Kum, çok fazla farkında olamasak da günlük yaşamın vazgeçilmez bileşenlerinden biri. Ancak dünya kum kıtlığıyla karşı karşıya. İklim bilimciler de bu durumun 21'inci yüzyılın en büyük sürdürülebilirlik problemlerinden biri hale geleceğini vurguluyor. Detaylar haberimizde...
#HekstraHızla tükeniyorlar... Su, petrol ve bal arılarının giderek tükenmekte olduğunu hepimiz duymuşuzdur. Ama bunlar dışında da çok farkında olmadığımız ve kötü kullanım nedeniyle tükenmekte olan ve hayatımızda önemli bir yer tutan başka şeyler var.
#DnaKüresel ısınma veya soğuma, şiddetli yağışlar, ani seller, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, ekosistemlerin etkilenmesi, çevre kirliliği ve salgın hastalıklar gibi küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, artık insan sağlığı için de büyük bir tehdit haline geldi. Kötü haber şu ki iklim krizinin sağlığımız üzerinde yarattığı olumsuzluklara karşı her geçen gün daha fazla savunmasız kalıyoruz.
#SağlıkSalgın hastalıklar ve birbiri ardına gelen doğal afetler nedeniyle oldukça zor bir yıl geçirdik. Dünyanın pek çok noktasında yaşanan kuraklıklar, aşırı yağışlar ve şiddetli fırtınalar nedeniyle binlerce insan hayatını kaybetti. Giderek büyüyen iklim kriziyle birlikte, değişen hava olayları her geçen gün daha tehlikeli bir dünyaya uyanmamıza neden oluyor. 2021'i geride bırakırken, neleri geride bıraktığımızı hatırlamakta fayda var. İşte 2021'in başından sonuna kadar yaşanan çevre olayları…
#İklim DegisikliğiTBMM Küresel İklim Değişikliğini Araştırma Komisyonu iklim raporu taslağı hazırladı. Çalışmasını tamamlamak üzere olan komisyon, yağışların betonu aşamadığı şehirlerde su kıtlığına karşı bugünden ‘yağmur hasadına’ başlanmasını önerdi.
#Gazetehaberleriİstanbul barajlarındaki doluluk oranı son günlerdeki yağmurlarla istikrarlı bir şekilde artmaya devam ederken, bu sefer Ankara'daki barajlar alarm vermeye başladı. Şehrin 120 günlük suyu kaldı. Peki ne yapmak lazım? Ankaralılar endişelenmeli mi, alternatif planlar neler, önümüzdeki süreçte yağışlar bekleniyor mu? Konunun uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı...
#Ankara Barajları Su SeviyesiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sel felaketinin yaşandığı Giresun'un Dereli ilçesinde yaptığı incelemenin ardından vatandaşlara hitap etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sel felaketine maruz kalan tüm esnaflarımıza 50 bin TL'ye kadar olan zararlarının tamamı, bu rakamı aşanların da 50 bin TL'lik kısmı TESKOMB tarafından hibe olarak verilecektir." diye konuştu. Erdoğan, "Ekonomik ve sosyal hayatın süratle normale dönmesi için afetten zarar gören KOBİ'ler için 100 bin TL'ye kadar faizsiz kredi desteği ayrıca devreye sokulmuştur." dedi. "Bu tür yerlerde dikey yapılaşma intiharla eş değer bir yanlıştır." diyen Erdoğan, "TOKİ olarak yeni konut ve iş yerleri yapacağız. Ama bu dükkanları konutlarla beraber çok yüksek yapmayacağız. Zemin +3, bilemedin +4 yapacağız." diye konuştu. Erdoğan, selden zarar gören Giresun'un Doğankent ilçesine doğal gaz temin edileceğini bildirdi.
#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanYeri gelmişken durun bir de Çeşmelileri kızdıralım: Arkadaş bu kadar cennet sahil varken nasıl oluyor da Çeşme gibi dandik bir yer Türkiye’nin en popüler tatil beldesi oluyor, hâlâ anlamış değilim. Meslek icabı neredeyse her hafta sonu gidip gelmek zorundayım ama bakın Çeşme’ye her gittiğimde neden söylene söylene bir hal oluyorum: