İsveç Kraliyet Bilim Akademisi tarafından verilen Nobel Edebiyat Ödülü’nün 2013 yılındaki sahibi Norveçli yazar Jon Fosse oldu. Ödül komitesi tarafından yapılan açıklamada, gerekçe olarak “Söylenemeyeni dile getiren yenilikçi oyunları ve düzyazıları için” ifadesine yer veridi.
#2023 Nobel Edebiyat Ödülü‘Kurak Günler’ genç bir savcının, atandığı kasabadaki kurulu düzene başkaldırısını anlatıyor. Emin Alper’in sinemamız adına bir başyapıt niteliği taşıyan filmi toplumsal ikiyüzlülüğe, homofobiye, kadın düşmanlığına, kanun tanımazlığa, linç kültürüne, gündelik hayatın içindeki şiddete ve görüp de susanlara vurgu yapıyor.
#Kurak GünlerNorveçli yazar Roy Jacobsen ‘Görülmeyenler’ ve ‘Beyaz Deniz’i küçük bir adada yaşayan bir ailenin üç nesil süren hayatta kalma mücadelesi etrafında kurgulamıştı. Bu iki romanın devamı olan, üçlemenin son kitabı ‘Rigel’in Gözleri’nde, savaş sırasında Almanlardan sakladığı sevgilisini bulmaya çalışan bir kadının, sırtındaki bebeğiyle yaptığı zorlu yolculuğu anlatıyor.
#Roy JacobsenNorveçli yazar Dag Solstad ‘Mahcubiyet ve Haysiyet’ adlı romanında, Henrik İbsen’i yüz yıl öncesinden bugüne taşıyor. Romanın lise öğretmeni karakteri Elias Rukla aracılığıyla İbsen’in ‘Yaban Ördeği’ adlı oyununu konu edinirken bir yandan da bu oyunla iç içe geçen bir anlatı kuruyor.
#Dag SolstadJurassic Park’ın unutulmaz oyuncuları Laura Dern, Sam Neill ve Jeff Goldblum’u 21 yıl sonra dinozorların dünyasında yeniden buluşturan “Jurassic World: Hakimiyet”, sinemalarda serinin hayranlarını bekliyor. Norveçli yazar ve yönetmen Eskil Vogt’un çocuk oyuncularının performanslarıyla hafızalara kazınan ürkütücü filmi “Masumlar”, haftanın bir diğer seçeneği.
#Uğur YükselNorveçli yönetmenlerin çektiği filmler, başta Cannes, Berlin ve Venedik Film Festivali olmak üzere birçok uluslararası festivalde ödül almaya devam ediyor. Genellikle, yalnızlık, var oluş ve yabancılaşma gibi bireysel konuların işlendiği Norveç sineması, ülkemizdeki sinemaseverler tarafından da fazlasıyla seviliyor. En çok izlenen ve beğenilen Norveç yapımı filmleri hangileridir detayları ile derledik.
Norveçli yazar Per Petterson ’Ardından’da yaşadığı kayıplar sonrasında darmadağın olan bir adamın hayatını toparlama çabasını anlatıyor. Bu aynı zamanda babalar ve oğullar arasındaki çatışmalı ilişkinin, sevdiklerimizin ölümü karşısında hissedilen suçluluk duygusunun ve yetişkinliğe geçişin doğası hakkında bir hikâye...
#ArdındanYaşanan her günün aslında özel günleri oluşturmaktadır. Sizler için bir şey ifade etmese de geçmişe bakıldığında o günde bir olay yaşanmıştır. O günlerden bir tanesi de 20 Mart tarihidir.20 Mart hangi burçtur? 20 Mart yükseleni nedir? 20 Mart tarihindeki burcun özellikleri nelerdir? 20 Martta yaşanan olaylar nelerdir? 20 Martta dünyaya gelmiş ünlüler kimlerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#20 Mart Hangi Burç Ve Burcu Ne?Cevat Turan, ‘Kibele’nin Laneti’ adlı son romanında bir seri katilin ruhsal haritasının izini sürerek bir insanın neden öldürdüğünün cevabını arıyor. Romanı yazmadan önce gerçek bir seri katille de görüştüğünü belirten Turan, “Romanın tamamında esas aranan kör nokta ‘İnsan neden öldürür?’ sorusuna yanıttır. Amerikan seri katillerinin işleniş gerekçelerindeki takıntı, çıkış noktası ile işlenme biçimleriyle buradakiler arasında büyük farklar olması normal. Biz daha feodal alt bilince ve değerle sahibiz. Öfkemiz de, kavgamız da hâlâ feodal. Ancak katil karakterinin egosu, öfkesi, kişilik yapısı, empati yeteneğinin olmaması ve narsist kişilikleri benzerlik gösteriyor. Romandaki Mirza Hud karakteri işlediği bazı cinayetlerin başında ağlıyor mesela” diyor.
#Cevat TuranYerli edebiyatın yıldız isimleri Orhan Pamuk, Oya Baydar, Ahmet Ümit, Hakan Günday yeni kitaplarıyla geliyor. Dünyanın dört bir köşesinden usta kalemlerse son romanlarıyla Türkçe olarak karşımızda. Dilimize ilk kez çevrilen isimler de var, yerli ve yabancı çok iyi tanıdığımız yazarların kurmaca dışı metinleri de. 2021’de raflarımıza kurulacak kitaplara birlikte göz atalım...
#2021Bir tür deneydi onun yaptığı... Uzandığı kadarıyla hayatı aldı, bir laboratuvar sahasına dönüştürdü, bedenini ve hafızasını bir kadavra olarak kullandı durdu. Norveçli yazar Karl Ove Knausgaard’ın ‘çaresizlik, suçluluk ve endişe’ içinde yazdığı altı ciltlik, 3 bin küsur sayfalık ‘Kavgam’ serisi, ‘Son’ adlı kitabıyla tamamlanıyor. Knausgaard her kitabıyla hem kendini hem okuru sınadı. Sonuncusunu sıyrıksız atlatmak iki taraf için de kolay olmayacak.
#Karl Ove KnausgaardDag Solstad’ın alışılmadık uzunluktaki adıyla ‘Lise Öğretmeni Pedersen’in Ülkemize Musallat Olan Büyük Siyasi Uyanışa Dair Anlatısı’ romanı, 1970’li yılların Norveç’ine damgasını vurmuş sıradışı bir politik hareketi, harekete tutkuyla bağlanmış sıradışı insanları anlatıyor. Gerçekten kendine özgü bir sese sahip iyi bir yazardan, incelikle yazılmış bir roman.
#Lise Öğretmeni Bay Pedersen'in Ülkemize Musallat Olan Büyük Siyasi Uyanışa Dair AnlatısıLinda Boström Knausgaard, ilk romanı ‘Helios Felaketi’nde, kendisini ansızın uyum sağlayamadığı bir dünyada bulan küçük bir kızın ölüm düşüncesine sarılmasını anlatıyor. Romanın vurucu etkisi, hikâyesinden ziyade dili ve anlatımında. Şiirsel dil, çocuğun iç ve dış gözlemlerini zengin imgelerle öylesine çoğaltıyor ki, acıyı bir yandan emerken diğer yandan şiddetini artırıyor.
#Linda Boström KnausgaardAvusturyalı yazar Peter Handke, Srebrenitsa Katliamı’nı reddetti. On binlerin ölümünden, tecavüzlerden sorumlu Bosna kasapları Miloseviç, Karadziç, Mladiç’in yanında durdu. Ve yarın Nobel Edebiyat Ödülü alacak.
#GazeteheberleriNorveçli Karl Ove Knausgaard’ın son romanı ‘İlkbahar’ yazar ve entelektüel bir babanın bebeğinin yaşam günlüğünü kaydederken, kendi geçmişine dalışlarını da içeren bir kitap... Yazar gerçekçi tasvirleriyle bizi Norveç’in hayat felsefesi ve doğasıyla da buluşturuyor.
#Karl Ove KnausgaardGüneş Tiyatrosu, Norveçli yazar Henrik İbsen’in 1882’de yazdığı ‘Bir Halk Düşmanı’ adlı oyunun Türkçe’ye uyarlanmış halini Almanya’da ilk kez sahneledi. Oyun, kısa bir süre önce ‘Uluslararası İzmir Tiyatro Günleri’ kapsamında Türkiye’de de ilk kez sahnelenmişti.
#FrankfurtNorveçli yazar Ingvar Ambjörnsen, ‘San Sebastian’da Hüzün’de polisiye ile yeraltı türleri arasında gidip gelen bir hikâye anlatmış. Türkiye’de ‘İnsan Postuna Bürünmüş Köpek’, ‘Beyaz Zenciler’, ‘Tavandaki Kukla’, ‘Gece Gündüzü Düşlüyor’ ve ‘Berkvik Cinayetleri’ romanlarıyla tanıdığımız Ambjörnsen, bir kez daha Norveç’in öteki yüzünü sergiliyor...
#SAN SEBASTIAN’DA HÜZÜNKurtuluş amacı “kültür değerlerimizi, tarihimizde bizi büyüten örf, âdet ve manevi değerlerimizi ve Türkçemizi araştırmak, araştırmaları desteklemek, korumak, yaşatmak ve tanıtmak” olan Elginkan Vakfı’nın düzenlediği Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatı Kurultayı’nın dördüncüsü 24-26 Nisan günlerinde İstanbul’da toplanacak. Bu yılın teması, ‘Geçmişten Günümüze Seyahat Edebiyatı’.
#Yazar