’ın 50 milyonu bulan mirası ailesini karıştırdı. Ölümünden 2,5 ay önce evlenen Altın’ın tüm servetini babası üzerine geçirdi. Durumu fark eden Altın’un eşi B. Altın, kayınpederi ve kaynanası hakkında ‘dolandırıcılık’ iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Kayınpederi ve kaynanasına karşı 3 aylık uzaklaştırma kararı alan B. Altın, eşinin kurduğu şirket için de kayyum talep etti. Suçlanan kayınpeder ise, gelin B. Altın’ın, kendileri hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.
#Emin AltınEv almadan önce mutlaka tapu kaydı ve imar durumunu inceleyin. Satış sözleşmesi için notere gitmeye, çok basit harçları ödemeye üşenmeyin. Tapuya bakmadan ipotekli hacizli ev alırsanız, evi kaybetme tehlikesi var. İmar durumuna bakmadan ev alırsanız, kaçak/yıkılacak bir taşınmaza para ödediğiniz gibi kendinizi sanık olarak da bulabilirsiniz. Tamamlanmış ve iskânı alınmış ev satın almak altın kural.
#YazarÜlkemizde bazı insanlar ev almak için genellikle yurt dışını tercih etmektedirler. Bu ülkelerden birisi de Almanya'dır. Fakat yurt dışından ev almak için bazı prosedürler gerekmektedir. Peki Almanya'da ev almak istiyorum diyenler için gerekli belgeler ve evraklar nelerdir? Merak edilenleri sizler için tüm detayları ile cevapladık.
#Almanya'da Ev Almak İstiyorum Diyenler İçin Gerekli Belgeler Ve Evraklar Nelerdir (2020)?Tapu kaydına bakmadan ipotekli ev alırsanız evinizi kaybedebilirsiniz, imar durumuna bakmazsanız kaçak ve yıkılacak bir eve para ödeyebilirsiniz, hatalı bir evrak imzalarsanız eksik ya da geç teslim edilen konuta karşı tüm haklarınızı kaybedersiniz... Tüm bu kötü senaryolarla karşılaşmamanız için ev alma rehberi hazırladık.
#GazetehaberiÖn ödemeli, kamuoyunda bilinen adıyla maketten konut alanlar, haklarını korumak için sözleşme imzalıyor. Bu sözleşmeye ‘ön ödemeli konut satış sözleşmesi’ deniliyor. Peki konut alımında haklarınızı korumak için sözleşmeyi imzalarken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
#Konut SatışıKurda oluşan köpüğün yurtdışında yaşayan Türkler ve yabancılar açısından büyük bir alım fırsatı doğurduğunu belirten DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Bizim toprak altında petrolümüz yok onun kadar değerli bir gayrimenkul sektörümüz var. Eğer yabancıya satış ile ilgili kritik bazı adımlar atabilirsek, Türkiye ekonomisi adına altın bir dönem önümüzde duruyor” dedi.
#YazarlarOECD ülkeleri arasında en fazla konut satışı yapılan ülke olan ABD’nin geçtiğimiz yıl yabancıya sattığı gayrimenkullerden 153 milyar dolarlık bir gelir elde ettiğini vurgulayan DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Avrupa ülkeleri için de bugün yabancıya konut satışı ciddi bir gelir kaynağı. Örnek olarak İspanya’da geçen yıl 50 bin konut yabancıların mülkiyetine geçti. Toplam pazarın içinde yabancıya satışın oranı yüzde 10’un üzerinde. Bu rakamda, İspanya’nın konut yatırımcılarına verdiği oturum izninin rolü çok büyük. Türkiye’de ise bu oran yüzde 2 bile değil. Bu rakamı artıracak proje ve düzenlemeleri hızlıca hayata geçirmek zorundayız. Bugün, oturum izni için gereken yatırım tutarını 100 bin dolara çeksek; yabancıya oturum iznini de noterde versek, ülkemize çok ciddi bir ihracat geliri ve katma değer oluştururuz” dedi.
#AbdİZMİR’in gayrimenkul zenginlerinden olan ve 83 yaşında ölen Mehmet Ertuğrul Leblebicioğlu’nun, büyük kızı Ayşe Gülden Leblebicioğlu Ünal’ı 100 milyon liralık mirasından mahrum bıraktığı vasiyatname, itiraz üzerine görülen davada, o sırada Alzheimer hastası olduğu belirlendiği için iptal edildi.
#DAVA