Eris varyantı belirtileri, dünyada yayılmaya devam ederken öne çıkan konulardan oldu. Koronavirüs varyantlarıyla neredeyse aynı belirtileri taşıyan Eris virüsü ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de 9 kişide görüldüğünü duyurdu. Covid-19 nedeni olan SARS-CoV-2 virüsünün yeni bir varyantı olan Eris, boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı gibi semptomlarla kendisini gösteriyor. EG.5 diğer adıyla Eris dünya çapında dolaşan Covid-19’un Omicron varyantının bir alt türü olup virüsün mutasyona uğramış bir versiyonu olarak biliniyor. Peki, Eris varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Eris varyantı (Eris virüsü) Türkiye'de kaç kişide görüldü? İşte, belirtileri ve virüs hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Eris Varyantı BelirtileriBundan üç yıl önce bir anda dünyanın odak noktası haline gelen koronavirüs, şimdilerde normalleşmiş olsa da halen hayatımızın bir parçası. Bu virüsle ilgili bilimsel çalışmalar da halen devam ediyor. Öyle ki bilim insanları şimdiye kadar görülen en uzun süre koronavirüs enfeksiyonunu taşıyan hastayı aramak için kolları sıvamış durumda. Peki neden? İşte ayrıntılar...
#SağlıkABD Ulusal Sağlık Enstitüleri direktörü Dr. Francis Collins, Omicron varyantının da dahil olmasıyla gittikçe durumun kötüye gittiği salgınla ilgili karamsar bir tahminde bulundu ve "Günlük vaka sayısı 1 milyonu görebilir,” dedi.
#Francis CollinsDünya son birkaç gündür yeni bir varyant tehlikesiyle karşı karşıya. Dünya Sağlık Örgütü'nün 'endişe verici' olarak ilan ettiği varyant, ülkelerin de bir takım önlemler almasına sebep oldu. Peki Omicron adıyla bilinen bu varyant, pandeminin seyrini nasıl etkileyecek? Prof. Dr. Derya Unutmaz yanıtladı...
#OmicronTemelleri 1970'lerin Macaristan'ında atılan ve son 1 yılda Covid-19'a karşı en güçlü silahımız olan mRNA aşıları, önümüzdeki yıllarda kanser başta olmak üzere birçok ölümcül hastalığa da kalkan olacak. Gelecekte her yıl yüz binlerce kişinin hayatını kurtaracak bu gelişmeleri biz de sizin için mercek altına aldık.
#Mrna AşılarıBir yıldan fazladır tüm dünyanın en büyük kâbusu haline gelen koronavirüs salgınında aşılama çalışmaları devam ederken Kovid-19'un ilk olarak nerede ve nasıl ortaya çıktığı yani kökeni de büyük merak konusu. Bilim insanları, ABD ve DSÖ Çin'e bu konuda baskı yapıp laboratuvarlarını uluslararası heyetlere açmasını isterken Çin'den bu talebe şoke eden bir cevap geldi.
#ÇinDünyanın üzerine adeta kâbus gibi çöken koronavirüs salgınında aşı ve ilaç çalışmalarıyla tünelin ucundaki ışık bulunmaya çalışılırken bir yandan da Kovid-19'un kökenine inip virüsün başımıza nasıl bela olduğunu anlamaya ve sonraki salgınları önlemeye çalışan bilim insanlarından, konuyla ilgili en yetkin kurum olan Dünya Sağlık Örgütü'ne şok bir suçlama ve çağrı geldi. Bilim dünyası bu araştırmanın DSÖ tarafından yürütülmemesi gerektiğini açıkladı.
#DSÖİngiltere’de yapılan bir araştırma, Pfizer-BioNTech ve Oxford-AstraZeneca yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının Hindistan’da ortaya çıkan Kovid-19'un iki kez mutasyona uğramış varyantına karşı etkili olduğunu ortaya koydu.
#Dünya‘SARS-CoV-2 Akut Solunum Yolu Hastalığı’ için şu anda kesin bir tedavi yolu mevcut değil. Hastalarda semptomlara dayalı ve etkilenen organa özgü tedavi şekli uygulanmaktadır. Bakteriyel bir durum meydana gelirse, antibiyotik verilir. Gerçekleştirilen tedavi, ateş, kuru öksürük ve nefes darlığı gibi belirtilerin hafifletilmesine odaklanır.
#SARS-Cov-2 Akut Solunum Yolu HastalığıSalgın sürecinin en çok etkilediği hizmet sektörlerinden, turizm seyahat acentaları bir seneyi aşan koronavirüs sürecinde desteksiz bir şekilde ayakta kalmaya çalışıyor. Yaşanan olumsuz sürece rağmen ısrarla umutları taze tutmaya çalışan TÜRSAB-Güney Marmara Bölgesel Temsil Kurlu Başkanı Murat Saraçoğlu ve Bursa’da bulunan turizm seyahat acentaları temsilcileri ile görüşerek yaklaşan 2021 yaz sezonunu sorduk. Bu hafta sonu ile birlikte Türkiye virüsün yayılmasını kontrol altına alınması, vaka sayısın azaltılması amacıyla yeni bir kapanma sürecine girdi.
#BursaTürk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel koronavirüs salgını hakkında son durumu paylaştı. Cinel, 'Bu son dalga hiçbirisine benzemiyor. Genç hastalar, daha fazla doku tahribiyle geliyor. Virüs silah değiştirdi. Çocuk hastalarımız da artıyor. Yoğun bakımlar alarm veriyor. Lütfen herkes artık bir adım geri dursun, seferberlik varmış gibi kurallara riayet etsin. 15 gündür kırmızı alarm çanları çalıyor. Yoğun bakımlar hastanelerin sigortasıdır, tamamen dolduğu an o sigortayı kaybedersiniz ve sistem kilitlenir.' dedi.
#Corona212 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık altıncı ülkesi olan Brezilya, Kovid-19 kâbusundan bir türlü uyanamıyor. Ülkede mart ayı boyunca koronavirüs ölümleri rekor seviyede seyrederken bir yandan ortaya çıkan yeni mutasyonlar bir yandan da Devlet Başkanı Bolsonaro'nun yaptığı kabul edilemez açıklamalar dünyada kaygı yaratmaya devam ediyor.
#BrezilyaDanimarka'dan korkutan bir koronavirüs haberi geldi. Sağlık Bakanı Magnus Heunicke, ülkede koronavirüsün (Kovid-19) 31 farklı türüne rastlandığını açıkladı. Danimarka'da İngiltere ve Güney Afrika'da görülen mutasyon da görülmüştü
#Danimarka