2020'nin üçüncü çeyreğindeki gelişmiş kalıcı tehdit (APT) gruplarının faaliyetleri ilginç bir eğilime işaret etti: Birçok tehdit aktörü araç setlerini geliştirip çeşitlendirmeye devam ederken ve bazen de son derece özel ve kalıcı araçlara başvururken, diğerleri iyi bilinen, zaman içinde test edilmiş saldırı yöntemlerini kullanarak hedeflerine başarıyla ulaşıyor. Bu ve dünyanın farklı yerlerinden gelen diğer APT trendleri, Kaspersky’nin en son üç aylık tehdit istihbaratı raporunda ele alındı.
#Kaspersky2020, hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığı ama hayatın da devam ettiği bir yıl oldu. Aynı şey, siber saldırganlar ve gelişmiş kalıcı tehdit (APT) aktörleri için de geçerli. COVID-19 pandemisi bu tür gruplar ve saldırganlar tarafından ufak veya büyük çaplı pek çok aktivite için tuzak olarak kullanıldı. Kaspersky araştırmacıları yeni platformları hedeflerine almaktan yeni araçlardan yararlanarak savunmasız kurbanları hedef almaya kadar, APT faaliyetlerinin pek çok cephede gelişimini sürdürdüğünü gördü. Bunlar ve dünya genelindeki diğer APT eğilimleri Kaspersky’nin en yeni üç aylık tehdit istihbaratı özetinde ele alındı.
#Kaspersky2019’un üçüncü çeyreğinde gerçekleşen gelişmiş kalıcı tehdit (APT) faaliyetleri arasında Orta Doğu ve Güney Kore’yi hedef alan veya bu bölgelerden yayılan bir dizi operasyon yer aldı. Faaliyetlerin çoğu siber casusluk veya maddi kazanca odaklanırken en az bir operasyonun yanlış bilgi yayma amacı taşıdığı belirlendi. Kaspersky araştırmacıları Mayıs ayında, bir İran kurumundan siber casuslukla elde edilmiş bilgilerin internete sızdırıldığını analiz etti. Bu sızıntıların ardında, ExPetr ve 2018 Kış Olimpiyatları’na yönelik siber saldırılarla da bağlantılı olan Hades adlı grubun olduğu düşünülüyor. Bunlar ve dünya genelindeki diğer APT eğilimleri Kaspersky’nin en yeni üç aylık tehdit istihbaratı özetinde ele alındı.
#KasperskyOrtadoğu kaynaklı siber casusluk grubu MuddyWater tarafından kullanılan siber silahlarda, suçun Çinli, Rus, Türk ve Suudi Arap tehdit gruplarına atılması için çeşitli sahte ipuçları olduğu tespit edildi. Güvenlik araştırmacıları ve yetkililerinin kafalarını karıştırma amacı taşıyan bu sahte ipuçları, Kaspersky Lab’ın yaptığı derinlemesine analizle ortaya çıktı.
#MuddywaterTrendLabs, Orta Doğu ve Orta Asya’daki işletmeleri hedef alan ve başta Türkiye, Pakistan ve Tacikistan olmak üzere birçok ülkenin kritik sanayi tesisini hedef alan yeni bir saldırı tespit etti. Yeni saldırı, daha önce Orta Asya ve Orta Doğu coğrafyasını tehdit eden saldırılarda kullanılan MuddyWater ile benzerlik gösteriyor.
#Trend Micro