5 Haziran’da uygulanacak Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav için geri sayım başladı. Bu süreçte ebeveynlerin çocuklarıyla olan iletişimi ve desteğinin oldukça önemli olduğunun altını çizen MEF Okulları Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü, ebeveynlere sınav öncesi rehber olacak bazı önerilerde bulundu:
#LGS17 Eylül’de okullar açılıyor. Özellikle okula yeni başlayacak çocukların bu dönemde desteğe ihtiyacı olacak. Uzmanlar uyum sürecine dikkat çekiyor, çocuğun okulda kendini güvende ve rahat hissetmesi için zamana ihtiyacı olacağını hatırlatıyorlar.
#EğitimSon günlerde yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili ailelere uyarılarda bulunan uzmanlara göre, 5 yaşından itibaren onlarla şiddet olayları ve nedenleri konuşulabilir. Bu hem onları doğru bilgilendirmek, hem de sorularına yanıt vermek açısından önemli. Ancak bu ortamda onların kendilerini güvende hissetmeleri için rutin hayatın devam etmesi gerekiyor. Yani çocukların okula gitmesi, oyun oynayıp kitap okumasının sağlanması lazım.
#MEF OkullarıYapay zekanın eğitim sektöründe yaygınlaşması, öğretim ve öğrenme süreçlerinde yeni fırsatlar sunarken aynı zamanda belirli zorlukları da beraberinde getiriyor. Bu teknolojinin benimsenmesi, bilgi aktarımı ve eğitim deneyimlerinin geleceği üzerinde derin etkilere sahip.
#Konuk YazarÜniversite tercih maratonu başladı. Süreç 14 Ağustos’a kadar devam edecek. Adaylar ve aileleri tercihler öncesi daha sağlıklı karar verebilmek için üniversiteleri ziyaret edip bilgi alıyor. Uygulamaları yerinde görmek için İstanbul’daki üniversiteleri veliler ve öğrenci adaylarıyla dolaştık.
#Gazetehaberleri27 Haziran Cumartesi ve 28 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek YKS’ye artık çok az zaman kaldı. Bu yıl sınava girecek adaylara eğitim uzmanları neler öneriyor? Sınav öncesi ve sınav sırasında nelere dikkat edilmeli? İşte YKS adaylarının dikkatle gözden geçirmesi gereken birbirinden değerli öneriler:
#YksPsikolog Prof. Dr. Acar Baltaş, Türkiye’de geniş kitlelere, psikolojinin insan ihtiyaçları ve iş hayatının sorunları için bir çözüm olduğunu gösteren öncülerden biridir. Stres ve beden dili kavramlarını Prof. Dr. Zuhal Baltaş’la birlikte Türkiye’ye tanıttı. 1989 yılında yayınlanan “Üstün Başarı” kitabı öğrenmenin nörobilimsel temelleri ile öğrencilerin ihtiyaçları arasında köprü kuran ilk çalışma oldu.
#Acar Baltaş15-16 Haziran’daki Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesi uzmanlardan üniversite adaylarına öneriler geldi: “Yoğun bir ders programı yerine soru çözümlerine odaklanın. Belgelerinizi akşamdan hazırlayın. En geç yarım saat kala sınav yerinde olun. Yapamadığınız soruyu geçin, turlama tekniğini kullanın.”
#GazetehaberleriSeçim telaşında pek konuşulamadı ama Necmeddin öğretmen okulda şiddetin kurbanı oldu. Gebze Atatürk Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Necmeddin Kuyucu, 11’inci sınıf öğrencisi F.C.’nin bıçaklı saldırısı sonucu hayatını kaybetti. F.C. ocak ayında okul disiplin kurulu kararıyla 3 gün uzaklaştırma cezası almıştı. Bu olay maalesef okulda şiddetin ilki değil, umarız sonuncusu olur.
#Necmeddin KuyucuSeçim telaşında pek konuşulamadı ama Necmeddin öğretmen okulda şiddetin kurbanı oldu. Gebze Atatürk Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Necmeddin Kuyucu, 11’inci sınıf öğrencisi F.C.’nin bıçaklı saldırısı sonucu hayatını kaybetti. F.C. ocak ayında okul disiplin kurulu kararıyla 3 gün uzaklaştırma cezası almıştı. Bu olay maalesef okulda şiddetin ilki değil, umarız sonuncusu olur.
#YazarMEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin her bölümündeki öğretmen adayları 2’nci sınıfta zorunlu olarak ‘Kültürel Beceri’ dersini alıyor. Bu derste bir müzik aleti çalmayan, halkoyunu oynamayan, dans etmeyen, şarkı söylemeyen ya da bir sanatı öğrenmeyen üst sınıfa geçemiyor. Yeteneği olan bir alanda haftada 2 gün ders alan öğrencilere önce 4 kişilik bir heyet not veriyor. Adaylar yıl sonu notunu ise performanslarını sergiledikleri halk jürisinden alıyor.
#EğitimUzmanlık alanları çocuk, genç ve yetişkin psikiyatrisi olan Prof. Dr. Yankı Yazgan, ‘Sınıfımda Prematüre Var’ konulu seminerle eğitimcilere ve eğitimci adaylarına seslendi. Seminerde prematüre ebeveyninin ruh sağlığını korumaya yönelik programların gerekliliğine değinildi.
#Prematüre‘Okulda Üniversite Modeli’ projesiyle 2014-2015 eğitim öğretim yılında 4 öğretim üyesi Ayazağa İlköğretim Okulu’nda matematik derslerine girdi. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünden akademisyenlerse öğrencilere iki ders dönemi boyunca danışmanlık yaptı. Projenin geliştiricisi Prof. Dr. Mustafa Özcan yıl sonu değerlendirme toplantısında, “Akademisyenlerimizin ders verdiği sınıflarda matematikteki performans yüzde 46 arttı” dedi.
#BaşarıKurulduğu günden bu yana ulusal ve uluslararası alanda eğitimin öncü kurumlarından MEF Eğitim Kurumları, bu alandaki deneyim ve misyonunu, yükseköğretimde farklılık yaratan bir üniversite ile sürdürmeyi hedefliyor. İbrahim Arıkan Eğitim ve Bilimsel Araştırmaları Destekleme Vakfı tarafından kurulan MEF Üniversitesi; yüksek öğretimde yenilikçi eğitim-öğretim modeli, akademik yapılanması, ulaşılabilir yönetim anlayışı ile fark yaratmaya hazırlanıyor.
İlköğretim ya da anaokuluna gitme çağına gelen çocuğu olan aileleri şu aralar tatlı bir telaş sarmış durumda. Çünkü, Türkiye'nin gözde ilköğretim okulları arasında yer alan kurumlara, önümüzdeki öğretim dönemi için başvurular başladı. Çocuklarının iyi bir eğitim almasını isteyen veliler, bu okullara başvurarak kuralara katılıyor ya da mülakatlara tabi tutuluyorlar.<br>