SON buzul çağından kaldığı bilinen, 4 Ağustos 1970’te Ağrı Dağı’nın yaklaşık 4 bin metre yüksekliğinde kaydedilen ve o günden sonra hakkında herhangi bir bilgiye ulaşılamayan “Kuzeyli Nazuğum” adlı kelebek, 50 yıl sonra doğa korumacı ve kelebek araştırmacısı Süleyman Ekşioğlu ile yaban hayatı uzmanı Emin Yoğurtcuoğlu tarafından tekrar görüntülendi.
#GazetehaberleriSon Buzul Çağı'ndan kaldığı bilinen, Türkiye'de ilk kez 1970'te Ağrı Dağı'nın 4 bin metre rakımında kaydedilen "Kuzeyli Nazuğum" isimli kelebek türü, yaklaşık 50 yıl sonra yeniden görüntülendi. Kelebek araştırmacısı Süleyman Ekşioğlu ile Yaban Hayatı Uzmanı Emin Yoğurtcuoğlu'nun, bölgedeki 3 günlük keşif ve arama çalışmaları sonucunda bulunan kelebeğin, yaygın olarak İskandinav ülkelerinde yaşadığı, Türkiye'de ise yalnızca Ağrı Dağı'nın yüksek yamaçlarında yaşadığı biliniyor.
#KelebekSon Buzul Çağı'ndan kaldığı bilinen, Türkiye'de ilk kez 1970'te Ağrı Dağı'nın 4 bin metre rakımında kaydedilen "Kuzeyli Nazuğum" isimli kelebek türü, yaklaşık 50 yıl sonra yeniden görüntülendi. Kelebek araştırmacısı Süleyman Ekşioğlu ile Yaban Hayatı Uzmanı Emin Yoğurtcuoğlu'nun, bölgedeki 3 günlük keşif ve arama çalışmaları sonucunda bulunan kelebeğin, yaygın olarak İskandinav ülkelerinde yaşadığı, Türkiye'de ise yalnızca Ağrı Dağı'nın yüksek yamaçlarında yaşadığı biliniyor.
#KelebekDünya genelinde uçurumun kenarındalar. Ama Türkiye’de onlar için durum farklı. Burası onların adeta son sığınağı... Avrupa’nın en kalabalık akbaba nüfusunun yaşadığı Ankara Beypazarı’nda 90 yuva izleniyor ve korunuyor. Yüzde 80’e yakın bir üreme başarısı sağlayan küçük akbabalar bu yıl da Türkiye’den yeni çocuklarla birlikte mutlu ayrılacak.
#Yücel Sönmez