Diğer virüs yazılımcılarının idolü, antivirüs araştırmacılarının ise bir numaralı düşmanıydı. Kodladığı virüsler sadece bilgisayarlara büyük zarar vermekle kalmadı, yeni nesil için de çok tehlikeli bir yolun taşlarını döşedi. Peki kimdi o? Neden bunu yapıyordu?
#Dark AvengerDenizli merkezli 4 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda, vatandaşların cep telefonlarına korsan yazılım göndererek mobil bankacılık bilgilerini ele geçirip, 10 milyon liralık vurgun yapan organize suç örgütü üyesi 7 kişi tutuklandı.
#Denizli20 Ocak- 10 Kasım 2021 tarihleri arasında Kaspersky uzmanları, 195 ülkede 35 binden fazla bilgisayarı hedef alan yeni bir kötü amaçlı yazılımı temel alan kampanyasını ortaya çıkardı. Gelişmiş kalıcı tehdit (APT) grubu Lazarus'un Manuscrypt kötü amaçlı yazılımıyla benzerlikleri nedeniyle "PseudoManuscrypt" olarak adlandırılan bu yeni yazılım, gelişmiş casusluk yetenekleri içeriyor ve çok sayıda endüstride hem devlet kuruluşlarını hem de endüstriyel kontrol sistemlerini (ICS) hedef aldığı belirtiliyor.
#KasperskyAlmanya Federal Kriminal Dairesi (BKA) verilerine göre, 30 yıl öncesine göre silahlı banka soygunları yüzde 95 oranına azaldı. 1993 yılında 1623 banka soygunu olurken, geçen yıl 80 silahlı banka soygunu gerçekleşti. Ancak soyguncular farklı yöntemler kullanarak banka soymaya devam ediyor.
#AlmanyaABD Joe Biden'ın yemin töreni öncesi teyakkuza geçti, başkente 25.000 asker konuşlandırıldı. Yetkililer Yemin Töreni'nin Ulusal Muhafızlar içindeki bazı Trump yanlıları tarafından sabote edilebileceğini değerlendiriyor. Öte yandan kongre baskınına ait yeni görüntüler ortaya çıktı, yetkililer gizli belgelerin çalınmış olabileceğinden şüphe ediyor. "Kongreyi basanlar içerisinden Virginia eyaletinin Ulusal Muhafız güçlerine bağlı bir askerin kimliği tespit edildi. O nedenle bu 25.000 kişi içinde kimler tehdit oluşturabilir diye araştırmalar yürütülüyor." Kongre binasına giren kişilerin Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ofisine saldırdığı ve son derece hassas bilgiler içeren belgeleri inceledikleri görüntüler ülkede gündem oldu.
#ABDSokağa çıkma kısıtlamaları günlük yaşantıyı birçok açıdan değiştirdi. 2020’nin sloganı haline gelen “Evde kal, güvende kal” yaklaşımı, yetişkinlere yönelik içerik platformlarının ziyaretçi akınına uğramasını da sağladı. Bu kategoride karşılaşılan güvenlik riskleri ise her zamankinden daha yoğun hale geldi. Kaspersky araştırmacılarının 2019’daki tehdit faaliyetleri üzerine yaptığı incelemede, yetişkinlere yönelik içeriklerle saldırıya uğrayan mobil kullanıcı sayısının 2018’e (19.699) kıyasla iki kat artarak 2019’da 42.973’e ulaştığı belirlendi.
#KasperskyHerkesin COVID-19 nedeniyle alarma geçmesi ve çoğu çalışanın ‘ev ofis’ düzenini tercih etmesi hacker’lara fırsat yarattı. Örneğin salgınla ilgili önemli bilgiler içerdiğini iddia eden e-postalar güvenliğinizi riske atabilir. Kişisel bilgisayarınızı iş için kullanmaksa kurumsal verileri tehlikeye sokuyor.
#HackerOrta veya büyük ölçekli şirketler genellikle bir IT elemanı veya ekibi istihdam ettiği için kullanılan yazılımlarla ilgili güncellemeler yöneticilerin iş kalemleri arasında pek yer almaz. Kobilere gelindiğinde ise özellikle teknoloji girişimi olmayan işletmelerdeki yöneticiler, bilişim sistemlerinin sağlığı ve güncelliği konusunda maalesef sadece sistem sağlayıcılarına güvenebiliyor. Bu nedenle bilişim güvenliği konusunda asgari bilinç düzeyine sahip olmak ayrıca önemli.
#TeknolojiAlanya Hamdullah Emin Paşa (HEP) Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Emre Güngör, teknolojinin ilerlemesiyle PC ve akıllı telefonlardaki yapay zekâ uygulamalarının büyük ilerleme kaydettiğini söyledi. Bu uygulamaların verebileceği zararlara karşı uyarıda bulunan Güngör, güvenilirliği doğrulanamayan yapay zekâ uygulamalarının, bilgisayar ve akıllı telefonlardan silinmesi gerektiğine dikkat çekti.
#VeriAlanya Hamdullah Emin Paşa (HEP) Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Emre Güngör, teknolojinin ilerlemesiyle PC ve akıllı telefonlardaki yapay zekâ uygulamalarının büyük ilerleme kaydettiğini söyledi. Bu uygulamaların verebileceği zararlara karşı uyarıda bulunan Güngör, güvenilirliği doğrulanamayan yapay zekâ uygulamalarının, bilgisayar ve akıllı telefonlardan silinmesi gerektiğine dikkat çekti.
#Veri GüvenliğiKaspersky Lab, META (Orta Doğu, Türkiye ve Afrika) Bölgesinden Sorumlu Genel Müdürü olarak Amir Kanaan, Hurriyet.com.tr’nin sorularını yanıtladı. Kanaan, "Kripto para birimlerinin çoğu insanın hayatında önemli bir yer edindiğini ve tüm dünyada siber suçlular için cazip bir hedef haline geldiğini söyleyebiliriz. Zararlı kripto para madenciliği, geçtiğimiz yılların en büyük tehdidi olan fidye yazılımlarını geride bıraktı." dedi.
#KasperskyÇocuğunuzun elinden bırakmadığı eğlencesi bilgisayar oyunlarındaki tehlikenin farkında mısınız? Yaşına uygun olmayan oyunlar çocuklarınızı istemediğiniz içeriklerle karşı karşıya getiriyor. Bu oyunlarda çocukların gelişimleri için kötü örnek olabilecek içeriklere sıklıkla rastlanıyor.
#GtaKaspersky Lab araştırmacıları, 2018’in ilk yarısındaki botnet faaliyetlerine ilişkin bir rapor yayınladı. Raporda, 150 zararlı yazılım ailesi ve bunların 60.000 adet botnet ile dünya geneline yayılan modları analiz edildi. Araştırmada ortaya çıkan en dikkat çekici bulgu, belirli amaçlar yerine hemen her görevi yerine getirebilmeleri için tasarlanan çok fonksiyonlu zararlı yazılımlara talebin tüm dünyada artması oldu.
#KasperskyKullanıcılar acilen bir belgeyi veya görseli düzenlemeye ihtiyaç duyduğunda, güvenilir bir kaynak bulmak için zamanları veya fırsatları yoksa internette çok sayıda bulunan herkese açık, hatta kırılmış uygulamalardan ilk bulduğunu indirmeyi tercih ediyor.
#Kripto ParaBankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından alınan karar doğrultusunda kredi kartlarının internette kullanımı 17 Ağustos’ta müşteri onayına bağlanacak. Müşteri istemedikçe kredi kartları online alışverişe kapatılacak.
#İnternetten AlışverişABD ve Almanya dahil 22 ülkede ikinci el yazılım ticaretinin 2006 yılından bu yana serbestçe yapılmasına karşın, Türkiye’de yasak olan ikinci el yazılım ticareti için yeni bir dönem başladı. Microsoft ile Türk firması VeriSil arasında devam eden davayı yargıtayın onaması ile ikinci el yazılım ticareti Türkiye’de de yasal hale geldi.
#Microsoft