60’ların başında Almanya’ya işçi olarak giden emekçiler... Bilmedikleri bir coğrafya ve kültürde, sarıldıkları dal olarak memleketten ezgiler, kokular taşıyan bir yaren: Müzik... Cem Kaya imzalı ‘Aşk, Mark ve Ölüm’ gurbetçilerin geniş yıllara yayılmış serüvenlerini zengin bir görsel dil, sağlam arşiv görüntüleri ve eğlenceli anılar eşliğinde anlatan etkileyici bir belgesel.
#AlmanyaBu yıl 72’ncisi düzenlenen Uluslararası Film Festivali Berlinale’nin Panaroma bölümünde gösterilen yönetmen Cem Kaya’nın üçüncü belgesel filmi ‘Aşk, Mark, Ölüm’ Almanya’ya 1961 yılında başlayan işçi göçünün tarihini bir anlamda müzikal açıdan anlatıyor. Belgeselde, ‘Köln Bülbülü’ olarak bilinen Yüksel Özkasap, geçtiğimiz yıllarda vefat eden Berlinli sanatçı Hatay Engin, 1981’de Almanya’ya siyasi sürgün olarak gelen ve kurduğu ‘Die Kanaken’ adlı grubuyla Almanca albüm yaparak konserler veren Cem Karaca, Aşık Metin Türköz, bağlama virtüözü İsmet Topçu gibi birçok sanatçı yer alıyor. Kaya ile belgesel filmin hikâyesi ve gurbetçilerin müzikleri üzerine konuştuk...
#Uluslararası Film Festivali BerlinaleBu yıl 72’ncisi düzenlenen Uluslararası Film Festivali Berlinale’nin ‘Panaroma’ bölümünde, ‘Aşk, Mark ve Ölüm’ adlı belgesel filminin dünya prömiyeri yapıldı. Alman kamu televizyon kurumları WDR, RBB ve Arte’nin ortak yapımı olan filmin yönetmenliğini Cem Kaya yapıyor.
#Uluslararası Film Festivali BerlinaleAlmanya’ya 1962’de gelen Kayserili Metin Türköz, burada Türk işçilerin sorunlarını türkülere dökerek çıkardığı 80’den fazla plakla, birinci nesil Türklerin yaşadığı vatan hasretini ve o dönemdeki gurbet acısını bugüne aktarıyor. İstanbul’daki Sirkeci garından trenle Köln’e gelen birinci kuşak işçilerden 82 yaşındaki Türköz, ‘Alamanya Alamanya, Türk gibi işçi bulaman ya’ ismiyle çıkardığı plağın öyküsünü ve 57 yıllık göç hikâyesini anlattı.
#Metin TürközObjektif Kültür Merkezi (OKM), Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kapsamında ve kuruluşunun 20’nci yıl dönümünde, Nâzım Hikmet’in, Kurtuluş Savaşı’nı bölümler halinde anlattığı destandan uyarlanan, Anadolu insanının kurtuluş mücadelesini anlatan ‘Kuvâyi Milliye Destanı’ adlı oyunu seyirciyle buluşturdu.
#ALMANYANazım Hikmet’in ölümsüz eseri Kuvâ-yi Milliye Destanı’ndan uyarlanan, Anadolu insanının kurtuluş mücadelesini anlatan ‘Kurtuluş Savaşı Destanı’ adlı oyun, Avrupa’da ilk kez Nürnberg Objektif Kültür Merkezi’nde (OKM) seyirciyle buluştu.
#Kurtuluş Savaşı DestanıTürkiye’de yaşanan son tartışmaların ardından, farklı üniversitelerden 611 profesör, doçent ve yardımcı doçent bir bildiri yayınladı. Aralarında Prof. Dr. Daron Acemoğlu ve Prof. Dr. Dani Rodrik dahil dünyaca ünlü akademisyenlerin de bulunduğu grup, fikir ve ifade özgürlüğü vurgusu yaptı.
#AkademisyenlerLYS-4 (Sosyal Bilimler) bugün yapıldı. Sınavın ardından soruları değerlendiren uzmanlar, genel olarak testlerin kolay olduğunu söylediler. Daha önce hiç tam yapanın çıkmadığı tarih testinin bu sene orta zorlukta olduğunu belirterek, “Tam yapan öğrenci sayısının çok olacağını düşünüyoruz” dediler.
Trabzonspor Kulübü'nün 67. Seçimli Genel Kurulu’nun ikinci günü 9 Mayıs Spor Salonu'nda devam ediyor. Kongre oy sayma sürecinde kıran kırana bir mücadeleye sahne oldu. İlk sandıklarda Muharrem Usta fark yapmışken son sandıklarda farkı kapatan Hacıosmanoğlu 13. sandıkta öne geçmeyi de başardı. Kongrede oy sayma süreci sona ererken resmi olmayan sonuçlara göre İbrahim Hacıosmanoğlu, Trabzonspor'un yeni başkanı oldu.