Koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerin başında gelen Hindistan'da virüsün daha fazla kişiye bulaşmasını ve ölümleri engellemek için tedbirler ve aşılama kampanyaları hızla devam ediyor. Yetkililer son olarak ülkenin ücra yerlerine Kovid-19 aşılarını ulaştırmak için çareyi drone kullanmakta buldu.
#KoronavirüsKimi Anadolu’nun 100 yılı aşkın süredir barındırdığı gizli tarihi zenginliklere, kimisi de Ruanda’dan yağmurun hiç yağmadığı Somali’ye kadar dünyanın keşfedilmeyi bekleyen yerlerine ışık tutuyor... Uzak diyarlara gitmeyi hayal edebileceğiniz, yakın zamanda raflarda yerini alan seyahat kitaplarını derledik.
#Seyahat Kitaplarıİki buçuk gün süren maceralı bir yolculuğun ardından 2 milyar 250 milyon nüfusa sahip Hindistan’ın en ücra köşesine vardık. Mymmar sınırındayız... Ve karşımda 82 yaşındaki Yanwang Wangsha duruyor... Yüzünde dövmeleri, boynunda kaplan pençeleri, başında domuz dişleri, belinde palası, elinde mızrağıyla ürkütücü bir görüntüsü var. Bir zamanlar o, kafatası avcılığı yapan bir savaşçıydı. Tam dört kişinin kafasını bizzat kesmişti. Neyse ki, savaşlar geride kalmış, kabileler barışmıştı. Hatta yılda bir kez bir araya gelerek kol kola dans ediyorlardı. Bir zamanlar kafatası avcılığı yapan bu kabile de, 16 yıldır devam eden ‘Hornbill Festivali’nin bir parçası oldu. Her yıl onları çok az sayıda kişi görebiliyor. Biz de onlardan biriydik... Hem medeniyetten uzak köylerinde hem de festival alanında üç gün boyunca hayatlarına tanık olduk... İşte karşınızda ‘Konyak Kabilesi’...
#Nagalandİki buçuk gün süren maceralı bir yolculuğun ardından 2 milyar 250 milyon nüfusa sahip Hindistan’ın en ücra köşesine vardık. Mymmar sınırındayız... Ve karşımda 82 yaşındaki Yanwang Wangsha duruyor... Yüzünde dövmeleri, boynunda kaplan pençeleri, başında domuz dişleri, belinde palası, elinde mızrağıyla ürkütücü bir görüntüsü var. Bir zamanlar o, kafatası avcılığı yapan bir savaşçıydı. Tam dört kişinin kafasını bizzat kesmişti. Neyse ki, savaşlar geride kalmış, kabileler barışmıştı. Hatta yılda bir kez bir araya gelerek kol kola dans ediyorlardı. Bir zamanlar kafatası avcılığı yapan bu kabile de, 16 yıldır devam eden ‘Hornbill Festivali’nin bir parçası oldu. Her yıl onları çok az sayıda kişi görebiliyor. Biz de onlardan biriydik... Hem medeniyetten uzak köylerinde hem de festival alanında üç gün boyunca hayatlarına tanık olduk... İşte karşınızda ‘Konyak Kabilesi’... Haber: Serkan Ocak, Kurgu: Sezgin ÇIVGINOĞLU
#NagalandHindistan’da tecavüz olaylarını protesto eden kalabalık cezaevini basıpbir tecavüz sanığını kaçırdı. Dövülüp işkence edilen şahıs, daha sonrayakıldı. Nagaland eyaletine bağlı Dimapur kentinde, tecavüz olaylarınıprotesto etmek amacıyla sokaklara dökülen kalabalık, Merkez Cezaevi’nibastı.
#TecavüzSon yıllarda sık sık tecavüz olaylarıyla gündeme gelen Hindistan'ın Nagaland eyaletine bağlı Dimapur kentinde, tecavüz olaylarını protesto amacıyla sokaklara dökülen kalabalık bir anda kontroldan çıkarak Merkez Cezaevi'ni bastı ve geçen ay tecavüz suçlamasıyla hapse atılan bir zanlıyı kaçırıp kent meydanında parçaladı, sonra da yaktı.
#HindistanHindistan’ın kuzeydoğusundaki Nagaland müthiş manzaralara sahip bir eyalet. Gizemli tepeleri, vadileri ve savaşçı kabileleriyle bir keşif diyarı. Her yıl aralık başında 17 kabile birleşip başkent yakınında Hornbill Festivali’ni gerçekleştiriyor. Sonraki aylarda kabileler kendi festivallerini düzenliyor.