Arabanızı ne sıklıkla yıkatıyorsunuz ya da temizliyorsunuz? Aracınız gözünüze çok kirli gibi görünmese de sizin gözle göremediğiniz bakterilerle dolu olabilir ve sizi hasta edebilir. Uzmanlar arabanızın içinin klozet kapağından bile daha kirli olabileceği konusunda uyarıyor. Araçların temizliği konusunda nelere dikkat etmemiz gerektiğini Eenfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Alper Şener ile konuştuk.
#Araba YıkamaArabalarımız düzgün bir şekilde temizlemediğinde tam bir bakteri yuvası haline dönüşebilir. İngiltere’de yapılan bir incelemeye göre sürücü koltukları, tuvaletten neredeyse dört kat daha yüksek düzeyde hastalığa neden olan bakteriler barındırıyor. Bunu el freni, iç kapı kolları ve vites kolu takip ediyor. Peki ne yapacağız? Araçların temizliği konusunda nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Alper Şener ile konuştuk.
#ArabaPursaklar Belediyesi Evcil Hayvanlar Parkı ve Rehabilitasyon Merkezi, 20 farklı türdeki 100 kanatlı hayvana ev sahipliği yapıyor. Merkezde en çok dikkat çeken tür ise Osmanlı’dan günümüze miras kalan sultan tavuğu oluyor.
#Pursaklar Belediyesi Evcil Hayvanlar Parkı Ve Rehabilitasyon MerkeziAralarında, tavşan, kaz, Pekin ördeği ve tavuğun da bulunduğu çok sayıda kümes hayvanını besleyen öğrenciler, kuluçka makinesinde çıkan civcivleri de büyütüyor. Öğrenciler, atık gıdalarla besledikleri hayvanlar sayesinde geri dönüşüme 'Sıfır Atık Projesi’ne destek sağlıyor.
#Şehit Er Selahattin Şener Anadolu İmam Hatip LisesiTüp bebek tedavisi; üreme için gerekli iki hücre olan sperm ve yumurtanın dış ortamda döllendirilerek, insanın ilk hali olan “embriyonun” geliştirilip rahim içerisine verilmesidir. Tüp Bebek Merkezi Sorumlu Hekimi-Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Bağış, tüp bebek tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri detaylarıyla anlattı.
#Tüp BebekBaşkentte bir anaokulunda eğitim gören öğrenciler, doğa ve hayvan sevgisinin kazandırılmasına dönük proje kapsamında, bir canlının dünyaya gözlerini açışına tanık oldu. Sınıflarındaki kuluçka makinesinde 21 günlük gelişim sürecinin ardından yumurtadan civcivlerin çıkışına şahit olan çocuklar, gördükleri karşısında heyecan, şaşkınlık ve sevinci bir arada yaşadı.
#ÖĞRENCİMuş’ta işçi olarak çalıştığı ekmek fırınından sıkılıp köyüne dönüş yapan vatandaş, evini satarak kendi kaz çiftliğini kurdu. 240 kaz ile işe başlayan girişimci Kars, İstanbul, Ankara ve Doğu Anadolu illerine binlerce kaz satışı yapıyor. 15 günlük civciv 35 TL'den, 3 kilogramlık kaz ise 100 ile 130 TL arasında satılıyor.
#Kaz ÇiftliğiBir yıl daha bitiyor! Meşhur Merriam-Webster sözlüğü, yılın kelimesi olarak ‘feminizm’i seçti. Kelime, 2016’ya kıyasla yüzde 70 daha fazla aranmış. Biz de yıl biterken, Türkiye’ye feminizm gözlüğünden bir bakalım dedik. Lafa gelince herkes isyanlarda ama gerçek hayatta değişen hiçbir şey yok! 52 bin 826 kadın, şiddet gördüğü için koruma altına alındı. Her gün 350 kadın, şiddet gördüğü için kolluk kuvvetlerine başvuruyor. Ama her yıl, her ay, her gün kadına yönelik erkek şiddeti artıyor. Konusuna çok hâkim iki hukukçunun kapısını çaldım, buyurun buradan okuyun…
#Ayşe ArmanYozgat'ın Boğazlıyan ilçesine bağlı Poyrazlı köyünde yaşayan 26 yaşındaki ev hanımı Kübra Aktay, girişimcilik sertifikası alarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 'Genç Çiftçi Projesi'ne müracaat etti. Genç kadın geri ödemesiz aldığı 30 bin liralık hibe kredi ile kaz yetiştirme tesisini faaliyete geçirerek kendi işini kurdu.
#Genç Çiftçi ProgramıDiyarbakır'ın Bismil ilçesinde yaşayan Yusuf Altundal, imkanı olmadığı için kuluçka makinesi alamayınca hurdacıdan temin ettiği buzdolabını kuluçka makinesine dönüştürdü. Evinde yumurtalardan civciv çıkarıp yetiştiren Altundal'ın hedefi kuluçka makinesini daha da geliştirmek. Altundal, "50 liraya aldığım eski ve bozuk buzdolabından 18 günde 270 civciv alabiliyorum" dedi.
#Yusuf Altundal