Londra Konferansı, 21 Şubat -12 Mart 1921 yılında ve Kurtuluş Savaşı esnasında itilaf devletleri ile Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) arasında gerçekleştirilmiştir. İşte Londra Konferansı önemi, detayları ve tarihi hakkında tüm detayları sizler için hazırladık.
#Londra KonferansıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez İşbirliği Konseyi 44. Zirvesi’ne katılmak üzere Katar’ın başkenti Doha’ya ziyaret düzenlemişti. Erdoğan yurda dönüşte, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, Batılı ülkelerin İsrail'e destek vermesine tepki göstererek "Sınırsız destekleri Batı'nın şımarık çocuğu İsrail'i bu noktalara taşıdı. Bu nereye kadar böyle gider? İsrail Başbakanı Netanyahu şu anda iflas ile baş başa kalmış bir durumdadır. Her an iflas bayrağını çekebilir." ifadelerini kullandı. Mossad'ın suikast iddiaları hakkında konuşan Erdoğan, 'Türkleri tanımıyorlar, bunun bedelini, bunun faturasını çok ama çok ağır öderler' dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanSovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bağımsızlığını elde eden Ukrayna, 1994 yılında atılan imzalarla nükleer cephaneliğini Rusya'ya teslim ederken karşılığında da başta ABD ve İngiltere olmak üzere Batı'dan güvenlik garantisi aldı. Son bir haftada yaşanan gelişmeler 28 yıl önce atılan bu imzaları yeniden gündeme getirerek tartışmaya açtı.
#Budapeşte MemorandumuTBMM Başkan Mustafa Şentop, Misak-ı Milli'nin kabulünün 102. yıl dönümünde değerlendirmelerde bulundu. Misak-ı Milli'nin, Milli Mücadele'nin bir nevi reçetesi olarak Meclis-i Mebusan'ın cesaret ve feraset sahibi milletvekillerinin oy birliğiyle 28 Ocak 1920 tarihinde kabul edildiğini anlatan Şentop, Meclis'in gizli oturumunda alınan kararın 17 Şubat 1920 tarihinde açıklandığını kaydetti.
#TBMM BaşkanıLondra antlaşması tarihin en önemli antlaşmalarından bir tanesidir. Avrupa kıtasında imzalanmış olan antlaşmalardan bir tanesidir. Londra antlaşması Osmanlı imparatorluğu yenildikten sonra imzalanmış olan bir antlaşmadır. Londra antlaşması tarih tutkunları tarafından son aylarda en çok araştırılan antlaşmalardan bir tanesi olmuştur. Peki Londra antlaşması nedir? Londra antlaşmasının maddeleri nelerdir? Londra antlaşmasının önemi ve sonuçları nelerdir? İşte Londra antlaşması ile ilgili bütün detaylar.
Tarihte yaşanmış olan çok sayıda savaş bulunmaktadır. Bazı savaşlar zaferle sonuçlanırken bazı savaşanlar ise yenilgi ile bitmiştir. Sizler için İnönü Savaşları tarihi ve önemi, 1. ve 2. İnönü Savaşı tarafları, nedenleri ve sonuçları hakkındaki bilgileri derledik.
İnsanlığın yıllardır keşfetmek için çalıştığı, yüzlerce incelemenin konusu olan 'Kızıl Gezegen' Mars'la ilgili gizemler teker teker çözülüyor. NASA'nın şu anda yüzeyinde araştırma yaptığı Mars'ta su ve yaşam var mı sorusu kısa sürede cevaplanacak gibi görünüyor.
#Mars Gezegeni2020'nin getirdiği salgın karmaşası 2021 yılında devam edecek dahi olsa bilim, Covid-19'u sonlandırmak adına tüm hızıyla çalışmalarına devam ediyor. Bilimsel çalışmalar 2021 yılında da hem salgın üzerine hem daha pek çok alanda devam edecek.
#BilimTanzimat fermanından sonra kişisel haklarda yapılan yenilikler üzerine Osmanlı Devleti tebaasında yaşayan yabancı kökenli halklar da büyük ayrıcalıklar ummaya başlamışlardır. Bu beklentiler ışığında ortaya çıkan, Kırım harbinin son zamanlarına doğru hazırlanan Islahat fermanının tarihi, ne anlama geldiği, maddeleri, özellikleri ve fermana dair bilinmesi gerekenleri merak edenler için derledik.
#Islahat Fermanı Nedir?CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'da çocukları dağa kaçırılan annelerinin oturma eylemine ilişkin, "Evlat üzerine titreyen bir annenin acısını paylaşmak hepimizin ortak görevidir. Anneler arasında ayrım yapmak, bir grup anneyi ötekileştirip, bir grup anneyi kucaklamak doğru değildir. Hepsini kucaklayacağız. Hepsinin derdine el birliğiyle çözüm üreteceğiz. Bu işin iktidarı, muhalefeti yoktur ama güç iktidardadır. Sorunu çözecek olan iktidardır." dedi.
#CHPTEOG ikinci dönem ortak sınavları dün yapılan oturumlarla tamamlandı. Uzmanlara göre fen bilimlerinde yorumlama gücünün ölçüldüğü sorular dikkat çekerken, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük sınavında geçen yıla göre daha net ve bilgi gerektiren sorular yer aldı. İngilizcede diyalog soruları ayırt edici nitelikteydi. Sınav sonuçları ise haziranda açıklanacak.
#TEOGHürriyet Ankara’nın kentte büyük ses getiren “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesinin dördüncü adresi, 60 yılı geride bırakan ve Ankara’yla özdeşleşen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) oldu. Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, Hürriyet Ankara ekibiyle birlikte ODTÜ’de kenti ve üniversiteyi konuştu.
#ODTÜMilli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, son verilere göre okullarda 150 bin, geçici eğitim merkezlerinde de 300 bini aşkın Suriyeli öğrencinin eğitim aldığını belirtti. Ercan, bu kapsamda 500 bin hedefine çok yaklaşıldığını söyledi.
#Suriyeli ÖğrenciTurkcell üst düzey yönetiminde 3 üst düzey ayrılık birden yaşandı. Şirketteki üç genel müdür yardımcısı görevini bıraktı. Bu üç isimden biri olan Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler dün M2M konferansı için bir grup gazeteci ile birlikte Londra’da bulunuyordu. Öztürkler akşam saatlerinde "Çeyrek sonuçları için acilen İstanbul'a gitmem gerekti" diyerek Londra'dan ayrıldı.
#GsmÜnlü düşünür Noam Chomsky, Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen Hrant Dink İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Konferansı’nda ‘Türkiye ve Oluşan Dünya Düzeni’ başlıklı bir konuşma yaptı. Konuşmasında Kürt sorununa da değinen Chomsky, "Türkiye çözümü içeriden bulmalı" dedi.