Almanya’da 2024 yılı, ırkçı saldırıların ve aşırı sağ şiddetin hızla arttığı bir yıl olarak tarihe geçerken, son dönemde yaşanan olaylar, ülkedeki Müslüman ve Türk toplumların karşı karşıya kaldığı ayrımcılık ve şiddet tehdidini de gözler önüne serdi. İşte son yıllarda Almanya’da artan nefret suçları ve ırkçı saldırılar...
#ALMANYAAvrupa Konseyi’nin raporu Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ayrımcılığı gözler önüne serdi. Konsey’in raporuna göre AB ülkelerine sığınan Ukraynalı mültecilerle diğerleri arasında ayrımcılık yapıldı. Hamas’ın 7 Ekim saldırısı sonrasında ise Müslümanlara yönelik saldırılar iyice arttı.
#AlmanyaUluslararası Medya ve İslamofobi Forumu’nun 4’üncüsü, ‘Küresel ve Yerel Boyutlarıyla İslamofobi’ temasıyla düzenlendi. Forumun açılışında konuşan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, “Dünyaya İslam’ın değil, İslam düşmanlığının küresel bir tehdit olduğunu anlatmalıyız” dedi. Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Büyükelçi Hasan Doğan ise yaptığı konuşmada, "İslamofobi bir dönüşüm içindedir. Bu dönüşüm kavramsal olduğu gibi kurumsal da olmaktadır. İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde kurulan İslamofobi Gözlemevi bu kurumsal dönüşümün önemli bir örneğidir" ifadelerini kullandı.
#Uluslararası Medya Ve İslamofobi ForumuHollanda’da Van Baarle liderliğinde 22 Ekim’de yapılan seçimlere giren DENK Partisi, beklentilerin üzerinde bir sonuç elde etti. Hollanda’nın neredeyse tamamında oylarını artıran DENK, dördüncü milletvekilini birkaç bin oyla kıl payı kaçırdı. Parlamentodaki sandalye sayısını muhafaza eden DENK, mazbatalarını alıp görevlerine başlayan üç milletvekili ile siyasi arenada önemli bir oyuncu olarak yükselmeye devam edecek gibi görünüyor.
#HollandaHollanda’da yaşayan Müslümanlar, Kur’an-ı Kerim’e yönelik yapılan çirkin saldırıyı Lahey Parlamentosu önünde protesto etti. İslam Federasyonu Birliği tarafından organize edilen yürüyüşe yaklaşık 2 bin 500 kişi katıldı. Protestocular, hem Kur’an-ı Kerim’e yapılan saldırıyı hem de verdiği izinden dolayı Hollanda hükümetini protesto etti.
#HOLLANDAMyanmar'da Müslümanların çoğunlukta olduğu Arakan'da ordunun 4 yıl önce yaptığı operasyon nedeniyle evlerini terk ederek İngiltere ve ABD'ye sığınan Arakanlı Müslümanlar, Facebook'a dava açtı.
#FacebookCumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un 24 Nisan'da Los Angeles ve İstanbul'da eş zamanlı düzenlenen 'Şehit Diplomatlar Sergisi'nin açılışında yaptığı konuşmasının YouTube tarafından sansürlendiği ortaya çıktı. Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Altun, "Sözüm ona bu konuşma, nefret söylemi içeriyormuş. Lütfen kulak verin ve siz karar verin. Bu çifte standarttır, bu riyakarlıktır" ifadelerini kullandı.
#Fahrettin AltunFransa’da aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Hareketi’nin lideri Jean-Luc Melenchon, BFMTV kanalında, ülkede son dönemde artan İslam karşıtlığına ilişkin açıklamalarda bulundu. Müslümanlara saygı duyulması gerektiğini vurgulayan Melenchon, Müslümanlara hep şüpheyle bakmaya son verilmesini istedi.
#Müslümanlara Yönelik NefretAvusturya İslam Cemaati, (AİC) Avusturya’nın başkenti Viyana’da, ülkedeki diğer dini cemaatlerin temsilcilerinin de katıldığı iftar programı düzenledi. Programda konuşan AİC Başkanı Ümit Vural, “Başörtüsü yasağına karşıyız. Başörtüsü dinimizin bir parçası. Müslüman kız çocukları üzerinden siyaset yapılması hiçbir şekilde uyum sürecine hizmet etmeyeceği gibi yapıcı bir tutum olarak da değerlendirilemez” dedi.
#Ümit VuralAvusturya’nın başkenti Viyana’da aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisinin (FPÖ) Genel Başkanı Heinz Christian Strache, pazar günü yapılacak seçimler öncesi protesto edildi. Protestoda göstericilere hitap eden David Albrecht, “Bizim Müslümanlar, sığınmacılar, yabancılarla bir sorunumuz yok, bu ülkede ırkçı söylemi dillendiren siyasiler ve gazetecilerle sorunumuz var” dedi.
#AVUSTURYANüfusu giderek çeşitlenen Avrupa’da sağcı siyasi partilerin ürkütücü yükselişi ve seçimlerde gösterdiği başarılar, Samuel Huntington’un ‘medeniyetler çatışması’ tezinin, dünyanın bu kısmında gerçeğe dönüşmesinin muhtemel olduğuna dair endişelere yol açtı.
#Samuel HuntingtonCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çırağan Sarayı’nda düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı 5. Sağlık Bakanları Toplantısı kapanış oturumunda konuştu. Teröre karşı ortak hareket edilmesi gerektiğine vurgu yapan Erdoğan, "Dünyadaki 1,7 milyar Müslüman’ın izzetini bir avuç teröristin insafına terk edemeyiz. Aramızdaki ihtilafları çözmediğimizde birileri hemen uçakları, füzeleri, askerleri ile gelip bu işe soyunuyor. Şimdi mücadele zamanı bu gidişe hep birlikte dur demezsek yarın hepimiz için daha karanlık olacaktır" dedi.
Avrupa'da yaşayan Müslümanlara yönelik nefret suçları artarken, uzmanlar nefret suçlarını engellemek için yasal düzenlemelere gidilmesinin zorunlu olduğuna dikkati çekiyor. Avusturya Diyanet İşleri Başkanı Fuad Sanaç, Müslümanlara yönelik suçların yasal dayanağa kavuşturulması gerektiğini belirtti.