Kışın en güzel günlerini değerlendirmek için çıktığım yolculuk beni yüksek zirvelerle çevrili daracık bir vadiye kurulu Gümüşhane’ye kadar götürdü. Dağlara hayran biri olarak gördüğüm manzaralar, yıllardır ertelediğim bu ziyaret için adeta beni utandırmak istercesine gittikçe güzelleşiyordu. Değerli madenleriyle bir zamanlar hazineler dolduran Gümüşhane’nin asıl zenginliğinin doğasında, tarihinde ve kültüründe yattığını gördüm.
#SeyahatŞehrin kaosundan, sıcağından bunalanlar için ideal kaçış noktaları yaylalar... Özellikle de Karadeniz’in yemyeşil, oksijeni bol ve teknolojiden uzak yaylaları... İster ağaçların ortasına kurduğunuz çadırınızda yıldızların altında uyuyun, ister dağ evlerinden nefes kesen manzarayı izleyin... Kocaeli’nden Artvin’e Karadeniz’in en güzel yaylaları size huzur vaat ediyor.
#GazetehaberleriGümüşhane'nin Torul ilçesinde annesini kaybeden yavru bir boz ayı, yol kenarına indi. Vatandaşların ilgi odağı olan yavru ayı, görevlilerce ormanda bulunan annesinin yakınına bırakıldı.Torul ilçesinde Zigana dağı eteklerinde yer alan Limni Gölü Tabiat Parkına ulaşımı sağlayan yola inen yavru boz ayı ilgi odağı oldu. Kendisine taş atan bir vatandaşın üzerine saldırmaya çalışan küçük ayı korkuttu. Yol kenarında duran yavru ayı, vatandaşlar tarafından yakalanarak Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Gümüşhane Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. Yavru ayıyı ormana götüren ekipler, burada annesinin gelmesini bekledi. Bir süre sonra anne ayının görünmesiyle ekipler, yavruyu ormana bırakarak ayrıldı.
#Boz AyıGümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Zigana köyü sınırlarında bulunan denizden 2 bin 24 metre yükseklikteki Limni Gölü Tabiat Parkı'na adını veren göl buz tuttu. Çok sayıda vatandaş Zigana Dağı'nın eşsiz gün batımı manzarası eşliğinde bölgeye akın etti.Sezon bitmesine rağmen yolunun beton yol yapılması nedeniyle arazi tipi araçlarla rahatlıkla ulaşılabilen Limni Gölü Tabiat Parkı, kış mevsiminde olunmasına rağmen özellikle hafta sonları vatandaşların uğrak yeri olmaya devam ediyor.
#GümüşhaneKaradeniz’de bölge insanını ayağa kaldıran ve kısaca ‘Yeşil Yol’ olarak adlandırılan 2 bin 600 kilometrelik projede, 2’nci ve 3’üncü öncelikli yol olarak yer alan ‘mor ve mavi’ güzergâhlar da çevreye zararları açısından eleştiriliyor. Uzmanlar, en büyük zararın en yoğun turizm merkezlerinin yer alacağı 1’inci öncelikli Yeşil Yol’da meydana geleceğini, 2’nci öncelikli yol olan mor ile 3’üncü öncelikli yol olan mavi güzergâhın da bölge doğasına zarar vereceğini savunuyorlar. Doğu Karadeniz Turizm Master Planı’nda detaylı olarak gösterilen üç güzergâh, 8 ayrı ildeki 38 turizm merkezini birbirine bağlayacak.
#Karadeniz-Gümüşhane'de, Avrupa ve Türkiye'nin en yüksek ladin ve köknar ağaçlarını barındıran Örümcek Ormanları'ndaki Çağlayandibi Şelalesi’nin turizme kazandırılması amacıyla çalışma başlatıldı - Gümüşhane Doğa Koruma ve Milli Parlar Şube Müdürü Aydın: - "Çağlayandibi Şelalesi'ne ahşap yürüyüş yolu, manzara seyir terası ve kameriye yapımı için projemiz Orman ve Su İşleri Bakanlığına sunuldu"