Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), küresel işgücü gelir payında 2019-2022 arasında 0.6 puan düşüşün eşitsizliği artırdığını ve Birleşmiş Milletler’in (BM) sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik ilerlemeyi zorlaştırdığını duyurdu.
#Uluslararası Çalışma ÖrgütüYapay zekânın küresel istihdamın yüzde 40’ını etkileyeceğini raporlayan IMF’den sonra insan kaynakları danışmanlığı firması Mercer el yükseltti ve mevcut işlerin yüzde 80’inin yapay zekâ nedeniyle değişim yaşayacağını duyurdu. Rapora göre şirketlerin yüzde 37’si operasyonlarında yapay zekâ kullanıyor, 10 şirketten 9’u bu alana yatırım yapıyor.
#Yapay ZekaKüresel işgücünde Z Kuşağı’nın ağırlığı her yıl artıyor. Birçok yönetici onları disiplinsiz, rahat ve sabırsız olarak nitelendiriyor. Z’lerse ne bundan rahatsız ne de günümüzün iş odaklı, hiyerarşik, otoriter, tüketen kurum kültürüne uyum sağlamaya niyetli. Üstleriyle ve işleriyle dalga geçtikleri videolar TikTok’ta viral oluyor. İş hayatından beklentileri BBC, Business Insider gibi yayınlarda tartışılıyor. Biz de Türkiye’de yöneticiler Z Kuşağı’nı nasıl algılıyor, onlar yöneticileri hakkında ne düşünüyor diye muhataplarına sorduk. Uzmanların nesillerin barış içinde çalışmasına yönelik tavsiyelerini dinledik.
#Z KuşağıDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde oluşturulan ve maddi olarak Kovid-19 aşılarına ulaşamayan ülkelere aşı sağlamayı hedefleyen COVAX programına rağmen çözülemeyen aşı krizinden bir itiraf geldi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'den yoksul ülkelere yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarını gönderemeyeceklerini söyledi.
#ABDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının yoksul ülkelere eşit şekilde dağıtılması çağrısında bulunarak, "Aşıların hakkaniyetle dağıtılmasını desteklemek her ülkenin kendi orta ve uzun vadeli ekonomik çıkarına olacaktır." dedi.
#Dünya Sağlık ÖrgütüUluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) “Küresel İşgücü Gelir Payı ve Dağılımı” raporu yayınlandı. Rapora göre, dünyada en iyi ücret düzeyinde çalışan yüzde 10’luk kesim, küresel olarak tüm çalışanlara ödenen ücretlerin yüzde 48,9’unu alıyor.
#İşçi2017’nin ilk pazarında Evrim Kuran’la birlikteyiz... O, gençlerle ilgili çalışan bir araştırmacı. Türkiye’de ve dünyada pek çok şirkete danışmanlık veriyor. Çeşitli ülkelerde, ‘Y jenerasyonu’nun şirketler ve sektörlerle ilgili algısını ölçen Universum’un Türkiye ve Ortadoğu çalışmalarından sorumlu. Dünya genelinde, 1.5 milyon gence ulaşan çok kapsamlı bir araştırma modelleri var. 2016’da Türkiye’de 48 bin gence ulaştılar. Elinde çarpıcı veriler var. Yeni yıla girdik ya, gençlerin durumunu konuşmak istedim Evrim’le. Gençler, gelecekten ne bekliyor? İşsiz gençler ne olacak? En büyük hayalleri ne? Umutsuzluk yaşıyorlar mı? Yeni kuşak için ‘işyeri’ nasıl bir yer?
#AYŞE ARMANWillis Towers Watson’ın gerçekleştirdiği EMEA Performans Yönetimi Araştırması, çoğu şirketin performans yönetimi anlamında halen geleneksel yöntemleri kullanmaya devam ettiğini ortaya koyuyor. Avrupa dışındaki ve Türkiye’nin de dahil olduğu bölgede şirketlerin yalnızca yüzde 36’sı etkili bir performans yönetimi sürecine sahip. Performans yönetiminde odak, geçmişin ölçülmesinin yanı sıra potansiyelin ve yeteneğin geliştirilmesine doğru kayıyor.
#PerformansBaşbakan Davutoğlu, Türkiye’nin G-20 liderliği kapsamında düzenlenen Women20 (W-20) toplantısında başarılı kadınların iş dünyasındaki ortamı şekillendirmede katkı yaptıklarını belirtti. Davutoğlu, “2009’dan 2014’e gelindiğinde her yerde kriz vardı. Türkiye’de kadın girişimciler, yüzde 42 arttı ki, 110 bin istihdam bu. İşte biz bu nedenle ekonomik krizin etkilerinden kurtulabiliyoruz” diye konuştu.
Türkiye’de 34 firma ve 825 çalışanla yapılan araştırma, çalışanların beklentileri ile işverenlerin vaatlerinin birbiriyle örtüşmediğini ortaya koyuyor. Türkiye’de iş arayanlar en çok iş güvencesi, kariyer fırsatları ve emeklilik haklarına önem veriyor. Oysa işverenler çalışan ararken kariyer fırsatları ile kurumlarının saygınlığını ön plana çıkarıyor.
Towers Watson’ın 26 farklı ülkeden 32.000 çalışanla gerçekleştirdiği 2014 Küresel İşgücü Çalışması ve 31 ülkeden 1637 şirketin katıldığı 2014 Küresel Yetenek ve Ödül Yönetimi Çalışması, işverenlerin vaatleri ile çalışanların beklentileri arasındaki farklılıkları global olarak ortaya koyuyor. Türkiye’de iş arayanlar en çok iş güvencesi, kariyer fırsatları ve emeklilik haklarına önem veriyor. Oysa işverenler çalışan ararken kariyer fırsatları ile kurumlarının saygınlığını ön plana çıkarıyor. Araştırma sonuçları, çalışanların beklentileri ile işverenlerin vaatlerinin birbiriyle örtüşmediğini ortaya koyuyor.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Günümüze kadar ortaöğretime geçiş sisteminde Ortaöğretim Kurumları Sınavı’ndan (OKS), Seviye Belirleme Sınavları’na kadar yapılan çalışmalar ideal sistem arayışının parçasıdır. Bizlerin arayışları da ortaöğretime yönelik en uygun geçiş sistemi arayışlarının devamı. Ortaöğretime geçişte ideal sistem arayışımız sürüyor” dedi.
Siemens Business Services Türkiye ve Netron Institute of Technology, 'yeni nesil bilişim profesyoneli yetiştirmek' amacıyla 'Global Destek Merkezi Akademisi'ni kurdular. Akademi'den başarıyla mezun olanlar SBS Türkiye bünyesinde uluslararası hizmet veren çağrı merkezinde istihdam edilecek. Eğitim programı BT alanında dünyaca geçerli olan Microsoft, Cisco, Comptia ve Netron sertifikalarını tek çatı altında topluyor.<br>
Onlara, kısaca NEET diyorlar. Ne istihdamdalar ne de eğitimde. Yaşları ise 15-24 arası. Türkiye’de NEET’lerin, 15-24 yaş nüfusa oranı yüzde 22.5, dünyada ise her 5 gençten 1’i ne eğitimde ne de istihdamda. NEET’ler tüm ülkeler için sorun ve gençlerin işgücü piyasasına katılması için farklı farklı modeller uygulanıyor. Peki, neden işgücüne katılmıyorlar?
#NEETÇalışan sağlığı denince akla ilk ruh sağlığı geliyor ki, artık bu konu işletmelerin rutini haline geldi. Ruh sağlığının yanında işyerlerinde obezite ile mücadele, çalışanın temiz hava ihtiyacı, iklim krizinin çalışan sağlığı üzerindeki etkisi ön plana çıkıyor. Peki, bu konuda araştırmalar ne diyor, şirketler bu risklerle mücadele etmek için neler yapıyor?
#Noyan DOĞANSanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır, savunma sistemlerindeki gelişmelere ve hedeflere ilişkin "Hedef; hiç kimsenin Türkiye'nin kılına dahi zarar veremeyeceğini aklından dahi geçiremeyeceği bir sistem. Bütün akıllı sistemlerde yerlilik gayreti içindeyiz. Türkiye bütün bunlarda inanılmaz kabiliyet seti oluşturdu. Çoğu gitti azı kaldı, zoru gitti daha kolayı önümüzde. Yeter ki bu projelere millet olarak sahip çıkalım. Savunma sanayinde muazzam ihracat kapasitesi geliştirdik. İHA pazarında dünyada yüzde 70'e geldik. Önümüzdeki dönemde milletimizi yeni başarı hikayelerle buluşturmayı devam edeceğiz." şeklinde konuştu.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Fatih KacırÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Sosyal koruma ve çalışma yaşamı alanında geliştireceğimiz yeni iş birlikleri sadece ülkelerimizin refahını artırmakla kalmayacak, aynı zamanda vatandaşlarımıza daha iyi bir yaşam sunmamızda bizlere yardımcı olacaktır" dedi.
#Vedat IşıkhanCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "2025 yılında 17 bin 28 dolar olmasını beklediğimiz kişi başına gelirin 2027 yılına gelindiğinde 20 bin dolar seviyesinin üzerine çıkması tahmin edilmektedir." dedi. Yılmaz, "Dünya ile kıyaslandığında, Türkiye ekonomisi bu zorlu koşulların üstesinden gelerek çok daha etkileyici bir büyüme performansı sergileyerek kümülatif olarak yüzde 25,9 oranında büyüme kaydetmiştir. 2025 yılında ekonomimizin üretim ve talep yönüyle dengeli görünümünü koruyarak, net ihracat ve sabit sermaye yatırımlarının ağırlığının arttığı, sürdürülebilir bir yapıyla yüzde 4 oranında büyüme kaydedilmesi beklenmektedir. Güçlü yapısı ve yüksek büyüme oranlarıyla milli gelir büyüklüğümüz Cumhuriyet'in 100’üncü yılı itibarıyla ilk defa 1 trilyon dolar eşiğini aşarak, 1,1 trilyon dolara ulaşmıştır." diye konuştu.
#Cevdet YılmazYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar; “Uluslararası öğrenci hareketliliğinde önemli maliyet avantajına sahibiz. Bunu maliyet dezavantajına çevirmemek sorumluluğu üniversitelerimizin üzerindedir. Ara sınıflara öngörülemeyecek düzeyde yapılacak ücret artışları, uluslararası öğrenci hareketliliğine de fevkalade önemli darbe vuracaktır” dedi.
#Erol Özvar