Sokakta yürürken üzerinde ‘TIK TIK Kadın Emeği’ yazan, kırmızı bir tabela gördüm. Merak edip içeri girdim. Annelerimizden biri “Yöresel lezzetlerimizden getireyim, hepsinin tadına bakmanızı isterim” dedi. Nefis şeyler yedim, onlardan biri de ‘tık tık mantı’ydı. Size bu mantının adının nereden geldiğini ve nasıl yapıldığını anlatacağım.
#MantıBiz öyle bir ülkeye sahibiz ki, mevsimsiz… Yazın da gezeriz kışın da eğleniriz… Mesela siz kış mevsiminde gezmenin zevkini tattınız mı hiç? Soğukların sizi korkutmadığı yerlerde yürüyüp tebessümle gelen sıcacık bir yudum çayın içinizi ısıtmaya yettiği tabiatta piknik yaptınız mı? Botları eldivenleri giyip çantanızı sırtlanıp gördüğünüz manzara karşısında nereye bakacağınızı, hangi anı ölümsüzleştireceğinizi şaşırtacak güzellikte vadileri tepeleri aştınız mı? Yazın cıvıltısının yerini kışın sessizliğin kucağına dinlenmeye bıraktığı şu günlerde gelip hayata bir de buralardan baktınız mı? Tüm bunlara cevabınız ‘hayır’ ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı sizleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü korumasında olan Nevşehir-Göreme Tarihi Milli Parkı’na Davet ediyor…
#Göreme Tarihi Milli ParkıKurban Bayramı yaklaşıyor. Hayvanın kırmızı eti kadar ciğerden işkembeye, böbrekten kelleye sakatatını da mümkün mertebe değerlendirmek gerek. Özellikle işkembe, hazırlığı meşakkatli olduğundan evde pek yapılmasa da meraklıları için işin püf noktalarını öğrendik. Temizleme tekniklerini, yumuşacık yapmanın sırlarını ve tarif önerilerini ‘Sakatat: Ciğerden İşkembeye, Böbrekten Paçaya...’ kitabının da yazarı şef Pelin Dumanlı anlattı.
#İşkembeGeçen hafta sonu Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Gülşen Coşanöz’ün düzenlediği Çağlarca Gastronomi ve Kreatif Rotalar etkinlikleri kapsamında Ormana ve İbradı’da tam anlamıyla geçmişten günümüze mimariden arkeolojiye, müzikten gastronomiye kültürün farklı alanlarını kapsayan bir yolculuk yaptık.
#Müge AkgünPenne, spagetti, tagliatelle, linguine… Çoğumuzun vazgeçilmezi makarnanın, en bildik çeşitlerinin yanı sıra tagliolini, orecchiette, pappardelle gibi isimlerde onlarca farklı şekli de var. Kesme biçimlerine göre çeşitlenen makarnaları ve soslarken nelere dikkat etmemiz gerektiğini Mezzaluna, Da Mario ve Gina restoranlarının baş şefi Emre Koyucan’dan öğrendik.
#MakarnaTaze barbunyanın tam zamanı... Baklagil ailesinin bence en albenili ve en lezzetli üyesi... Pembe-kırmızı alacalı kabuklarının içinde parmak izi gibi birbirine benzemeyen o tombul taneleri ister pilaki yapın, isterseniz zeytinyağlı pişirin.
#Zeytinyağlı Fasulye“Son dönemde Türkiye’de en popüler yolculuk hangisi?” sorusunun tek bir yanıtı var: Doğu Ekspresi ile Kars’a gitmek. Doğal olarak Kars lezzetleri de çok konuşulanlar arasında. Karslılar, seyahat ve yemek yazarları ile gazetecilerden oluşan jürimiz, şehrin öne çıkan 10 yemeğini sıraladı.
#Kars YemekleriTüm dünyada hızla moda olan ‘Lezzet Turizmi’, kısa bir süre sonra Türkiye’nin kapısını da çalacak. Onun için kentler şimdiden hazırlıklara başlamalı. Yemek denince bütün parmaklar Gaziantep’i gösterse de, Türkiye’nin dört bir yanında öne çıkmamış birçok ‘çok lezzetli’ mutfak bulunuyor. Bu hafta size 2016 yılında tadına bakmanız gereken 10 kentin mutfağını tanıtmaya çalışacağım.
#Anadolu LezzetleriYeme-içme deyince, Nişantaşı havalı mekanlarıyla İstanbul'un vazgeçilmezlerinden! Sokaklara yayılan masalar, ara sokaklardaki kafeler, şıkır şıkır mekanlar sizi anında çembere alıyor, gün boyu menzilinden çıkarmıyor. Teşvikiye, Topağacı derken geniş bir alana yayılan semti turladık, ne var ne yok göz attık. Kahvaltıdan akşam yemeğine seçin, beğenin!
#Nişantaşı MekanlarBizim mutfağın baş tacıdır pilav. Tereyağıyla pişmiş pilavın mis gibi kokusuna karşı durulmaz. Genç kızlar iyi bir pilav pişirmeden mutfakta ehil sayılmaz. Etin yanına, tavuğun yanına, dönerin yanına hep pilav koyarız. İlle de pirinçten olacak diye bir koşul yok, bulgurdan da olur.