Mezopotamya, tarih ve kültürel açıdan en değerli coğrafyalardan biri. Dicle ve Fırat nehirleri sayesinde çok bereketli olan Mezopotamya bu özelliği ile birçok uygarlığın savaşmasına neden olmuştur. Tarihteki ilk edebi eserler bu coğrafyada yazıldı, burçlar ilk olarak Mezopotamya’da keşfedildi. Peki, Mezopotamya neresi? Mezopotamya illeri (9 il) hangileri? İşte Mezopotamya'nın tarihi
#MezopotamyaNemrut Dağı’nı da kapsayan GAP turunun adı ‘Mezopotamya’ olarak değişince bölgeye gelen turist sayısı yüzde 30 oranında arttı. İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, “Bienal canlandırdı, Mezopotamya ismi şahlandırdı. Artışın yüzde 100’e çıkacağını düşünüyoruz” dedi.
#GAP TuruUNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Nemrut Dağı’nı da kapsayan Gap Turu’nun adı ‘Kapadokya’ model alınarak Mezopotamya Turu olarak değiştirildi. İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, ‘GAP Turu’ adıyla pazarlamanın dünyada tanınırlık açısından yanlış olduğunu belirterek, “Bu illeri ‘Mezopotamya’ markasıyla tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz” dedi.
#Nemrut DağıMezopotamya şehir devleti Babil, iki kez önemli bir dünya imparatorluğu haline geldi. İki büyük genişlemesi, diğer iki önemli Mezopotamya kültürü olan Sümerler ve Asurlar'ın yanında tarihte bir yer edinecek kadar dikkate değerdi. Peki, Babil medeniyeti nerede kurulmuştur ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Babil Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye, Suriye'de iç karışıklıkların başladığı Mart 2011'den itibaren dil, din, ırk ayrımı gözetmeden tüm mağdurlara, mazlumlara kapısını, gönlünü, sofrasını, yüreğini açmıştır. Bu gönül zenginliği dolayısıyla milletimizle gurur duyuyoruz" dedi. Uluslararası toplumun, ABD ve Rus yönetimlerinin samimi davranması gerektiğini belirten Davutoğlu, ''Tek tek elimizde Rusya'nın attığı her bombanın nereye düştüğünün bilgisi var. 6 bini aşkın sortinin yüzde 90'ı sivillere ve ılımlı muhalefete atıldı, sadece yüzde 10'u DEAŞ'a. Her bir bombanın düştüğü yerin bilgisi elimizde ve bunu ABD de Birleşmiş Milletler de bütün uluslararası toplum da biliyor. Artık bu gidişe bir 'dur' demenin vakti gelmiştir'' ifadelerini kullandı.
#Başbakan DavutoğluSon yüzyıl içerisinde dünyayla birlikte Türkiye’de de kelebek türlerinde azalma oldu. Buna rağmen bir "kelebek cenneti" olan Türkiye’de 22’si endemik, yani sadece Türkiye’ye özgü, toplam 390 farklı tür yaşıyor. Ancak ne yazık ki 9 endemik türün nesli tükenmek üzere. Doğa Derneği’nin yayımladığı rehber kitapta, 310 tür hakkında fotoğraflar ve detaylı bilgiler bulunuyor. Kelebekleri bu rehberle tanıdıktan sonra, siz de doğa korumacılığı çalışmalarına katılabilirsiniz.