1922’de Mudanya Mütarekesi’nde Türk ordusu nereye girmişse oralar elde kaldı. Lozan’da toprak bıraktığımız doğru değildir. İktisadi menfaatlerini, Avrupa devletlerinin hiçbiri kaybetmek istemedi fakat yeni Türkiye bu konuda hiçbir taviz vermedi ve kapitülasyonları kaldırdığını tasdik ettirdi. Lozan Antlaşması bir zaferdir.
#Lozan AntlaşmasıAnı türündeki eserler, hem gezi hem de inceleme yazılarıyla benzer özellikler taşır. Anı kitapları objektif bir şekilde yazılabileceği gibi, kişinin tamamen bireysel gözlemlerinden ve çıkarımlarından da oluşabilir. Bu tür eserler bir olaya dayanabilir (örneğin bir yere yapılan yolculuk) ya da belli bir zamanla sınırlı olabilir. (örneğin çocukluk anıları) Taymis Kıyıları kitabını tahlil ettik hem de kitabın yazarı hakkında detayları derledik.
TBMM Başkan Mustafa Şentop, Misak-ı Milli'nin kabulünün 102. yıl dönümünde değerlendirmelerde bulundu. Misak-ı Milli'nin, Milli Mücadele'nin bir nevi reçetesi olarak Meclis-i Mebusan'ın cesaret ve feraset sahibi milletvekillerinin oy birliğiyle 28 Ocak 1920 tarihinde kabul edildiğini anlatan Şentop, Meclis'in gizli oturumunda alınan kararın 17 Şubat 1920 tarihinde açıklandığını kaydetti.
#TBMM BaşkanıAstrolojiye göre belirlenmiş olan 12 adet burç bulunuyor. Yıldızların ve gezegenin konumu ile belirlenen bu burçlar içinde yer alan 12 Mart tarihinde doğan kişiler ise, balık burcu özelliklerini taşırlar. 20 Şubat ve 20 Mart arasında dünyaya gelen kişiler balık burcu özelliklerin, taşır. 12 Mart hangi burç ve burcu ne? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#12 Mart Hangi Burç Ve Burcu Ne?Satirik sözcüğü Fransızca kökenli bir kelimedir. Satirik konusu Türk Dili ve Edebiyatı alanının konularından biridir. Edebiyatın satirik nevi denilen bölümüne mal edilmiştir. Özellikle edebiyatta şiir alanında yer almaktadır. Sizler için satirik şiir nedir, satirik şiir özellikleri nelerdir ve satirik şiir konusu örnekleriyle beraber nasıldır detayları ile derledik.
Londra antlaşması tarihin en önemli antlaşmalarından bir tanesidir. Avrupa kıtasında imzalanmış olan antlaşmalardan bir tanesidir. Londra antlaşması Osmanlı imparatorluğu yenildikten sonra imzalanmış olan bir antlaşmadır. Londra antlaşması tarih tutkunları tarafından son aylarda en çok araştırılan antlaşmalardan bir tanesi olmuştur. Peki Londra antlaşması nedir? Londra antlaşmasının maddeleri nelerdir? Londra antlaşmasının önemi ve sonuçları nelerdir? İşte Londra antlaşması ile ilgili bütün detaylar.
Tarihte yaşanmış olan çok sayıda savaş bulunmaktadır. Bazı savaşlar zaferle sonuçlanırken bazı savaşanlar ise yenilgi ile bitmiştir. Sizler için İnönü Savaşları tarihi ve önemi, 1. ve 2. İnönü Savaşı tarafları, nedenleri ve sonuçları hakkındaki bilgileri derledik.
Bugün, Abdülhamid’in vefatının 103. yılı. Abdülhamid Han ölüm yıldönümünde anılıyor. Eğitim, bayındırlık ve tarım alanında önemli adımlar atan Abdülhamid Han, 10 Şubat 1918’de İstanbul’da hayatını kaybetti. Mezarı, dedesi için inşa edilen 2. Mahmut Türbesi’nde bulunuyor. İşte Abdülhamid Han’ın hayatı ve ölümüyle ilgili bilgiler...
#Abdülhamid Han Ölüm YıldönümüKıbrıs Türk halkının özgürlük mücadelesinde önemli bir yeri olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, ömrü boyunca Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığı için mücadele etti. İşte, KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş hakkında merak edilenler...
#Rauf Denktaş Kimdir?Sakarya Muharebesi 22 gün, 22 gece sürecek, yani 23 Ağustos 1921’de başlayıp 13 Eylül 1921’de bitecektir. Sakarya Muharebesi’yle Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti, tanınan ve ön planda tutulan, önerilerinden ve stratejik planlamalarından çekinilen orduya sahip bir kuvvet olarak görüldü. Bu, 30 Ağustos için kaçınılmaz, dinamik bir dönemi başlattı.
#YAZARGeçtiğimiz pazartesi, 10 Ağustos Sevr Antlaşması’nın 100. yıldönümüydü. Hiç şüphesiz o dönemde de ölü doğan bir antlaşma olduğunu söyleyenler oldu. Birinci Cihan Harbi’ni bitiren son antlaşma olması öngörülüyordu. Osmanlı’nın Avrupa ve Ortadoğu’daki topraklarının elinden alınması ve paylaşılmasını da hedefliyordu.
#YAZARTanzimat fermanından sonra kişisel haklarda yapılan yenilikler üzerine Osmanlı Devleti tebaasında yaşayan yabancı kökenli halklar da büyük ayrıcalıklar ummaya başlamışlardır. Bu beklentiler ışığında ortaya çıkan, Kırım harbinin son zamanlarına doğru hazırlanan Islahat fermanının tarihi, ne anlama geldiği, maddeleri, özellikleri ve fermana dair bilinmesi gerekenleri merak edenler için derledik.
#Islahat Fermanı Nedir?Londra Konferansı, 21 Şubat -12 Mart 1921 yılında ve Kurtuluş Savaşı esnasında itilaf devletleri ile Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) arasında gerçekleştirilmiştir. İşte Londra Konferansı önemi, detayları ve tarihi hakkında tüm detayları sizler için hazırladık.
#Londra KonferansıKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, Kıbrıs Türk halkının özgürlüğü için yaşamı boyunca mücadele etti. Kıbrıs'ta istenmeyen adam ilan edilmesine rağmen mücadelesinin peşini bırakmayan Rauf Raif Denktaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını ilan etmesinin ardından KKTC'nin Cumhurbaşkanlığı görevinde bulundu. İşte, Rauf Raif Denktaş'ın mücadelelerle dolu hayatından bazı kesitler
#Rauf DenktaşKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ölüm yıl dönümünde unutulmadı. 17 Ocak 2012 tarihinde hayatını kaybeden Rauf Denktaş vefatının 7. yılında anılıyor. İşte, Rauf Denktaş’ın hayatına ilişkin bilgiler
#Rauf DenktaşEğer entrikalara, komplolara, siyasetin görünmeyen yüzüne ve derin siyasi ilişkilere meraklıysanız hiç durmayın! Atlayın Murat Yetkin’in kitabının içine. ‘Meraklısı İçin Entrikalar Kitabı.’ Tam size göre. Kafayı yersiniz, o kadar iyi!
#Murat YetkinTEOG ikinci dönem ortak sınavları dün yapılan oturumlarla tamamlandı. Uzmanlara göre fen bilimlerinde yorumlama gücünün ölçüldüğü sorular dikkat çekerken, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük sınavında geçen yıla göre daha net ve bilgi gerektiren sorular yer aldı. İngilizcede diyalog soruları ayırt edici nitelikteydi. Sınav sonuçları ise haziranda açıklanacak.
#TEOG