Havalar ısındı, kamp ve piknik sezonu da açıldı. Yemyeşil doğanın ve temiz havanın tadına açık hava etkinlikleriyle varmak isteyenlere 86 Entertainment Group’un koordinatör şefi Altuğ Tezer yeme-içme planlama önerileri verdi. Gastronometro şefleriyse pratik ton balıklı ve sebzeli wrap tarifi paylaştı.
#PiknikRamazan ayının en güzel yanlarından biri de yemek gelenekleri ve ritüelleri... Tüm aileyi aynı sofra etrafında toplayan iftar sofraları kadar sahur için hazırlanan lezzetler de bunun önemli bir parçası. Şef Mehmet Yalçınkaya, yazarımız Sahrap Soysal ve şef Doğa Çitçi’den çocukluklarının sahur hatıralarını dinledik.
#Gizem DİNÇBAŞKahvaltı sofralarının olmazsa olmazlarından biri olan kahvaltılık soslar, lezzetiyle herkesi cezbetmektedir. Evde kolaylıkla hazırlanabileceğiniz bu soslara şef Rüzgar Sünbül’ün özel tarifleriyle Lezizz’den ulaşabilirsiniz. Türk mutfağında vazgeçilmez bir öğün olan kahvaltılar için hazırlayacağınız özel soslarla, sofranızı çok daha özel ve lezzetli hale getirebilirsiniz. Peki kahvaltılık sos nasıl yapılır? Tarifi ve püf noktası nedir? İşte kahvaltılık sosun malzemeleri ve hazırlanışı...
#Kahvaltılık SosTürk mutfak kültürü devirdiğimiz 100 yıllık süreçte sürekli olarak gelişmiş. Batılılaşma dönemi, ilk lokantacılık adımları, göçmenlerin etkisiyle gelişen pastacılık kültürü, küreselleşmenin etkisiyle hayatımıza giren restoran zincirleri, yerel ürünlerimizin çeşitlenmesi gibi başlıklarla yemek kültürümüzün mihenk taşlarını inceledik.
#CumhuriyetOkullar pazartesi günü açılıyor. Çocuklarımız için gün boyu tok tutan, sağlıklı, enerji veren gıdalarla dolu bir beslenme çantası hazırlamak önceliğimiz. Yazarımız, diyetisyen Berrin Yiğit beyni doğru gıdalarla beslediğimizde gücünü katbekat arttırabileceğimizi söylüyor. Bunun için işe yumurta, peynir, bol yeşillik, avokado, zeytin, ceviz ve tam tahıllı ekmekten başlamak gerekiyor. Çiğ kuruyemişler, kırmızı-mor meyveler ve bitter çikolata da konsantrasyonu arttıran besinler arasında…
#Beslenme ÇantasıTürk mutfağının en sevilen malzemelerinden biri olan tarhana, son yıllarda sadece çorba olarak değil, cips gibi atıştırmalıklarla da karşımıza çıkıyor. Özellikle koronavirüs pandemisi esnasında besleyici değeri ve bağışıklık artırıcı özelliği nedeniyle oldukça popüler olan tarhana evde katkısız bir biçimde yapıldığında çok daha kıymetli ve sağlıklı bir hale geliyor. Uzun ömürlü olması için iyice kurutulması gereken, bu nedenle yaz aylarının sonlarında kış hazırlığı olarak yapılan tarhanada telaş şimdiden başladı bile. Peki tarhana nasıl yapılır? Tarhana hamuru nasıl hazırlanır, tarhana nasıl kurutulur? Bütün bu soruların cevapları ve farklı yörelerden tarhana tariflerimiz aşağıda. Bereketi şifası bol olsun…
#TarhanaKültürümüzün her döneminde yemekler ön plana çıkmıştır. Bu kültür bölgesel gelişmekte olarak görülür. Ülkemizde bu bölgelerden biri de Tokat olarak göze çarpar. Peki Tokat'da ne yenir ve neyi meşhur? Tokat mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? İşte merak edilen tüm detaylar.
#Tokat YemekleriYarın bizim evin şefi, 12 yaşındaki kızım Bilge olacak. Çok küçük yaştan beri özel günler için bize elleriyle kartlar hazırlar. Ama artık sürpriz sofralar kuracak yaşa geldi. Bu hafta ‘Evinin Şefi’ köşemi ona bırakıyorum... Yarın kutlanacak Babalar Günü’nden yola çıkan Bilge, yemekli kutlamaları neden sevdiğini ve babasının en beğendiği tarifleri yazdı.
#Babalar GünüYumuşacık bir ekmek, pişerken içi sulu sulu kalmış bir köfte ve köfteden rol çalmayacak miktarda sosla yapılmış, dışarıda yediklerimizi aratmayacak bir burger için ne lazım? Banko Burger’in sahibi ve şefi Bora Bozankaya’ya sorduk. Sadece ekmek ve köfteyle kalmadık, patates kızartması, karamelize soğan ve burger sosunun lezzetine lezzet katacak öneriler de aldık.
#Burger EkmeğiKilerimizin her daim demirbaşı baklagiller protein bakımından zengin olmalarının yanı sıra pek çok vitamin ve minerali de barındırıyor. Kış aylarında daha sık tüketmeye başladığımız çorbaları baklagillerle çeşitlendirerek vücut direncimizi arttırabiliriz. Hem lezzet katıyor hem de uzun süre tok tutuyor.
#Baklagil2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara ulaşması beklenirken sürdürülebilir protein kaynakları mevcut ihtiyacı karşılamak adına en doğru tercih olarak öne çıkıyor. Bitki temelli gıdaya market raflarında kolayca ulaşabilmekse hem ev hem restoran mutfakları için giderek daha fazla önem kazanıyor. Metro Türkiye’nin yeni piyasaya sürdüğü bademli ve fındıklı içecek serisiyse kekten kahveye mutfakta süt yerine kullanılabilecek pratik bir alternatif...
#SÜTCoşkun Uysal yıllardır Avustralya’daki restoranında mutfağımızın kebaptan çok daha öte olduğunu anlatmak isteyen başarılı bir şef. Birdenbire altın varaklı kebap yaptığını ve bunu her yerde duyurduğunu görünce yaşadığım şaşkınlık büyüktü. Ama hem nedenini hem de kebabı nasıl yaptığını öğrenince işler değişti...
#KebapSoğan mutfağımızın en mütevazı sebzesi. Oysa tek başına sırf üzerine kırılan yumurtasıyla bile davetlere çıkabilir ya da özenle hazırlanmış bir tartın içinde misafir ağırlayabilir. Yeterince nazik davranırsanız asırlık sofistike tariflerinden lezzetinin derin kimyasına tadanı şaşırtan bir başrol oyuncusudur aslında...
#Soğan DolmasıGeçen hafta paketlisinden daha leziz, üstelik içinde ne olduğundan emin olduğumuz marshmallow gibi tatlıları evde nasıl yapabileceğimizi anlatmıştım. Burgeri nasıl yaptığımı da sordunuz... İşte yumuşacık, sütlü ekmeği, hardalla tatlandırılmış köftesi ve mantarlı, karamelize soğanlı sosuyla, çocuklarınıza dışarıdakileri aratmayacak burger tarifim...
#Marshmallow‘Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı, Bir Yemek Antropolojisi’ isimli kitap, Sakarya yemeklerinin izinde bir sözlü tarih çalışması... Tariflerden tescilli tatlara, artık ekilmeyen ürünlerden tek bir ağacı kalan elmaya ya da iki sezon hasat edilebilen enginara; neler yok ki bu 600 sayfalık yolculukta...
#Sakarya MutfağıRaflara yeni giren ‘Nathalie’nin Mutfak Hikâyeleri’ Beyaz Fırın’ın beşinci nesil temsilcisi Nathalie Stoyanof Suda’nın tanıdığı mutfaklardan, özellikle de anneannesinden esintiler taşıyor. Suda, özgün tarifleriyle herkesi evde misafir ağırlamaya davet ediyor...
#Nathalie Stoyanof SudaBizler vejetaryen beslenmenin çok zor bir kavram olduğuna inanıyoruz fakat Türk mutfağı aslında bunun için biçilmiş bir kaftan. Sadece yöremizde yetişen besinlerden tükettiğinizde bile bu beslenme stiline kolayca ayak uydurabilirsiniz.
#Yıldız Öz SamahaKoronavirüs ve diğer enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlü tutmak için önerilerde bulunan Diyetisyen Neslihan Aktepe, “Bağışıklığı güçlendirmek için çok fazla yiyecek tüketmek de, çok düşük kalorili diyetler yapmak da yanlıştır” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUİftar menülerinizi renklendirmek için yine çorbadan tatlıya nefis yemek tarifleri hazırladık. Siz de iftar yemeği için farklı alternatifler arıyorsanız aşağıdaki önerilerimize mutlaka bir göz atın. İşte 8 Mayıs Cuma iftar menüsü...
#İftara Ne PişirsemZahter otunun kullanılması Fenikelilerden başlayan tarihsel bir sürece sahip… Bizans döneminde de kuvvet vermesi ve açık yaralardaki mikropları öldürme özelliği sayesinde sıklıkla kullanılmış. Osmanlı dönemindeyse tütsü görevinde kullanılan bu ot, kekiğin kardeşleri arasında yer alıyor. Zahter, insan eli değmeden dağlarda kendiliğinden yetişiyor ve küçük yapısına rağmen insan bedenine kocaman bir şifa kaynağı oluyor. Doğada kendiliğinden yetişen bir bitki olması da, şifa kaynağının topraktan geldiğini kanıtlıyor. Hoş bir kokuya sahip olan zahter, şifa kaynağı olmasıyla birlikte kahvaltılarda da bolca kullanılıyor.
#Yıldız Öz SamahaDaha önce hiç ‘PKU’ diye bir hastalık duydunuz mu? Üstelik Türkiye’de çok yaygın. Hatta PKU olduğunu bilmeyenler de bir hayli fazla. Akraba evlilikleriyle, kalıtsal olarak aktarılıyor. Bu hastalıkla doğan çocuklar, eğer durum fark edilip önlem alınmazsa gelecekte zihinsel ve fiziksel engellerle karşılaşabiliyor. Konu çok ciddi ve anlaşılması da çok güç. Ancak geleceğimiz için çözmemiz gereken sorunların başında geliyor. Konuyu Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşegül Tokatlı ile konuştuk.
#PKUTürkiye'de her gün milyonlarca ekmek çöpe gidiyor. Fazla kalan bayat ekmekleri evde yapacağınız pek çok tarifle değerlendirebilirsiniz. Bayat ekmekleri değerlendirerek lezzetli yemekler yapmanın yanı sıra israfı da önlemiş olacaksınız. Peki, bayat ekmek nasıl değerlendirilir? Bayat ekmekten ne yapılır?
#Ekmek