TİCARET Bakanlığı, etiketsiz deterjanlardan uzak durulması gerektiğini belirtti. ’Nikrik’ yani kuvvetli asit deterjanlarda sağlığı en çok tehdit eden kimyasal madde. Bu asidin deterjanlarda belli bir miktarda bulunması gerekirken, değeri aştığı tespit edilen ürünler toplatılıyor. Deterjanların yanlış kullanımı da istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor. İki deterjan ürününün birbirine karıştırılması ölüme bile neden olabilecek kazalar ortaya çıkarabiliyor. Bu nedenle iki farklı deterjanın asla karıştırılmaması gerektiğinin altı çiziliyor.
#Ticaret Bakanlığı Tüketicinin KorunmasıKAÇAK olarak merdiven altı üretilen ve zararlı maddeler barındıran ürünler çocuklarımız için tehlike saçıyor. Kıyafet, oyuncak, bebek ve çocuk ürünleri üzerinde yapılan denetimlerde pek çok kimyasal maddeye rastlanırken, bebek ve çocuk kıyafetlerindeki aksesuarlarda tespit edilen ’nikel’ başı çekiyor.
#Kanserojen MaddeTicaret Bakanlığı yeni bir düzenleme yaparak oyuncaklar, bebek ve çocuk malzemelerinde kullanılan bazı kimyasal maddelerin kullanım limitlerini düzenledi . Oyuncaklardaki kurşun, krom, fenolün, bisphenol limit değerleri düşürüldü. Böylece oyuncakların içindeki kimyasal miktarlar çocuklara zarar vermeyecek boyuta çekildi. Denetimler devam ederken oyuncaklarda rastlanan fitalat, bisphenol a ve kurşunun çocuklar için tehlike oluşturduğunun altı çiziliyor. Bu kimyasal maddelere karşı ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar var.
#Ticaret BakanlığıTİCARET Bakanlığı Piyasa Gözetim ve Denetim Daire Başkanı Meral Karaaslan, "2019’un ilk 9 ayında 1 milyon 601 bin 187 ürün denetlendi. Bunun 19 bin 849’unu güvensiz olarak tespit ettik. Tekstil sektörüne neredeyse sıfıra yakın güvensizlik var" dedi.
#Güvensiz ÜrünOkulların açılmasına az bir süre kala Ticaret Bakanlığı tarafından kırtasiye ürünleri ve okul kıyafetlerinin satıldığı iş yerlerinde denetimler gerçekleştirildi. Denetimlerde vatandaşlara özellikle ürünlerin üzerinde bulunan "CE" işareti hakkında bilgiler verilerek, merdiven altı ürün alınmaması konusunda uyarı yapıldı.
#KırtasiyeTicaret Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Dairesi Başkanı Meral Karaaslan:"2018’in 8 ayında 27 firmada 45 bin 824 üründe problem olduğunu belirledik. Daha az firma sayısına karşılık güvensiz ürün sayısı 7 kat arttı.2017 yılında toplam 54 firmanın 6 bin 620 ürününde güvensizlik tespit ettik.2017’nin tamamında 1 milyon 920 bin adet ürün incelenirken, 2018'in 8 ayında bu miktarın 3,5 milyona çıkması da güvensiz ürün sayısının 7 kata yükselmesinde etkili oldu. Güvensiz ürünlerde imitasyon takı ilk sırayı aldı" açıklamalarında bulundu.
#Ticaret BakanlığıTicaret Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Dairesi Başkanı Meral Karaaslan, 2018’in 8 ayında 27 firmada 45 bin 824 üründe problem olduğunu belirlediklerini belirterek, "Daha az firma sayısına karşılık güvensiz ürün sayısı 7 kat arttı." dedi. Meral Karaaslan açıklamasının devamında "2017 yılında toplam 54 firmanın 6 bin 620 ürününde güvensizlik tespit ettik" dedi.
#İHKİBOkul sezonunun yaklaşmasıyla defter, çanta, kalem, matara, silgi gibi kırtasiye ürünlerinin satışları bir hayli arttı. İstanbul Eminönü ve Tahtakale’de yaptığımız gözlemler söz konusu ürünlerde artan denetimler sayesinde kalitesiz ürün satışının azaldığını gösteriyor. Ancak özellikle işportada sağlıksız kırtasiye ürünlerin satışı sürüyor.
#Kırtasiye ÜrünleriGüvensiz ürüne savaş açan Bakanlık denetim sahasını internete de taşıdı. Halk sağlığını hiçe sayarak sözde ‘ilaç’ satan 5 bin 300 internet sitesi kapatıldı. TİTCK Başkan Yardımcısı Tan, vatandaşları bu ürünleri eczaneden almaları konusunda uyardı.
#Sahte İlaçİstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "2015 yılında ithal edilen 14 milyar dolarlık ürün denetledi. Bu denetlemelerde 'kirli' çıkan ürünlerin yüzde 49'unu Çin menşeli ürünler oluşturuyor" dedi.
#Alper Sadık ToközlüGümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2011’de yüzde 38,64 olan güvensiz ürün oranı 2012’de yüzde 8,73’e düşmesine karşın 2013’de yeniden yüzde 17,5’e yükseldi. Böylece denetimi yapılan her 5 ithal üründen birinde kanser ve güvenlik riski tespit edildi.