2023'de yılın en çok kazandıran yatırım aracı olan Bitcoin'de gözler 2024'e çevrildi. Bu yıl yatırımcısına yüzde 154 oranında kazandıran dijital para birimi için başta ünlü yatırımcı Mark Mobius olmak üzere bir çok uzman yükseliş bekliyor. İşte uzman isimlerden Bitcoin tahminleri...
#BitcoinMetaverse’e yönelik herkes bir şeyler söylüyor; dijital dünyanın bu yeni ve “top” trendi hakkında pek çok görüş paylaşılıyor. Her geçen hafta yeni bir metaverse platformu ile karşılaşmaya ya da bu alandaki yeni lansmanları duymaya alıştık. Bununla birlikte, bugün gerçek anlamda içine girip, deneyimleyebileceğimiz “bir metaverse” bulunmadı-ğının ve bu deneyimin sağlanması farklı teknolojilerin gelişimine ve yayılmasına bağlı olduğu için belli bir zaman gerektiğinin de farkında olmamız gerekiyor. Öte yandan, pek çok farklı platform bugünden “metaverse” olarak sunulmaya başlanmış durumda. Önde gelen şirketlerin liderleri de sürekli olarak “metaverse”de var olacaklarını belirtiyor, hatta bir kısmı şimdiden var olduklarını iddia ediyor. Peki gerçek bir metaverse yoksa, bu nasıl oluyor?
#MetaverseÇin'in geçen yıl, aniden kripto para madenciliğini yasaklama kararını açıklamasıyla sektör, ülkenin komşusu Kazakistan'da hızla genişlemeye başladı. Kazakistan bugün kripto para madenciliğinde dünyada ikinci sırada ancak yoğun enerji tüketen veri merkezleri, kömürden elektrik üreten santralleri üzerindeki baskıyı artırıyor. Bu da kirliliği ve karbon salımını beraberinde getiriyor.
#Kripto MadenciliğiÇinli bilgisayar korsanları bir yazılım açığından faydalanarak dünya üzerindeki internete bağlanan tüm cihazları hedef almaya başladı. Uzmanlar, hemen hemen herkes için tehdit oluşturan durumun uzun yıllardır görülen en büyük internet açığı olduğunu belirtiyor.
#Yazılım Açığı2020'nin 3. çeyreğiyle karşılaştırıldığında Dağıtık Hizmet Reddi (DDoS) saldırılarının oranı bir yılda yaklaşık %24 artarken, hedefli gelişmiş DDoS saldırıları aynı dönemde %31 artış gösterdi. En dikkate değer hedeflerden bazıları pandemiyle mücadele araçları, devlet kurumları, oyun geliştiricileri ve tanınmış siber güvenlik yayınlarıydı.
#HackerDünyanın en büyük Bitcoin madenciliği şirketleri, 5 bin 600 kişilik bir Teksas kasabasında birbiriyle savaşıyor. Kasabayı bu kadar cazip kılan ise ucuz elektrik, kripto dostu politikacılar ve geniş araziler...
#Bitcoin MadenciliğiÇin'in kripto para madenciliğiyle ilgili aldığı kararlar madencilik göçünü başlattı ve Teksas'ın oyun değiştirici olarak madencilere kucak açmasına neden oldu. Öte yandan uzmanlar madencilerin çoğunluğun Çin'de olmasından kaynaklı yaşanan madenci azlığının diğer madencilere daha çok gelir olarak yansıyacağını açıklıyor.
#Kripto Para MadenciliğiHackerler oturdukları yerden para kazanmaya devam ediyor. Bilgisayarlar, mobil cihazlar, ağ sunucuları ya da web sitelerini kullanarak kripto para elde eden hackerlere karşı şirketleri ve kullanıcıları uyaran uzmanlar, Cryptojacking yani kötü niyetli kripto madenciliği karşısında alınması gereken önlemleri paylaşıyor.
#HackerSiber güvenlik uzmanları tarafından, internet üzerinden kripto madenciliğin çevreye etkisi üzerine yapılan araştırmaya göre, kullanıcıların tarayıcısında çalışan ve kripto para üreten madenci uygulamalar 2018 yılında 18,8 gigawatt elektrik harcadı. Bu miktar, bir yıl içinde Polonya kadar elektrik harcandığı anlamına geliyor. İnternet üzerinden kripto madenciliğin çevreye etkisi ise yılda 800 ton CO2 emisyonu oldu.
#Kripto ParaESET, LoudMiner adlı sıradışı bir kripto para madencilik yazılımını tespit etti. LoudMiner, Mac ve Windows sistemlerinde yasa dışı kripto para madenciliği yapabilmek için profesyonel amaçlarla kullanılan bir sanal gerçeklik yazılımının içine saklanıyor.
#Kripto ParaKaspersky Lab, META (Orta Doğu, Türkiye ve Afrika) Bölgesinden Sorumlu Genel Müdürü olarak Amir Kanaan, Hurriyet.com.tr’nin sorularını yanıtladı. Kanaan, "Kripto para birimlerinin çoğu insanın hayatında önemli bir yer edindiğini ve tüm dünyada siber suçlular için cazip bir hedef haline geldiğini söyleyebiliriz. Zararlı kripto para madenciliği, geçtiğimiz yılların en büyük tehdidi olan fidye yazılımlarını geride bıraktı." dedi.
#KasperskyKaspersky Lab araştırmacıları, 16 Nisan tarihinde, DNS ele geçirme yöntemiyle Asya’daki akıllı telefonları hedef alan yeni bir Android zararlı yazılımını keşfetmişti. Dört hafta içinde hızla gelişmeye devam eden tehdit şimdi hedefine Avrupa ve Orta Doğu bölgelerini de aldı. Saldırılara iOS cihazlarına yönelik kimlik avı ve PC kripto madenciliği de eklendi. Roaming Mantis adı verilen bu saldırı grubu aslen kullanıcı bilgilerini ele geçirmek için tasarlandı. Saldırganlar ele geçirdikleri kimlik bilgileriyle cihazların tüm kontrolünü ele alıyor. Araştırmacılar, saldırıların arkasında maddi gelir elde etmeyi amaçlayan ve Korece veya Çince konuşan bir siber suçlu grubunun olduğuna inanıyor.
#DnsCheck Point, 2018 Güvenlik Raporunu yayınladı. 2018 Güvenlik Raporu, dünya genelinde tüm sektörlerdeki BT güvenliği profesyonellerinin karşılaştığı sorunları ele alarak siber güvenlik uzmanlarına ve üst düzey yöneticilere organizasyonlarını 5. nesil siber tehditlere karşı korumak için ihtiyaç duydukları bilgileri sağlıyor.
#Siber Saldırı