Merhaba lezzetsever dostlarım... Bu yılbaşında yeni yılı saray sofrası dokunuşlarıyla karşılamaya ne dersiniz? Havalar iyice soğumuş, bir de yeni yıla çok az bir zaman kalmışken, yılbaşı sofralarınız için saray mutfağının ve sultanların gözbebeği olan ayva tatlısı ile geldim. Kış meyvelerinin gözdesi ayvanın sahneye çıktığı bu çok özel yılbaşı tatlısı, yeni yıl sofranızı taçlandırmanın en güzel yolu olacak.
#Milföylü Ayva TatlısıSevgili dostlar, bu hafta köşeme Hatay bölgesine has karadut cinsi Şam-ı duttan yapılan, tamamen doğal, katkısız karadut reçelini taşımak istiyorum. Bizim topraklarımızda Şam-ı dutun genellikle şurubu yapılıyor. Hatta damakları şenlendiren bu karadut şurubu, Hatay’da bayramların vazgeçilmez ikramı olarak anılıyor. Canım memleketim, yaşadığı deprem felaketine rağmen bu yıl da bolluğunu bereketini bizden esirgemedi ve karadut ağaçları meyveleriyle doldu taştı.
#Karadut ReçeliYaz aylarının kıymetli üçlüsü can eriği, Malta eriği ve kirazı sevmeyenimiz yoktur sanıyorum. Köşemin bu haftaki konuğu sarışın lezzet Malta eriği olsun istedim. Ona yeri gelmiş Akdeniz’in merkezinde bulunan Malta Adası’nın adını vermişiz, yeri gelmiş uzak diyarlara yakıştırıp yenidünya demişiz. Hatta mayhoş tadından ötürü muşmula olarak dahi isimlendirmişiz.
#Malta EriğiKarın şişkinliği, hazımsızlık, şişkinlik gibi şikayetler toplumda sık rastlanan sindirim problemleri belirtilerinin başında geliyor. Sindirim sistemini en çok etkileyen unsur ise besinlerden geçiyor. Tüm bu problemlerden kurtulmak için pek çok öneri sunan Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir, kabızlık sorununu gideren bir de tarif vermeyi ihmal etmiyor.
#KabızlıkMarmelatlar ve reçeller pırıl pırıl renkleri ve mis gibi kokularıyla kahvaltı sofralarımızın adeta süsü durumunda. Özellikle yaz meyveleriyle yapılan reçellerin ve marmelatların lezzetine doymak mümkün değil. Şeftali de bu meyveler arasında ilk sıralarda geliyor. Peki şeftali reçeli ve şeftali marmelatı nasıl yapılır? İşte yazın lezzetine dört mevsim doymanızı sağlayacak şeftali reçelinin ve marmelatının tarifi ve püf noktaları…
#Şeftali Marmelatı Nasıl YapılırYaz mevsiminin gelmesiyle birlikte çok sayıda dinsel ve folklorik söylenceye konu olan incirin reçeli de sofralarda yerini almaya başladı. Adını bir filme vermesi ardından daha fazla rağbet görmeye başlayan incir reçeli nihayet hak ettiği değeri buldu. Peki, incir reçeli nasıl yapılır? İşte, reçel yapmanın püf noktaları ve incir reçelinin tarifi
#İncir ReçeliBeş çaylarının vazgeçilmezi olan kurabiyeler genellikle daireler, kareler, yıldızlar, tüpler şeklinde oluşturulur; bazen çerezler bir dolgu ile yapılır ya da iki kurabiye arasında bir dolgu koyulur. Kurabiye tariflerinin en sevilenlerden biri de pastane usulü olandır. Reçel yardımıyla lezzeti katlanan bu kurabiyeleri, ağzı kapalı bir kavanozda uzun süre muhafaza edip, sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. İşte, adım adım pastane kurabiyesi tarifi
#Pastane KurabiyesiAşılanmamış antepfıstığının meyvesi olan menengiç yeşil renkli tane karabibere benziyor. Gaziantep’in yerlisi olan Ragıp Bey’se menengiç ya da diğer adıyla çitlembiğin, fıstık ağaçlarını döllemek için kullanılan erkek ağacın meyvesi olduğunu söylüyor. Ragıp Bey’in söylediğine göre bazen menengiç ağaçları da döllenerek fıstık ağacı haline getirilebiliyormuş.
Yunan mitolojinde aşk ve şehvet tanrısı olarak bilinen Eros, nasıl okuyla insanları kalbinden vuruyor ve birbirlerine aşık ediyorsa, siz de "aşkın yolu mideden geçer" genellemesinden yola çıkarak , sevdiğiniz insanı okunuzla midesinden vur abilir ve kendinize aşık edebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, onun en sevdiği yiyeceği öğrenmek.