Modern zamanlara rağmen varlıklarını sürdüren kraliyet aileleri dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca kişinin her zaman ilgisini çeker. Bu, geçmiş yıllarda da böyleydi... Ama günümüzde biraz daha farklı bir durum var.
#Kraliçe MaryDünyanın zengin ve soylu ailelerinden birinde dünyaya gelmek insana daha hayatının başında bir ayrıcalık sağlar kuşkusuz... Zenginlik, şan, şöhret ve çok önemli bir gelişme olmadıkça gelecek kaygısı taşımamak herkesin hayalindeki yaşamın bir parçası.
#Prenses ElisabethSıradan ailelerde dünyaya gelip evlilik yoluyla kraliyet ailelerine katılan ve 'prenses', 'düşes' hatta 'kraliçe' olan birçok genç kadın var. Bu durum genel anlamda 'peri masalı' olarak nitelendiriliyor. Bunun en çarpıcı örnekleri arasında İngiliz kraliyet ailesinin göz önündeki gelinleri Kate Middleton ile Meghan Markle yer alıyor. Hiçbir soyluluk unvanı bulunmayan ama "Hollywood'un prensesi" olarak anılan Grace Kelly'nin Monako Prensesi olması, sonra tek oğlu Albert ile evlenen Zimbabwe'li olimpik yüzücü Charlene Wittstock'un da 'prenses tahtına' oturması bunun örneklerinden.
#Prenses Martha Louiseİnsan herhangi bir kraliyet ailesinde dünyaya gözlerini açınca elbette sıradan kişilerin hayal bile edemeyeceği ayrıcalıklara sahip olur. Dışarıdan bakılınca 'rüya gibi' bir hayat sürdürdüğü düşüncesi oluşur.
#Prenses VictoriaDünyanın zengin ve soylu ailelerinden birinde dünyaya gelmek insana daha hayatının başında bir ayrıcalık sağlar kuşkusuz... Zenginlik, şan, şöhret ve çok önemli bir gelişme olmadıkça gelecek kaygısı taşımamak herkesin hayalindeki yaşamın bir parçası.
#Prenses BeatricePeri masallarına inanır mısınız? Kimsenin aklından geçeni bilemeyiz ama çok belli ki dünyanın bir yerlerinde milyonlarca kişi var bu tür "mutlu sonla" biten peri masallarına inanan. Hani o, özellikle de belli bir kuşağın hafızasında yer eden cümleyle özetlenen bir son: Onlar ermiş muradına, sonsuza kadar mutlu yaşamışlar.
#Kate MiddletonÜnlülerin düğünlerine meraklı mısınız? Sadece gösteri dünyasının ünlüleri değil burada söz konusu olan... Kimi zaman tıpkı birer magazin figürü olarak algılanan kraliyet ailesi üyelerinin düğünlerini de buna ekliyoruz. Eğer bu tür etkinliklere uzaktan da olsa tanık olmayı seviyorsanız size iyi bir haber...
#Prenses Martha LouiseSon iki haftadır bütün dünyada kelimenin tam anlamıyla bir "Leonor fırtınası" esiyor... Ne tür bir fırtına mı bu? Bilenler, İspanya'nın gelecekteki kraliçesi Prenses Leonor'dan söz ettiğimizi bilir.
#Prenses İngrid AlexandraBir ailenin çocuğunun 18 yaşına gelmesi büyük bir olay kuşkusuz... Artık çocukluk ve ergenlik dönemi sona ermiş ve bin bir emekle baktığınız çocuğunuzun hayatında yeni bir sayfa açılmıştır. Bir yanda gençliğin kavak yelleri esmeye devam eder diğer yandan da yeni sorumluluklar başlar.
#Danimarka Kraliyet AilesiŞöyle bir geriye dönüp bakın... Eğer bu işin meraklısıysanız, dünya üzerindeki kraliyet aileleriyle ilgili çok fazla bilginiz vardır. Ama tabii onların görmenizi istediği kadarıyla. Ya da sık sık basına yansıyan söylentilerden kendinizce yorumlar yaparsınız.
#Danimarka Kraliyet AilesiBüyük gün için geri sayım bitti... Artık sıra aylar öncesinden hazırlanan programı uygulamaya geldi. 70 yıl sonra İngiltere'de ilk kez gerçekleşecek olan Kral 3. Charles'ın taç giyme töreni bugün Londra'daki Westmister Abbey'de gerçekleşecek.
#KRAL 3. CHARLESDünyanın dört bir yanındaki basın organlarında birçok haber ve ondan daha fazla da iddia okuyorsunuz aylardır. Üstelik bunların sonu gelecek gibi görünmüyor. O büyük günde, kimler orada olacak, kimler uzaktan bakacak... Kim, kiminle nerede oturacak... Daha da önemlisi kimler ne giyecek, hangi mücevherleri takacak. Bütün bunlar çok uzun süredir dünya gündemini meşgul ediyor. O büyük gün geride kaldıktan sonra da yine aylarca konuşulacak görünüşe göre.
#Kral 3. CharlesBazı çevreler tarafından tartışmalı görülse de Nobel Ödülleri, dünyanın en saygın ödüllerinden biri. İsveç kraliyet ailesinin ev sahipliğinde düzenlenen geleneksel akşam yemeği de yılın son günlerinin en önemli ve gösterişli etkinliklerinden. Tüm dünyayı kasıp kavuran Covid 19 pandemisi yüzünden iki yıl yapılamayan tören, önceki akşam Stockholm Şehir Salonu'nda 1500 konuğun katılımıyla gerçekleşti. Nobel Ödülleri'ni kazananlar bir yana işin vitrininde yine İsveç kraliyet ailesi vardı. İki yıllık aradan sonra yine en şık giysileri ve göz alıcı taçlarıyla, mücevherleriyle diğer davetlilerin ve kamuoyunun karşısına çıktı aile üyeleri. Bunlar arasında özellikle biri vardı ki ailenin diğer üyelerini gölgede bıraktı. Üstelik moda uzmanlarına göre kayınvalidesi ve görümcesinden daha şık bir görüntü sergilemediği halde.
#İsveç Kraliyet AilesiSıradan ailelerde dünyaya gelip evlilik yoluyla kraliyet ailelerine katılan ve 'prenses', 'düşes' hatta 'kraliçe' olan birçok genç kadın var. Bu durum genel anlamda 'peri masalı' olarak nitelendiriliyor. Bunun en çarpıcı örnekleri arasında İngiliz kraliyet ailesinin göz önündeki gelinleri Kate Middleton ile Meghan Markle yer alıyor. Hiçbir soyluluk unvanı bulunmayan ama "Hollywood'un prensesi" olarak anılan Grace Kelly'nin Monako Prensesi olması, sonra tek oğlu Albert ile evlenen Zimbabwe'li olimpik yüzücü Charlene Wittstock'un da 'prenses tahtına' oturması bunun örneklerinden.
#Norveç Prensesi Martha LouiseKrallar, kraliçeler, prensler ve prensesler, giydikleri gösterişli elbiseler, taçlar ve yaşadıkları görkemli saraylar dünyanın birçok ülkesi için artık geçmişte kaldı belki... Ama hala Avrupa'nın ortasında birçok ülke için bütün bunlar masallara ya da çok uzak geçmişe ait değil. Belli ülkelerde hala krallar, kraliçeler, onların taçları ve tahtları var. Hatta yeni kuşaklarda, monarşiyi sürdürecek veliahtları da!
#Prenses LeonorBütün dünyanın gözü, yakında başlayacak olan bir davada. Sanık sandalyesinde oturacak kişi ise her adımları milyonlarca kişi tarafından takip edilen İngiliz kraliyet ailesinin üyelerinden biri. Kraliçe 2. Elizabeth ile geçen yıl ölen eşi Prens Philip'in ortanca oğlu Prens Andrew. Kimilerine göre Kraliçe'nin en gözde çocuğu... Ama bu bile onu içinde bulunduğu durumdan kurtarmak için yeterli değil.
#Kraliyet SkandallarıEğer, çoğu sembolik de olsa hala varlıklarını sürdüren kraliyet aileleriyle ilgiliyseniz özellikle de İngiliz kraliyet ailesi hakkında bilmediğiniz ayrıntı kalmadı büyük olasılıkla. Her bir üyesi kendi başına bir olay olan bu aileyle ilgili her şey, kimi zaman iddia şeklinde de olsa gazete manşetlerinden inmiyor.
#Mette Marit“Arap Baharı’nın ardından Tunus’ta çoğulcu bir demokrasi için gösterdiği çabalardan ötürü” Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, dün törenin ardından CNN'e konuştu. Dörtlüden Tunus Genel İşçi Sendikası Başkanı Hüseyin Abassi, Türkiye’yi Ortadoğu’da yaşanan olaylardan sorumlu tutarken, CNN sunucusu Abassi'nin sözünü kesti.
#Tunus Ulusal Diyalog DörtlüsüMardin Savur’da dünyaya gelen bilim adamı Aziz Sancar’ın 2015 Nobel Kimya Ödülü aldığı töreni gururdan gözyaşı dökerek izledik. İsveç Kralı’nın elinden ödülünü alan Sancar Hürriyet’e açıkladı: “Ödülü 19 Mayıs’ta Türkiye’ye gelerek Anıtkabir’de Atatürk’e bırakacağım.” Sancar, kendisini yetiştiren, okutan Cumhuriyet’e çok şeyler borçlu olduğunu belirterek “Bu ödül Ata’mız sayesinde alınmıştır” dedi. Sancar’ı ‘büyük’ yapan özellikleri düşününce tablo şu: Kendisini okutan Cumhuriyet’i hiç unutmamış. Yaptığı işi ve hayatını hiç siyasallaştırmamış. Çok mütevazı. Abisinin oğlunun deyişi ile ‘hep toprağa değerek yaşayan bir insan’.
#NobelNorveç'te asrın canisi Anders Behring Breivik tarafından 22 Temmuz 2011’de gerçekleştirilen silahlı saldırıların dördüncü yılındaki anma törenlerinde konuşan Başbakan Erna Solberg, Suruç’ta yapılan terör saldırısına da değindi. Ütoya Adası'ndaki gençlik kampını basan Breivik, çoğu üniversite öğrencisi 69 kişiyi öldürmüştü.
#Suruç