Genellikle hayıflanma ve serzeniş cümlelerinde kullanılan ne yazık ki kelimesi, günlük hayatta en çok kullanılan kalıp ifadelerden biridir. Olumsuzluk bildiren bu kelime aynı zamanda ''yok, namevcut, bulunmuyor'' manasına da gelir. Örneğin: ''Sende fazla kırmızı kalem var mı?'' - ''Ne yazık ki.'' Ne yazık ki nasıl yazılır? TDK'ya göre ne yazık ki kelimesinin doğru yazımını örnek cümleler ile birlikte ayrıntılı olarak derledik.
#Nasıl YazılırO, Türkiye’nin en önemli erkek oyuncularından. 24 yıldır birçok karaktere hayat verdi, izleyiciyi ekrana, beyazperdeye çekti. Şöhreti Türkiye sınırlarını çoktan aştı. Engin Altan Düzyatan’la 22 Kasım’da vizyona girecek yeni filmi ‘Dünya Varmış’ öncesinde buluşuyoruz; hayata bakışını, oyunculuğu, ailesini, baba olmayı, projelerini ve yaşamını konuşuyoruz: “İnsanların fikirlerini değiştirmek zorunda olmadığımı kabullendiğim an çok rahatladım.”
#Engin Altan DüzyatanMustafa Kemal Paşa’nın Filistin’e ilk tayini de 1917 ortalarında Yıldırım Ordular Grubu kurulduğunda oldu. Bazı cahil kişilerin yazdığı gibi Gazze’den kaçıp kuzeye gitmiş değildir. Filistin’e ikinci tayini 1918 Ağustos’unda olmuştur. Suriye Cephesi’ne başkomutan olarak tayin edilen Liman Paşa’nın yönetiminde 7.Ordu’ya komuta etmiştir. Burada bahsedilecek tek şey, Mustafa Kemal Paşa’nın ricat (geri çekilme) denen olayı, elinden geldiğince düzgün ve tertipli bir şekilde yapmış olmasıdır. 20. yüzyılın büyük Türk mareşali ve etrafındaki isimler hakkında sürekli olarak dil uzatmak, bu kasaba münevverlerinin işi olan bir küstahlık ve hamakattir.
#FilistinGüneydoğu mutfağının ayrılmaz bir parçası çiğköfte... Ama Türkiye’nin batısında hep küçük görüldü; çiğköfte denince akla ‘İbo şov’, ‘tavana yapıştırma’ gibi küçümseyici imgeler geldi. Ardından çiğköfteden et çıkarıldı, gerçek çiğköfteyi tanımlamak için ‘etli çiğköfte’ demeye başladık. Ülkemizde çiğköftenin etle yapıldığını bilmeyen bir nesil var artık... Üstelik tüm bunlar olurken kimse mutfağımıza ve dolayısıyla kültürümüze verilen zarardan bahsetmedi... Bırakalım iki farklı versiyonu bulunsun piyasada... Kazanan Türk mutfak kültürü olur!
#ÇiğköfteHalk arasında yaygın olarak kullanılan kavramlardan biri de boşboğazdır. Bu denli fazla şekilde kullanmış olduğumuz kelimenin nasıl yazıldığı da merak konusu olmuştur. Sonuç olarak yazının ayrı mı yoksa bitişik mi yazıldığı tam manası ile bilinmiyor. Kimi insanlarımız bu kelimeyi ayrı kimi insanımız da bitişik yazabiliyor. Boşboğaz nasıl yazılır tüm detayları ile derledik.
Günlük yaşamda pek çok sözcük kullanılır. Birçok kavram ve kelime bilerek ve tam olarak neyi ifade ettiği düşünülerek kullanılır. Ancak bazen kullanılan veya işitilen öyle kavramlar olur ki; bu kelimeler kişilere yabancı gelmese de aslında manaları tam olarak bilinmez. Fakat sık sık karşılaşılan böyle sözcüklerin anlamlarının bilinmesinde büyük yarar vardır. Genellikle de bilinmeyen kelimelerin manası için sözlüğe bakılır, sosyal medyada, arama motorlarında daha geniş bilgi alınmaya çalışılır. Böyle bir kelime de "depozito" kelimesidir. Daha çocukluk döneminde cam şişede alınan bir içecek için "depozito bedeli" alındığına tanıklık etmiş olabilirisiniz. İşte, depozito nedir, ne zaman iade edilir, nasıl geri alınır ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Depozito Nedirİlk kez Türkçeye çevrilen Amerikalı yazar Jenny Offill, üçüncü romanı ‘Hava Durumu’nda iklim değişikliğinin yaratacağı kıyamet beklentilerinin, politik durumun ve kişisel hayatlardaki tıkanıklığın yol açtığı endişeleri konu alıyor. Küçük parçalar halinde, didaktikliğe kaçmayan, şaşırtıcı güzellikte bir dille yazılmış ‘Hava Durumu’, çağdaş yaşamın hem ‘korkunç müziğini’ hem de ‘sessiz ışıltısını’ yakalıyor.
#Jenny OffillSosyal medyanın hayatımıza girmesi ile birlikte like işareti de çok kullanılmaya başlamıştır. Bu işaretin klavye üzerinde kısa yolu bulunmaz. Bu sebeple klavye tuşları ile nasıl yapılacağı merak edilmektedir. Like işareti nasıl yapılır? Bilgisayarda klavye ile beğenme işareti yapımı nasıldır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Türk cumhuriyetleriyle ilgili siyasi haberleri gazetelerde okuyor, televizyonlarda seyrediyoruz. Birçok siyasetçimiz o ülkelere gidiyor, oralardan da siyasetçiler ülkemizi ziyaret ediyor. Peki onların kültür, edebiyat, bilim dünyası hakkında ne biliyoruz? Anlatılanlarla, görülenle yetiniyoruz. Oysa aramızda sağlam kültür bağları var. İnci Enginün, kitabında dünden bugüne bu tarihi inceliyor.
#YazarPerihan Savaş’ın başrolünde yer aldığı kısa film ‘Parıldayan İncinin Tuhaf Hikâyesi’, ABD başta olmak üzere yurtdışında festivalleri dolaşıyor, adaylıklar alıyor. Bayramı çocukları ve torunlarıyla geçirmeye hazırlanan Savaş’la filmlerini aratmayan hayat hikâyesinden Yeşilçam’a uzanan duygu dolu bir sohbete daldık.
#GazetehaberleriGünlük hayatta en çok kullanılan kelimelerden olan maalesef kelimesinin nasıl yazıldığı doğru bilinmediği için karıştırılabilmektedir. Maalesef kelimesinin TDK'ya göre yazılışı nasıldır? Maalesef nasıl yazılır? Maalesef TDK'ya göre Maalesef mi malesef mi yazılır?
#Maalesef Nasıl YazılırGünlük hayatta pek çok kez kullanılan kelimelerin yazımı çoğu zaman karıştırılmaktadır. O kelimelerden biri olan fark etmek, mutlaka ayrı yazılmalıdır. Farketmek kelimesi de iki farklı şekilde kullanılıyor. Farketmek mi doğru yazımı, fark etmek mi doğru işte detaylar.
#Farketmek TDK'ya Göre Bitişik Mi Ayrı Mı Yazılır?Tarih 29 Ekim 1923… Mustafa Kemal ve arkadaşları Cumhuriyet’i ilan etti. Türkiye Cumhuriyeti, bugün 95’inci yaşını kutluyor. Peki Atatürk nasıl bir liderdi ve nasıl bir ülke hayal ediyordu? Galatasaray Üniversitesi ve MEF Üniversitesi Öğretim Üyesi, Hürriyet yazarı Prof. Dr. İlber Ortaylı’yla 1923 Türkiyesinin koşullarını, bugüne uzanan cumhuriyet sürecini ve gündemdeki tartışmaları konuştuk. Ortaylı, “Mustafa Kemal Paşa’nın hayalleri çok açık. Kadın-erkeğin eşit, fevkalade üretken, okuma-yazma meselesinin halledildiği, eğitimin gittikçe arttığı, köylünün adam olduğu bir Türkiye” diyor.
#GazetehaberleriYaşadığı dönemde Rus düşünce hayatına büyük etkilerde bulunmasına, çok sayıda hikâye, roman ve makale kaleme almasına rağmen İvan İvaneviç Panayev unutulmuş yazarlar arasındadır. İlk kez Türkçeye çevrilen Panayev, ‘Akrabalar’ adlı novellasında daha sonra pek çok yazara esin kaynağı olan bir kahramanı, ‘gereksiz insan’ tipini takdim ediyor...
#RomanYavuz Turgul, yedi yıllık bir aradan sonra çektiği ‘Yol Ayrımı’yla huzurlarımızda. Film, geçirdiği kaza sonucu iyi bir insana dönüşen hırslı bir işadamını anlatıyor. Usta yönetmenle ‘Yol Ayrımı’nın yanı sıra sinema serüveni, Şener Şen’in sadece kendi filmlerinde oynamasına yönelik eleştiriler ve ‘toplumsal ayrışma’ üzerine konuştuk...
#Yavuz TurgulBireyin ömrü boyunca çeşitli araçlarla süren eğitiminde, edebiyatın yeri çok önemli. Çocuğun eğitiminde ise edebiyat, hayati bir önem taşıyor. 24 Kasım Öğretmenler Günü çerçevesinde hazırladığımız, eğitim sürecinde edebiyatın önemi ile ilgili söyleşimiz, bugün de eğitimci-yazarlarımızla sürüyor.