Sevilen sokak lezzetlerimizden midye dolması MasterChef ekranlarıyla birlikte sofralarımıza geliyor. Midye dolması, midyenin pişirildikten sonra iç pilav ile doldurulmasıyla yapılan bir çeşit dolma türüdür. Evde yalancı midye dolması tarifi için izleyiciler araştırmalara hız kazandırdı. Peki, midye dolması nasıl yapılır? İşte, MasterChef midye dolması tarifi ve malzemeleri...
#Midye Dolma TarifiAdana’nın milli yemeği şırdan kebaptan sonra en çok tercih edilen bir lezzet. Adana’nın yöresel nitelikteki yiyeceği olarak kabul edilmektedir. O kadar çok sevilir ki, bir çok yerde hemen hemen her sokak başında bir şırdancıya rastlamak mümkün. Bu lezzetin popülaritesi artık İstanbul’da da günden güne artıyor. Bir çok yerde şırdancı dükkanları açılmaya başladı. Bu mekanlarda şırdanla beraber, adana yöresine özel sakatatlar, çorbalar, kokoreç ve midyeler satışa sunuluyor. “Peki, şırdan nedir?” diye soracak olursanız, şöyle açıklayayım...
#ŞIRDANEn sevilen sokak lezzetlerimizden midye dolma bir o kadar dikkatli yenmesi gereken bir üründür. Türkiye’de midye dolması çok meşhur birçok mekan ve satıcı var. Ancak siz dışarıda yediğiniz midyelere güvenemiyorsanız bu lezzeti evinizde de yapabilir gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz. Peki, evde midye dolması nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte, midye dolma tarifi detayları...
#Midye DolmaBir yanda kabuklarını yavaşça aralayıp limon sıktıktan sonra beşer onar mideye indirdiğimiz midye dolma... Diğer yanda tarator eşliğinde, çıtır çıtır kızarmış midye tava... Okurlarımız bu hafta sosyal medyada bu iki lezzeti kıyasladı, hangisini daha çok sevdiklerini anlattı. The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın şefi Hakan Süve evde midye dolma ve midye tava yapmak isteyenler için tariflerini püf noktalarıyla birlikte paylaştı.
#MidyeMidye dolma kara veya mavi midyenin pişirildikten sonra iç pilav ile doldurulmasıyla yapılan bir çeşit dolmadır. En sevilen sokak lezzetlerimizden olan midye dolma Türkiye'nin özellikle Ege ve Marmara Bölgelerinin bazı illerinde yapılır. En çok da İzmir ilinde meşhursa da midye dolmayı çoğunlukla Mardinliler yapmaktadır. Peki, midye dolma evde nasıl yapılır? İşte evde midye dolma tarifi, malzemeleri ve yapımı...
#Midye DolmaSalgın bizi favori sokak lezzetlerimizden de kopardı. Birçok insan hijyen kaygısıyla bu yemeklerden uzak duruyor. Geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin en popüler 10 sokak yemeğini sıralayınca bu lezzetlerin evde hazırlanıp hazırlanamayacağını merak ettik. Ünlü şeflerin ve restoranların kapılarını çaldık. Tarifler derledik...
#GazetehaberleriŞüphesiz her ülkenin, her bölgenin kendine ait, yılların birikimiyle oluşmuş sokak lezzetleri kültürü vardır. Kokoreç, midye, döner, nohut pilav bizimkilerden birkaçı. Gelin görün ki son araştırma yine akılları baştan aldı. Birçok üründe tifoya neden olan bakteriler tespit edildi. İyi de sokaktakinin lezzeti de bir başka! “Öyleyse nereden yiyeceğiz? Nelere dikkat edeceğiz?” Cevabını sokak lezzetlerinin ‘ustaları’ verdi.
#YazarMidye, birbirine eklemlenmiş iki parçalı kabukları olan deniz ürünlerinden biridir. Tava ve dolmasıyla bilinen midyeyi yaparken en önemli nokta temizlik aşamasıdır. Peki, midye nasıl temizlenir? Evde midye dolması nasıl yapılır? İşte, midyeyle ilgili en çok merak edilenlerin yanıtları...
#Evde MidyeMidye dolma Türk sokak lezzetlerinin başında geliyor. Seveni olduğu kadar sevmeyeni de olan midye dolma, hemen hemen her sokak başında ya da dükkanda satılıyor. Üzerine limon sıkılarak tüketilen ve kolaylıkla bulunan midye dolmayı evinizde yaptığınızda, şüphesiz ki daha lezzetli olacaktır. Peki, midye dolma nasıl yapılır? Midye dolma malzemeleri nelerdir? Siz de evde bu lezzeti hazırlamak istiyorsanız tarifimize göz atabilirsiniz.
#Evde Midye Dolma Nasıl Yapılır?Hayatlarını midyenin dolmalaşma serüvenine adamış iki aile. Midyeci Pamuk ailesi 33 yıldır, Midyeci Şakir ise 47 yıldır bu işte. İki aile hafta sonları günde toplam 20 bin midye satıyorlar. Çoluk-çocuk, torun-tombalak, gelin-görümce, elti-kayınbirader hepsi bir arada çalışıyor. Yaşamları da bir. Midyeden kazandıkları parayla apartman dikmişler. Midyeci Pamuk ailesinin apartmanı İzmir Kadifekale’de, Midyeci Şakir ailesininki ise Eski İzmir’de… Sabahın kör vakti evlerine konuk olduk; dolma olup midelerimize inene kadar midyenin başına neler geldiğini öğrendik.
#Midye DolmaSon dönemlerde kaçış rotalarının göz bebeği haline gelen Bozcaada gelenleri dinlendiren, yenileyen, tedavi eden, tarihi ve mitolojik gücü ile adeta büyüleyen bir yer. Bozcaada’da bu hafta sonu bağ bozumu şenlikleri var, önümüzdeki hafta da ‘Yerel güzeldir’ sloganıyla dikkat çeken yerel lezzetler festivali düzenleniyor.
#Bozcaada Gezi RehberiBurası yaratıcısının imzasını çok güçlü olarak taşıyan, nevi şahsına münhasır bir mekân. Görmüş geçirmiş ve çok boyutlu biri olan Ece Hanım’ın evinin uzantısı gibi bir yer. Ece’nin malzeme seçme, yemek tasarlama ve pişirme hüneri kadar yaşam felsefesi ve tarzının, mekânın her yerine yansıdığını söyleyebilirim.
#Vedat MilorBurası yaratıcısının imzasını çok güçlü olarak taşıyan, nevi şahsına münhasır bir mekân. Görmüş geçirmiş ve çok boyutlu biri olan Ece Hanım’ın evinin uzantısı gibi bir yer. Ece’nin malzeme seçme, yemek tasarlama ve pişirme hüneri kadar yaşam felsefesi ve tarzının, mekânın her yerine yansıdığını söyleyebilirim.
#Ece AksoySizi bilmem ama ben her gezi için bir bahane bulurum. Bazen saçma sapan, bazen de inandırıcı olur. Zaten yola çıkmayı aklıma koymuşumdur. Hatta bazen bahaneyi yolda bulurum. Kimi zaman bilinmedik bir coğrafyayı keşfetmeye niyetlenirim. Bu bahaneyle başladıklarım, zorlu yolculuklardır. Uzun yürüyüşler, dik yokuşlar, ormanlar, nehirler, çadırlar, kuş sesleri, karanlık geceler vardır içinde.
Siz de deniz kenarında 100 tane midye dolmayı mideye indirdikten sonra acaba bunlar nasıl hazırlanıyor diye düşünenlerden misiniz? Bu pilavı kim pişiriyor? Bu midyeleri kim elleriyle tek tek dolduruyor? Evde mi yapılıyor? Restoranlardan mı plajlara dağılıyor? Kafanızda bu soruların bin bir türlüsü uçuşuyor değil mi?
Haliç’in temizlenmesi, Feshane’nin yapılması, bölgedeki büyük restorasyon çalışması ve Haliç’e marina söylentileri sonucu, Balat sahilinde inceden bir canlanma var. Sahil boyunca izbe görüntü değişiyor, kırık dökük imalathaneler elden geçirilip birbirinden güzel mekanlar açılıyor.