Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından bir çok kişinin bugün internette en çok aradığı konular arasında yer aldı. e-Devlet üzerinden evinin altından fay hattı geçip geçmediğini sorgulamak isteyen vatandaşlar, bu işlemin nasıl yapıldığını merak etti. İşte AFAD ve E-Devlet fay hattı sorgulama detayları
#Fay Hattı Sorgulama EkranıKandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara Denizi içerisinde bir sismik boşluk var. Bu sismik boşlukta yaklaşık olarak 130 kilometrelik bir mesafeden bahsediyoruz. Bir gün kırılacak çünkü oraya enerji dolmaya devam ediyor" dedi. Özener "Bu coğrafyada 7'nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık. Bununla ilgili binlerce bilimsel çalışmalar ve farklı verilere dayanarak, farklı sonuçlar elde edilebiliyor." ifadelerini kullandı.
#İstanbulKandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara Denizi içerisinde bir sismik boşluk var. Bu sismik boşlukta yaklaşık olarak 130 kilometrelik bir mesafeden bahsediyoruz. Bir gün kırılacak çünkü oraya enerji dolmaya devam ediyor" dedi. Özener "Bu coğrafyada 7'nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık. Bununla ilgili binlerce bilimsel çalışmalar ve farklı verilere dayanarak, farklı sonuçlar elde edilebiliyor." ifadelerini kullandı.
#İSTANBULMADEN Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), diri fay hatları haritasını güncelleyerek kamuoyuyla paylaştı. Toplam 485 diri fay hattı belirtilen haritada, denizlerdeki diri fay hatlarına ise yer verilmedi. Haritanın eksik yapıldığını belirten Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, "2020 yılında İzmir'de olan 6.9'luk deprem Ege Denizi içinde olmuştur. Ama o faylar yeni MTA haritasında yok, gözükmüyor. Trabzon'da olan 5.6 büyüklüğündeki Trabzon fayı üzerinde olan deprem, Karadeniz fayı gözükmüyor. Dolayısıyla denizlerimizi ve kıyılarımızı tehdit eden bu fayların muhakkak surette MTA diri fay haritasında olması gerekir. MTA'nın bugünkü aktif fay haritası Türkiye'nin gerçek veya toplam deprem potansiyelini tam olarak yansıtmıyor" dedi.
#Prof. Dr. Osman BektaşMADEN Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), diri fay hatları haritasını güncelleyerek kamuoyuyla paylaştı. Toplam 485 diri fay hattı belirtilen haritada, denizlerdeki diri fay hatlarına ise yer verilmedi. Haritanın eksik yapıldığını belirten Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, "2020 yılında İzmir'de olan 6.9'luk deprem Ege Denizi içinde olmuştur. Ama o faylar yeni MTA haritasında yok, gözükmüyor. Trabzon'da olan 5.6 büyüklüğündeki Trabzon fayı üzerinde olan deprem, Karadeniz fayı gözükmüyor. Dolayısıyla denizlerimizi ve kıyılarımızı tehdit eden bu fayların muhakkak surette MTA diri fay haritasında olması gerekir. MTA'nın bugünkü aktif fay haritası Türkiye'nin gerçek veya toplam deprem potansiyelini tam olarak yansıtmıyor" dedi.
#DepremMaden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Türkiye'deki diri fay hatları haritasını güncelledi. "Yeni haritadaki faylar bildiğimiz faylar" diyen Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Önemli ana faylardan ziyade bu güncellemelerde daha çok Türkiye'nin levha sınırı da olan Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu, Ölü Deniz, Kıbrıs yayı, Batı Anadolu'daki Ege Graben sistemini oluşturan ana fayların çevresindeki tali faylarda daha ayrıntılı çalışmalar yapılır. Özellikle de yerleşim bölgesinde bu çalışmalar üzerine yoğunlaşıldı ve çok sayıda ilin, ilçenin, köyün yani yerleşim alanının aktif faylar üzerinde yer aldığı gerçeği ile yüz yüze gelindi. Bunları da MTA ve bilim camiası kamuoyu ile paylaşıyor. Bundan sonra da bu türden çalışmalar yapılmaya devam edecek. Haritamız da güncellenecek, yönetmeliğimiz de yenilenecek. Yeni yeni faylar tespit edilecek" diye konuştu.
#Prof. Dr. PampalMaden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Türkiye'deki diri fay hatları haritasını güncelledi. "Yeni haritadaki faylar bildiğimiz faylar" diyen Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Önemli ana faylardan ziyade bu güncellemelerde daha çok Türkiye'nin levha sınırı da olan Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu, Ölü Deniz, Kıbrıs yayı, Batı Anadolu'daki Ege Graben sistemini oluşturan ana fayların çevresindeki tali faylarda daha ayrıntılı çalışmalar yapılır. Özellikle de yerleşim bölgesinde bu çalışmalar üzerine yoğunlaşıldı ve çok sayıda ilin, ilçenin, köyün yani yerleşim alanının aktif faylar üzerinde yer aldığı gerçeği ile yüz yüze gelindi. Bunları da MTA ve bilim camiası kamuoyu ile paylaşıyor. Bundan sonra da bu türden çalışmalar yapılmaya devam edecek. Haritamız da güncellenecek, yönetmeliğimiz de yenilenecek. Yeni yeni faylar tespit edilecek" diye konuştu.
#Diri Fay HaritasıAnkara’da bir süredir vatandaşları tedirgin eden ancak deprem uzmanlarının “Tehlike yok, kimse panik olmasın” açıklamalarını yaptığı Bağlıca-Yapracık arasındaki fayı bu defa muhtarlara sorduk. * Yeni Bağlıca muhtarı Remziye Dilek Tuç Aktaş: “Yeni Bağlıca’ya gelen depremzedelerimizi de tedirgin etti.” * Bağlıca muhtarı Ayşe Altınışık: “Çok sayıda telefon aldım. Evini satışa çıkarmak isteyenler bile oldu.”
#BağlıcaKahramanmaraş merkezli depremin ardından yeni yerleşim alanlarının seçimi hızla devam ederken, bu alanların seçim aşamasında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) fay olup olmadığını kontrol edecek. TOKİ’nin konut yapmayı planladığı proje alanları önce MTA uzmanları tarafından denetlenecek; sahada diri fay hattı bulunup bulunmadığına bakılacak.
#TOKİMTA’nın haritasında Bağlıca’dan Yapracık’a doğru uzanan fay çizgisi, vatandaşları tedirgin etti. Sosyal medyada da çeşitli paylaşımlar yapılarak iddialar ortaya atıldı. Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, “Bağlıca’da büyük bir deprem üretecek aktif bir fayın olmadığını düşünüyorum. Aktif bir fay olsa bile 3.5-4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelir” dedi.
#Fay HattıElazığ depreminin ardından İçişleri Bakanlığı’nca başlatılan ‘Fay Hattı Haritası’ yasa çalışması, İzmir depreminden sonra hızlandırıldı. Çalışma, şehirlerden geçen aktif fay hatlarının belirlenmesi ve bu alanlara ‘imar izni verilmemesi’ amacı taşıyor. 5 yasa ve 18 şehri ilgilendiren bu çalışmanın, 2021 yılının başlarında tamamlanması planlanıyor.
#Fay Hattı YasasıBİNGÖL'de meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, açıklamalarda bulundu. Bölgenin kendileri tarafından yakından takip edildiğini belirten Özener, "Türkiye'nin her hangi bir yerinde, her hangi bir anda deprem olması çok mümkün. Doğu Anadolu Fay Hattı ile Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kesişim noktasında, Bingöl Karlıova bölgesi de önemli deprem potansiyeli taşıyan yerlerden bir tanesi" dedi.
#Haluk ÖzenerAkdeniz Bölgesi’nde yaşanan deprem haberleri ardından fay hatları yeniden gündeme geliyor. Yaşanan sarsıntı nedeniyle panik olan vatandaşlar, ‘evimden fay hattı geçiyor mu?’ sorusuna yanıt bulabilme amacıyla araştırma yapıyor. Peki Türkiye nereden geçiyor? Fay hattı sorgulama nasıl yapılır? Evinizin altından fay hattı geçiyor mu?
#Türkiye Fay Hattı NeredenEvimin altından fay hattı geçiyor mu sorusu, Türkiye genelinde yaşanan depremlerin ardından yanıtı araştırılan konulardan oldu. MTA ve AFAD tarafından verilen hizmet aracılığı ile deprem fay hattı sorgulama ekranı erişine açıldı. Yaşadıkları bölgeden fay hattı geçip geçmediğini merak eden vatandaşlar, detayları kolayca öğrenebilecek. Peki, fay hattı nasıl sorgulama nasıl yapılır? İşte, AFAD fay hattı sorgulama haritası ile fay hattı sorgulama ekranı...
#Fay Hattı SorgulamaElazığ'da meydana gelen depremle birlikte tüm Türkiye'nin ana konusu deprem olurken, vatandaşlar ise evlerinin altından fay hattının geçip geçmediğini merak ediyor ve bilgi almaya çalışıyor. Deprem Fay Hattı Sorgulama Ekranı ile kullanıcılar bu bilgiye kolayca erişebiliyor. Peki ama nasıl?
#Deprem Fay Hattı Sorgulama EkranıFay hattı sorgulama ekranı aracılığıyla evimizin altından fay hattı geçiyor mu sorusuna cevap arayan vatandaşlar, internet üzerinden sorgulamalarını gerçekleştiriyor. MTA fay hattı sorgulama işlemi ile evimizin altından fay hattı geçiyor mu sorusu cevap buluyor. Peki, fay hattı sorgulama işlemi MTA ve AFAD aracılığıyla nasıl yapılıyor? İşte, harita üzerinden fay hattı sorgulama ve detayı bilgiler
#MtaÜlkemizde yaşanan son depremlerin ardından Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından geliştirilen Türkiye deprem fay hattı haritası merak edilmeye başlandı. Ülkemizin pek çok bölgesinde bulunan fay hatlarının haritasını çıkaran MTA ve AFAD, fay hatlarının Türkiye'nin hangi bölgelerden geçtiğini erişime açtı. İşte kontrol etmek isteyenler için AFAD ve MTA deprem fay hattı haritası sorgulama ve Türkiye fay hatları görüntüleme ekranı
#AfadTürkiye’yi yasa boğan Elazığ depremi ardından Türkiye fay hattı haritası yeniden gündeme geldi. Türkiye, sınırları içerisinde Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattıyla deprem kuşağında bulunuyor. Peki, Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu Fay Hattı nerelerden geçiyor? Türkiye fay hattı haritası sorgulama nasıl yapılır?
#Doğu AnadoluSon yıllarda yaşanan artçı depremler ardından en çok gündeme gelen konulardan biri de ‘fay hattı sorgulama’ oldu. Vatandaşlar Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) sitesine girerek evlerinin altından fay hattı geçip geçmediğini kolaylıkla öğrenebiliyor. Peki, MTA fay hattı sorgulama nasıl yapılır?
#Fay Hattı NedirAFAD'ın deprem risk sorgulama ekranı aracılığıyla İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde pek çok merkezde deprem bölgesi için risk haritası görüntülenebiliyor. AFAD'ın deprem risk haritası içerisinde fay hatlarının geçtiği noktalar görüntülenebiliyor ve deprem haritası öğrenilebiliyor. İşte, 2019 yılına ait tüm Türkiye ve İstanbul canlı deprem risk haritası sorgulama ekranı
#Fay Hattı5.8 lik İstanbul depreminin ardından, "Fay hattı nedir? Fay hattı nerelerden geçiyor?" soruları vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri oldu. Türkiye'nin altında bulunan fay hatlarının hangi bölgelerden geçtiğini öğrenmek isteyenler, konunun detaylarını araştırıyor. Peki, fay hattı nedir? AFAD'ın verilerine göre fay hattı hangi bölgelerden geçiyor? İşte, MTA ve AFAD'ın Türkiye fay hattı haritası ile ilgili tüm detaylar.
#Fay Hattı Nedir?Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından geliştirilen Türkiye fay hattı haritası, vatandaşların erişimine açıldı. Yurdun birçok bölgesinde yer alan fay hatlarının haritasını çıkaran MTA ve AFAD, haritayı vatandaşların erişimine açtı. İşte, 2019 yılına ait Türkiye fay hattı haritası
#Fay HattıJEOLOJİ Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı ve Yüksek Jeoloji Mühendisi Engin Er, 30 Kasım tarihinde meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki Yalova depreminin beklenen büyük Marmara depremi öncesi yöneticiler ve vatandaşlar için uyarı niteliğinde olduğunu söyledi. Er, beklenen Marmara depreminin İtalya’dan dahi hissedilebileceğini vurguladı.
#Bursa