İstanbul'un Eyüp ilçesine bağlı bulunan Pirinççi Köye, İtalyanların ilgisi mozzarella peynirden kaynaklanıyor. Köyde manda yetiştiriciliği yapılıyor ve mozzarella peynir de manda sütünden iyi oluyor. Sütün litresi ise 6 TL'den alıcı buluyor.
#Pirinççi KöyDondurmayla ilgili tüm merak ettiklerimizi işin uzmanından, Dondurmino Gelato ve Çeşme Dondurmacıları Platformu’nun kurucusu, Financial Times tarafından dünyanın en iyi 25 dondurmacısından biri seçilerek ülkemizi gururlandıran ‘Gelato Master Chef’ ünvanlı Mehmet Ali Akbulut’tan dinledik.
#1İşadamı Ömer Aral ve Niyazi Yelkencioğlu Türkiye’de iyi mozarella yiyemekten şikayetçi olunca kendi üretimlerini yapmaya karar verdi. Emeklilik hayali olarak başlayan iş 10 milyon liralık bir yatırıma dönüştü. Türkiye’nin yüzde yüz manda sütünden üretilen ilk mozarellasının yapıldığı Kandıra’daki çiftliğin mandaları, genel müdürü, veterineri ve peynir ustası ise İtalyan.
#İşadamı Ömer Aral Ve Niyazi YelkencioğluTarım Bakanlığı, ithal ete iki önlem üzerinde çalışıyor. Bunlardan ilki gümrük vergilerinin yükseltilmesi, diğeri de kaba yeme destek vermek. Ayrıca sektörde, süt üretimin teşviki ve kayıt altına alınması için kg başına verilen süt primi, 2011 yılı için, inek-manda sütünde 4 kuruştan 6 kuruşa, koyun-keçi sütünde 10 kuruştan 15 kuruşa yükseltildi. Fazla sütün piyasadan çekilerek, süt fiyatlarının düşmesini önlemek amacıyla, bu yıl da süttozu teşviği uygulanacak, ithalata ise yasak getirildi.
Rengin Sezer (45) Antalya Manavgat’ta 2 bin 600 yatak kapasiteli 5 yıldızlı 3 otelin sahibi olan ailenin büyük kızı. Otellerde tuvalet temizlemeden muhasebeye, ön bürodan mutfağa kadar her bölümde çalışmış. 5 yıl önce otellerindeki müşterilerine kahvaltıda servis edilen süt ve süt ürünlerini kendileri üretsin diye küçük bir çiftlik kurdu.
Ramazan ayının sıcak ve uzun günlere denk gelmesi iftar sofralarının da kimyasını değiştirdi. Ramazanla özdeşleşmiş hurma ve güllaç gibi alışıldık lezzetler sofralarda alışılmadık şekillerde yer almaya başladı. Hurmanın ve güllacın serinlemiş, hatta buz tutmuş halleri bu ramazanın yıldızı. İftar saatlerinde sıcakta çabuk bozulan hurma yerine buzlu hurma ve klasik güllaç yerine dondurmalı güllaçla serinlemek de mümkün.
Ramazan demek, tüm ailenin etrafında toplandığı, sık sık misafirlerin ağırlandığı zengin iftar sofraları demek. İftardan bahsedince de akla ilk gelen şey iftariyelikler oluyor. Bu yıl yeniden iftariyelik alışverişi için en iyi adresleri seçtik. Listemiz önceki yıllara göre biraz değişti, ama yerini ısrarla koruyan yerler de var.