Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 yıllık restorasyonu tamamlanan Yıldız Sarayı'nın açılış töreninde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yıldız Sarayı direnişin sembolü, sıradan bir yapı değildir, Osmanlı'nın en sancılı yıllarına tanık oldu" dedi. Erdoğan, "Tabiatla uyumu, mimarisi ve Türk saray bahçeleri geleneğinin son örneği olan Yıldız Sarayı nadide bir eserdir." ifadelerini kullandı. Öte yandan Erdoğan, Yıldız sarayına girişlerin önümüzdeki ayın sonuna kadar ücretsiz olduğunu duyurdu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTopkapı Sarayı, önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla 500 yıldan fazladır tekrarlanan Destimal-i Şerif törenine bir kez daha şahitlik etti. İşte Hz. Muhammed’in hırkasına sürülen mendillerin törene katılan davetlilere hediye edildiği 5 asırdır yapılan o törenin hikâyesi...
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTopkapı Sarayı'nda restorasyon çalışmaları tamamlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 20 Nisan'da açılışı gerçekleştirilen Fatih Köşkü, Seferli Koğuşu, Hazine Koğuşu, Mukaddes Emanetler Dairesi ve Mecidiye Köşkü'ne 3 gündür yoğun ziyaretçi akını oldu. Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız ise, "Cumhurbaşkanımızın açılışının ardından 3 günde yoğun ziyaretçi ağırladık. Bu ziyarete açık mekanlarda toplam 2500 parçayı ziyaretçiyle buluşturmuş olduk. Bu çok önemli çünkü Topkapı Sarayı'nda taşınabilen eserlerin 3 katına çıkması anlamına geliyor" dedi.
#İstanbulTarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed'in tepki çeken sosyal medya paylaşımına ilişkin, "Orduda, malzemeden, teçhizattan daha çok olan şey inat ve imandır. Askerlikte bir şeye tapınmak önemlidir. Mütareke olmuş, ordular çekilmiş, izole bir mıntıkada kalan Fahrettin Paşa ne askerleri ne kendisi orayı terk etmiyor. Görülmemiş bir kahramanlık örneğidir." dedi.
#Prof. Dr. İlber Ortaylıİstanbul Büyükşehir Belediyesi, Topkapı Sarayı’nın avlusunda 40 yıldır hizmet veren Konyalı Lokantası’nda içki servisi yapılmasıyla ilgili bir şikayet dilekçesini işleme koydu. "Peygamberin dişi dahil bulunan alanda küfredercesine içki sunuluyor" ifadeli dilekçeyi, belediye değerlendirmeye aldı.
HATIRLAYACAKSINIZ, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir yurtdışı gezisinden dönerken, "Türkiye’nin Kürt sorununu çözebilmesi için önünde tarihi fırsatlar bulunduğunu" açıklamıştı. Sonra kopan gürültüyü de hatırlayacaksınız. Muhalefet liderlerinden tutun da biz köşe yazarlarına kadar birçok kişi bu "tarihi fırsat" nedir diye sormuş, yanıt alamamıştık.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Ekonomimiz güç kaybeden, çalışır yeniden güç kazandırırsınız. Paranız değer kaybeder, onu da yeniden kazandırırsınız. Ama tarihi mirasınızı kaybederseniz, -Allah korusun- ülkeniz, ana yurdunuzun tapusunu kaybetmiş olursunuz. Bir daha geri kazanamazsınız ve işte asıl felaket bu olur” dedi.
Osmanlı hükümdarı Sultan Abdüláziz, Hazreti Muhammed’in hatırasına son derece hürmetkár bir padişahtı. Tarihlerin yazdığına göre, Medine-i Munevvere’den ne zaman bir mektup gelse abdest tazeler, ‘Bunlarda Medine-i Münevvere’nin tozu var’ diyerek öpüp alnına koyar ve daha sonra okuturdu.
Bu yıl Topkapı Sarayı’nın müze oluşunun 100. yılı. Burayı dikkatlice kullanmamız gerekiyor. Sarayın yıllık ziyaretçi sayısı çok kalabalıktır. Bunun lüzumu yoktur. Bütün dünyada kontenjan sistemine gidiliyor, ziyaretçi sayısı azaltılıyor. Ayasofya ve Topkapı gibi makamların şuurlu ve bilgili ziyaretçiye ihtiyacı vardır. Herkesin önüne anlayıp anlamayacağı bir hazineyi çıkarıp içeride taban teptirmenin manası yoktur.
#Topkapı SarayıHELAL olsun Ertuğrul Günay’a... Ivırmadan, kıvırmadan konuştu. İdil Biret’in Topkapı Sarayı Birinci Avlu’daki konserini bir grubun “tekbir”li, “afiş yakma”lı bir eylemle protesto etmesini en doğru kelimelerle tanımladı. “Türkiye’yi böyle ilkel birtakım yaratıkların yönlendirmesi, baskı altına alması gibi girişimlere izin vermeyiz” dedi.
Hırka-i Saadet dairesinde bulunan, çoğu ilk defa gün yüzüne çıkarılmış yaklaşık 600 mukaddes emanetin fotoğraf ve bilgilerinin yer aldığı “Hırka-i Saadet Dairesi ve Mukaddes Emanetler” adlı kitabın İngilizce baskısı, matbaa, baskı ve tasarım açısından “En İyi Üçüncü Kitap” seçildi.